Acht tips – Ontspannen wandelen met je hond

Bij de Huisdierenschool zijn we op de hoogte dat een ontspannen ommetje maken met je hond niet altijd vanzelfsprekend is. Sommige honden trekken te erg, vallen uit naar andere dieren en soms zijn honden niet vooruit te slepen. Een stressloze wandeling maken met je hond is natuurlijk heel fijn voor jezelf, maar ook meer dan belangrijk voor de hond. Toch kent ontspannen wandelen met je hond vele aspecten; je leert hier al veel over in de Huisdierenschool cursussen van onze hondengedragskundigen´Hondentaal begrijpen´ of Huisdierenschool cursus ´Socialiseren door spel´.

Wij hebben daarnaast nog acht concrete tips voor jou op een rijtje gezet:

1. Wandelen goed aanleren

Eigenlijk moeten we beginnen bij het begin; het aanleren van de wandeling. Of je een pup hebt of een volwassen herplaatser, in het begin is alles buiten nog nieuw, interessant en spannend. Een jonge pup wil soms nog niet eens meewandelen. Je kan de pup dan een stuk optillen en hem gewoon naar huis laten lopen. Hoe dan ook moet wandelen een positieve ervaring worden. Laat jouw hond lekker rondkijken, neem beloningen mee om positief wandelgedrag te stimuleren of volg hiervoor een speciale cursus. Je leest meer over een goede start met jouw nieuwe hond in de Huisdierenschoolcursus ´Een goede start met jouw nieuwe hond´of als je een jonge hond hebt in onze ‘puppy/jonge honden cursus’.

2. Zonder stress het huis verlaten

Je huis verlaten in rust is het halve werk. Vele honden gaan al in opgewonden gemoedstoestand op pad. Je roept enthousiast ´Ga je mee wandelen?´ of pakt de riem en je hond is al niet meer te houden. Leer opwinding herkennen. Je hond wordt bijvoorbeeld druk als je de riem om wilt doen, springt tegen de deur op of je kunt thuis al nauwelijks contact meer maken met je hond. Je kunt leren dat de riem niet alleen maar wandelen betekent. Leg de hond op de plek waar hij of zij ontspannen is, ga nog even een wasje ophangen met je riem in de hand en hang de riem weer terug op de plek. Thuis kan je ook nog werken aan ontspanning door de hond te laten kauwen, snuffelen, hersenwerk en goede kwalitatieve slaap te bieden. Verschillende manieren om al rustig op pad te gaan.

3. Socialiseren door spel

Tijdens de wandeling kom je vaak andere honden tegen. Deze kennismakingen succesvol laten verlopen en leren over het speelgedrag van jouw hond, draagt bij aan een ontspannen ervaring. Zo zien weinig eigenaren het verschil tussen jaaggedrag en leuk spelgedrag. Door goed te leren hoe sociaal speelgedrag eruit ziet, kun je spelen voor jouw hond, de andere hond én de wandeling positief houden. Probeer te herkennen waar jouw hond behoefte aan heeft en hoe je het spel leuk houdt. Zo kun je bijvoorbeeld ook bewust een speelkameraadje voor jouw hond uitkiezen en daar een speeldate mee plannen. Natuurlijk zijn leuke spelletjes tussen jou en je hond ook belangrijk! Vind je het leuk om hier wat meer over te weten? Volg dan de uitgebreide online cursus ´Socialiseren door spel´ van Hondengedragskundige Jordy Blonk.

4. Keuzevrijheid

Honden houden van graven, rennen, rollen, uren snuffelen of door de modder rollen. Allemaal heel normaal hondengedrag, maar dingen waar eigenaren niet altijd blij mee zijn of passen binnen de verwachting van het wandelrondje. Toch heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat keuzevrijheid de mentale gezondheid van een hond enorm bevordert! Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om één wandeling per dag te maken, waarin je hond zo lang mag snuffelen als hij wil. Kiest je hond ervoor om 10 van de 15 minuten te snuffelen aan dezelfde struik, dan zal je niet zo ver komen. Dit is misschien even wennen, maar snuffelen is soms belangrijker dan de afstand die je loopt, als het gaat over ontspanning. Kies hiervoor wel een veilig gebied. Als jouw hond bijvoorbeeld veel kattenpoep eet, kies dan voor een gebied met weinig katten.

