blaffende hond

Je hond blaffen afleren? Dat doe je zo! Het kan echt

Er zijn weinig geluiden zo irritant als je hond die een blafsalvo afvuurt. Op jou als baasje, een andere hond, het bezoek, noem maar op. Het is dan ook één van de gedragstrekjes die we honden graag zo snel mogelijk afleren. 

Daarbij is het wel belangrijk om je te realiseren dat blaffen heel natuurlijk gedrag is voor een hond. Het is hun manier om duidelijk te maken wat ze van een situatie vinden. Het is als het ware hun taal. Uiteraard moet het blafgedrag wel binnen de perken blijven en niet overmatig vervelend worden. Gelukkig zijn er manieren om je hond het blaffen naar andere honden, naar bezoek of tijdens het alleen thuis zijn af te leren. Benieuwd hoe? In deze blog staan al onze adviezen, in samenwerking met hondengedragstherapeut Arvid van Putten. Wil je blafgedrag grondig begrijpen en aanpakken? Bekijk dan onze cursus Begrijp je blaffende hond

Meer beweging =  minder blaffen

Een hond die goed beziggehouden wordt – zowel fysiek als mentaal –  zal minder snel gaan blaffen uit verveling of frustratie. En juist dat is vaak een reden voor je hond om zijn stembanden schor te schreeuwen. Dit is dus een mooie eerste stap naar je hond afleren om te blaffen.

Wat “genoeg” prikkels zijn, verschilt per hond. De ene heeft dagelijks echt een flinke wandeling nodig om daarna voldaan, en in heerlijke stilte, in zijn mand te liggen. Een andere hond heeft er meer baat bij om zijn hersenen aan het werk te zetten, bijvoorbeeld met uitdagend puzzelspeelgoed of een uitgebreide trainingssessie.

Het beste van beide combineren? Ga aan de wandel in een nieuwe omgeving: je hond kan dan lekker bewegen én wordt geprikkeld door al die nieuwe geuren en plekjes. Een fijne en makkelijke manier om je hond blaffen uit frustratie en verveling af te leren.

Begrip voor de blaf van je hond

Je hond blaft eigenlijk nooit voor niets. Hij probeert met duidelijke signalen iets over te brengen. Straf het geblaf dus nooit zomaar af, dit kan heel verwarrend zijn voor je viervoeter. De belangrijkste stap bij je hond blaffen afleren is het dus begrijpen.

Probeer te herkennen waarom je hond blaft in bepaalde situaties. Soms is dat zo klaar als een klontje: hij heeft nou eenmaal een blaf – eh, bloedhekel aan de postbode. Maar soms zijn de redenen veel subtieler. Zo kan je hond bijvoorbeeld ongeduld tonen door te blaffen omdat hij niet (direct) naar het bezoek mag, het eten hem te lang duurt of omdat hij nu écht wel graag wil gaan wandelen. Vaak gaat het blafgeluid dan van hoog naar laag en wisselt het af met piepen en jammeren.

Aan de manier van blaffen kun je al herkennen welke gevoelens je viervoeter probeert te uiten. Zo zijn er duidelijke verschillen – in toonhoogte en frequentie – tussen een hond die blij, boos, onzeker of ongeduldig is. Dus gaat je hond weer eens los met blaffen? Observeer de situatie en zijn manier van blaffen om te begrijpen wáárom hij eigenlijk blaft. 

We geven nu uitleg over de meest voorkomende situaties waarin honden blaffen en wat jij als baasje het beste kunt doen. 

Hond afleren blaffen naar andere honden

Als je hond blaft naar andere honden zijn er eigenlijk twee scenario’s mogelijk. De eerste is dat je hond de andere hond probeert weg te blaffen. Dit is een blaf vanuit onzekerheid (omdat hij eerder een slechte ervaring met andere honden heeft gehad). Vaak wordt dit gedrag beloond omdat jij als baasje – of de andere persoon – snel doorloopt, beschaamd door het blaffen. De conclusie die je hond trekt? Blaffen naar andere honden werkt, want we lopen snel verder. Op het internet staan talloze manieren om dit gedrag af te leren, maar begeleiding van een gedragstherapeut is hierin handig. Er bestaat namelijk een grote kans dat een verkeerde aanpak het gedrag erger maakt. 


Een hond die blaft naar een andere hond kan dat ook doen vanuit enthousiasme. Hij is buiten zinnen om de andere hond te zien. Als je in deze situatie je hond wilt afleren om te blaffen naar andere honden, is het vrij simpel: beloon het gedrag niet. Laat je hond dus niet bij de andere hond komen zolang hij blaft. Wacht net zolang totdat je hond rustig is. Dit stelt je geduld behoorlijk op de proef, maar het is óf de tijd nemen of een hond houden die blaft naar andere honden. 

