Verlatingsangst bij je hond? Gebruik een trainingsschema!

Hond verdrietig op bank alleen thuis

Gesloopte kussens, afgekloven tafelpoten, de buren die klagen dat je hond maar niet stopt met paniekerig blaffen… En dat terwijl je alleen even snel een pakketje ophaalde bij het pick-up point.

Je hond of pup heeft mogelijk last van verlatingsangst. Maar hoe train je deze angst met je hond? En wat is het belang van een trainingsschema bij het trainen van dit – ook voor je hond – vervelende gedragsprobleem?

Is het echt verlatingsangst?

Hondengedragsdeskundigen maken een verschil tussen verlatingsangst bij honden en verlatingsgerelateerde problemen. Als je hond verlatingsangst heeft, uit zich dit vooral in stress en angst. In het geval van verlatingsgerelateerde problemen speelt vaak verveling of beperking in bewegingsvrijheid een grote rol. Je kunt het verschil aflezen uit de lichaamstaal van je hond of pup. Bij twijfel kun je een gedragsdeskundige inschakelen of de online hondentraining Verlatingsangst bij je hond volgen.

Hoe dan ook; je wil je hond, jezelf en de buren vast meer rust geven! En als het dan toch echt angst om alleen te zijn blijkt bij je hond, kun je aan de slag met een trainingsschema voor verlatingsangst bij je hond.

Signalen verlatingsangst bij honden

Voorafgaand en tijdens het alleen-zijn, kan je hond of pup veel verschillende signalen afgeven die wijzen op verlatingsangst. Denk aan:

  • achter gezinsleden aanlopen vlak voor vertrek
  • piepen of blaffen bij het pakken van je sleutels
  • niet kunnen rusten of slapen tijdens het alleen thuis zijn
  • trillen of overmatig kwijlen
  • items kapotmaken in huis

Verlatingsangst bij je hond kan gericht zijn op één specifiek gezinslid of je hond heeft moeite met het totale alleen-zijn. Gelukkig kun je aan de slag om verlatingsangst te trainen met je hond of pup. Vaak behaal je verbluffende resultaten met een goede aanpak!

Trainingsschema verlatingsangst hond

Om verlatingsangst (deels) weg te nemen bij je hond is het belangrijk om een trainingsschema aan te houden. Als eerste tref je de juiste voorbereidingen voor jou en je hond. Denk aan het kiezen van de juiste omgeving en het eventueel inzetten van geuren of muziek. Dan kan het echte trainen beginnen! Maar ook hier geldt: doe alles stap voor stap en houdt het trainingsschema aan.

Volgende stappen zijn bijvoorbeeld:

  • eerste stappen van afstand nemen
  • de afstand opbouwen
  • herhalen
  • afstand verder opbouwen
  • tijd van afstand langer maken

Neem ruim de tijd om te trainen, bouw rustig op en zorg dat jullie samen de juiste stappen nemen.

Trainingsschema cursus Verlatingsangst bij je hond

Een gedetailleerd en volledig uitgewerkt trainingsschema is onderdeel van de online hondentraining Verlatingsangst bij je hond. Een schema dat je ook kunt gebruiken om een pup te trainen. Een mooi cadeau voor jou en je hond als je jouw lieve huisgenootje meer rust wilt geven wanneer jij voortaan bijvoorbeeld een volgend pakketje buiten de deur ophaalt.

“Erg leerzame cursus met een duidelijk stappenplan en heldere uitleg! De informatieve filmpjes zijn een fijne toevoeging in het geheel.” ~ Anne

Aanvullende tips van onze gedragsdeskundige

De cursus Verlatingsangst bij je hond neemt je stap voor stap mee om je hond het zelfvertrouwen te geven om even alleen te zijn. Je ontvangt naast een trainingsschema allerlei handige tips van onze expert en hondengedragsdeskundige Sharon van Wijngaarden. Ook geeft zij toelichting waar verlatingsangst vandaan kan komen en welke ondersteunende oefeningen en eventuele homeopathische middelen je kunt gebruiken voor het beste resultaat. Alleen-zijn wordt zo een stuk comfortabeler voor je hond… en dus ook voor jou!