5. Snuffelen

Voortbordurend op het punt hierboven; snuffelen is een cruciaal onderdeel van ontspannen wandelen. Honden beleven de wereld grotendeels via hun neus, dus snuffelen is een basisbehoefte en een hele belangrijke in de hondentaal. Snuffelen kost energie en werkt stressverlagend.

Onderweg kun je ook kiezen voor een snuffeloefening. Snuffel- of hersenwerk , zoals men dat noemt. Je kiest hiervoor een plek uit waar je zeker weet dat het rustig is, liefst geen andere mensen, dieren of verkeer. Strooi, liever niet gooien, een paar kleine beloningen over een klein oppervlak. Stap naar achteren, zorg voor een slappe lijn en laat je hond ze zelf zoeken. Je kunt variatie aanbrengen in de grootte van het strooi oppervlak, hoeveelheid beloningen of soorten ondergrond. De hond werkt aan ontspanning en zal een positieve associatie opbouwen met het wandelen. Meer tips voor hersenwerk, volg dan de online cursus ´Hersenwerk voor honden´ van Hondengedragskundige Marleen van Baal.

6. Trainingslijn voor je hond

Om jouw hond de ruimte te geven om ongestoord te wandelen, bewegen en soms te snuffelen, is een vaste lange lijn een uitkomst. Vaak wordt een lijn met een lengte van minstens 3 meter aangeraden. Het liefst van licht materiaal, zonder metalen of rammelende onderdelen. Veel spanning op de lijn of je lijn alleen maar gebruiken om te sturen, zorgt voor spanning bij de hond. Natuurlijk blijft de lijn een veiligheidsmiddel, dus als je hond toch achter die ene kat aanschiet, zorgt de lijn ervoor dat jouw hond niet opeens de drukke straat over schiet.

7. Wandelen zonder trekken aan de lijn

Ontspannen wandelen is voor jou en je hond makkelijker, zodra je jouw hond leert niet aan de lijn te trekken. Meelopen aan de lijn is vaak niet zo eenvoudig als men soms denkt, eigenlijk zelfs een hele pittige taak voor een hond. De hond kan niet vrij bewegen of eigen keuzes maken, maar moet zijn vertrouwen volledig in jouw handen leggen. Dat zouden wij als mensen ook heel moeilijk vinden! Een langere lijn kan daarbij helpen. Daarnaast is het belangrijk dat de hond geen succes heeft van het trekken en leert dat trekken hem niks oplevert. Probeer het te belonen als je hond niet trekt, maar straf het niet af als hij wel trekt. Je hond doet dit niet om jou te irriteren, maar omdat zijn instinct zegt dat hij ergens graag naar toe wil.

8. Uitvallen en blaffen aan de lijn

Nog een element wat een ontspannen wandeling flink in de weg kan zitten is uitvalgedrag en blaffen aan de lijn. Uitvalgedrag naar honden, mensen, fietsers, katten of kinderen, wordt er ook vaak niet beter op, door de tijd heen. Dit geldt overigens ook voor blaffen tijdens het wandelen.

Ander gewenst gedrag leren is natuurlijk een oplossing en hiervoor hulp inschakelen is vaak een goed idee. Je wilt in elk geval dat de hond geen succes ervaart van het gedrag dat je niet wilt. Kies je wandelgebieden en tijden dus strategisch uit. Als jouw hond moeite heeft met kinderen, ga dan niet lopen als alle scholen net klaar zijn. Ga niet wandelen in een gebied waar je de prikkels continu tegen komt. Pak de auto naar een ander gebied of probeer te wandelen op onlogische tijden. Dit betekent misschien de wekker net een uurtje eerder, maar het zal jullie beide veel meer rust en ontspanning opleveren. Leer meer over jouw blaffende hond in de Huisdierenschool cursus ´Begrijp je blaffende hond´

Let op: Een buitenlandse hond zal hier vaker last van hebben, aangezien die hond vaak een andere start heeft dan een hond die hier in Nederland geboren is. Wil jij weten hoe je jouw angstige hond helpt, lees dan deze  blog  ‘Zo help je je angstige hond’ van Buitenlandse Hondenexpert Suze Steenbergen.

Meer weten?

Ontspannen wandelen met je hond vraagt soms best wat meer inzet! Echter, als jullie beiden lekker ontspannen een ommetje kunnen maken, heb je daar een heel hondenleven plezier van!

Ben jij klaar voor meer avontuur buiten de deur, lees dan meer in onze blog ´Vijf hondensporten voor jou en je viervoeter´ of ´Hardlopen met jouw hond – de Do´s en Don´ts´

acht