Hond verdrietig op bank alleen thuis

Verlatingsangst hond – een trainingsschema gaat jullie helpen

Gesloopte kussens, afgekloven tafelpoten, de buren die klagen dat je hond maar niet stopt met paniekerig blaffen… En dat terwijl je alleen even snel een pakketje ophaalde bij het pick-up point.

Je hond, oudere hond of pup heeft mogelijk last van verlatingsangst. Maar hoe train je deze angst met je hond? En wat is het belang van een trainingsschema bij het trainen van dit – ook voor je hond – vervelende gedragsprobleem?

Wil jij hulp bij de verlatingsangst van je hond? Check dan onze cursus:

Heeft je hond echt verlatingsangst? Gebruik een trainingsschema

Hondengedragsdeskundigen maken een verschil tussen verlatingsangst bij honden en verlatingsgerelateerde problemen. Als je hond verlatingsangst heeft, uit zich dit vooral in stress en angst. In het geval van verlatingsgerelateerde problemen speelt vaak verveling of beperking in bewegingsvrijheid een grote rol. Je kunt het verschil aflezen uit de lichaamstaal van je hond of pup. Bij twijfel kun je een gedragsdeskundige inschakelen of de online hondentraining Verlatingsangst bij je hond volgen.

Hoe dan ook; je wil je hond, jezelf en de buren vast meer rust geven! En als het dan toch echt angst om alleen thuis te zijn blijkt bij je hond, kun je aan de slag met een trainingsschema voor verlatingsangst bij je hond.

Tips om je hond alleen thuis te laten 

Het doel van je hond afhelpen van zijn verlatingsangst is je hond even alleen kunnen laten zonder problemen. Dat honden niet graag alleen thuis zijn, is niet zo gek: honden zijn roedeldieren en van nature zijn zij altijd samen met soortgenoten of hun leider. Als jij als baasje weggaat, gaat dat volledig tegen hun natuur in. Het is dus niet zo gek dat je hond moet wennen aan het alleen zijn.

Signalen van verlatingsangst bij honden

Voorafgaand en tijdens het alleen-zijn, kan je hond of pup veel verschillende signalen afgeven die wijzen op verlatingsangst. Denk aan:

  • achter gezinsleden aanlopen vlak voor vertrek
  • piepen of blaffen bij het pakken van je sleutels
  • niet kunnen rusten of slapen tijdens het alleen thuis zijn
  • trillen of overmatig kwijlen
  • items kapotmaken in huis

Verlatingsangst bij je hond kan gericht zijn op één specifiek gezinslid of je hond heeft moeite met het totale alleen-zijn. Gelukkig kun je aan de slag om verlatingsangst te trainen met je hond of pup en zijn er genoeg tips om je hond alleen thuis te kunnen laten. Vaak behaal je verbluffende resultaten met een goede aanpak!

Trainingsschema verlatingsangst hond

Om verlatingsangst (deels) weg te nemen bij je hond is het belangrijk om een trainingsschema aan te houden. Als eerste tref je de juiste voorbereidingen voor jou en je hond. Denk aan het kiezen van de juiste omgeving en het eventueel inzetten van geuren of muziek. Dan kan het echte trainen beginnen! Maar ook hier geldt: doe alles stap voor stap en houdt het trainingsschema aan.

Volgende stappen zijn bijvoorbeeld:

  • klein beetje afstand nemen
  • de afstand opbouwen
  • herhalen
  • afstand verder opbouwen
  • tijd van afstand langer maken

Neem ruim de tijd om te trainen, bouw rustig op en zorg dat jullie samen de juiste stappen nemen.

Trainingsschema cursus Verlatingsangst bij je hond

Een gedetailleerd en volledig uitgewerkt trainingsschema is onderdeel van de online hondentraining Verlatingsangst bij je hond. Een schema dat je ook kunt gebruiken om een pup te trainen. Een mooi cadeau voor jou en je hond als je jouw lieve huisgenootje meer rust wilt geven wanneer jij voortaan bijvoorbeeld een volgend pakketje buiten de deur ophaalt.

“Erg leerzame cursus met een duidelijk stappenplan en heldere uitleg! De informatieve filmpjes zijn een fijne toevoeging in het geheel.” ~ Anne

Hoe lang kun je een hond alleen thuis laten?

Als je hond volledig gewend is om af en toe alleen te zijn, kun je een hond prima een uurtje of vier alleen thuis laten. Maar dat is echt per hond verschillend. De ene hond wordt na een uurtje echt al onrustig en de andere hond, vaak wat oudere honden, kunnen prima zes uurtjes alleen zijn en lekker slapen. 

Tips over verlatingsangst bij je hond van onze gedragsdeskundige

De cursus Verlatingsangst bij je hond neemt je stap voor stap mee om je hond het zelfvertrouwen te geven om even alleen te zijn. Je ontvangt naast een trainingsschema allerlei handige tips van onze expert en hondengedragsdeskundige Sharon van Wijngaarden. Ook geeft zij toelichting waar verlatingsangst vandaan kan komen en welke ondersteunende oefeningen en eventuele homeopathische middelen je kunt gebruiken voor het beste resultaat. Alleen-zijn wordt zo een stuk comfortabeler voor je hond… en dus ook voor jou!