Hond afleren blaffen bij bezoek

Honden blaffen vaak naar het bezoek vanuit enthousiasme. Ze hebben zin om ze te zien en willen er zo snel mogelijk naartoe. En precies dat is de beloning voor het gedrag. Wil je je hond blaffen naar het bezoek dus afleren? Zorg er dan voor dat hij rustig is voordat hij bij het bezoek mag. Dat kan bijvoorbeeld door hem even in de bench te doen of in een andere ruimte te laten wachten. Pas als hij helemaal rustig is, mag hij erbij. 

Heb je het idee dat je hond niet vanuit enthousiasme, maar vanuit onzekerheid of agressiviteit blaft naar het bezoek? Leer dat af met een gedragstherapeut, zo voorkom je dat het erger en potentieel gevaarlijk wordt. 

Hond blaffen afleren alleen thuis

Verlatingsangst en onzekerheid zijn vaak de onderliggende redenen van een hond die blaft als hij alleen thuis moet zijn. Dit herken je aan de manier van blaffen: het klinkt paniekerig. De hond blaft in hoge tonen en er zit de nodige frustratie in de blaf. Dit type onzekere honden zal bijvoorbeeld ook hele deuren slopen, als ze maar weg mogen en bij hun baasje kunnen zijn. Ook eten ze vaak niet in de periode dat je weg bent. Heb je het idee dat je hond blaft als hij alleen thuis is vanuit deze verlatingsangst? Schakel dan een professional in of volg onze cursus voor honden met verlatingsangst.

Een hond kan ook blaffen omdat hij gewoon nooit heeft geleerd om alleen thuis te zijn. De blaf is dan een stuk minder paniekerig en probeert als het ware te zeggen: ‘hey, kom eens terug jij’. Dit type blaffen leer je af door rustig met je hond op te bouwen hoe hij alleen thuis moet zijn. Zorg er dan altijd voor dat je pas binnenkomt als je hond niet (meer) blaft. Want dat jij terugkomt, is voor hem de beloning. 

Hond afleren blaffen deurbel

Er wordt vaak gedacht dat een hond die blaft naar de deurbel, alleen blaft om het geluid zelf. Maar dit zit veel dieper: je hond blaft omdat de deurbel altijd een voorbode is voor actie. Er gaat waarschijnlijk iemand door de deur komen of iets anders spannends. Je hond schiet als het ware al meteen in die energie, de deurbel is daarvoor de trigger. 

De eerste stap bij het afleren van blaffen bij de deurbel is zorgen dat de mensen die binnenkomen dat doen vanuit een rustige energie. Dus zonder enthousiaste reactie naar de hond en zonder al te veel geluid. Sla je deze stap over? Dan ben je aan het dweilen met de kraan open. Je hond zal namelijk altijd blijven reageren op het enthousiasme van het bezoek. Als de hond daar eenmaal rustig onder blijft, kun je werken aan het blaffen naar de deurbel. Zet je deurbel uit en laat mensen voorlopig telefonisch bellen of kloppen. In de tussentijd train je het wennen aan het geluid van de deurbel. Bel bijvoorbeeld even aan als je na het wandelen met je hond weer naar binnen gaat. Zo leert je hond dat het geluid niet interessant is en zal hij op den duur het blaffen naar de deurbel afleren.  

Hond blaffen afleren bench

Bij een hond die blaft als hij in de bench zit is het wederom belangrijk om te snappen waarom hij blaft. Het kan zijn dat hij gewoon blij is, bijvoorbeeld omdat er bezoek is. De kunst is dan om te wachten tot het blaffen stopt (waarschijnlijk niet heel lang) en de hond dan uit de bench te laten. 

Blaft je hond omdat hij zo snel mogelijk uit de bench wil? Dat is een ander verhaal. Waarschijnlijk associeert hij de bench dan met iets onprettigs. Je hond heeft dan niet goed aangeleerd dat de bench een veilige en fijne plek is, iets wat je het beste met een professional (opnieuw) kunt aanleren. ‘Gewoon maar wachten’ tot de hond vanzelf een keertje stopt met blaffen, is voor het welzijn van je dier niet optimaal. 

Hond blaffen afleren halsband

Een hond die blaft als hij een halsband om krijgt is vaak gewoon helemaal hyper. Logisch ook, want de halsband = lekker wandelen. De oplossing om het blaffen af te leren is hierin altijd geduld. Doe je halsband niet om als je hond blaft. Wacht of hij stopt en ga anders weer zitten waar je zat. Zo leert je hond dat er pas actie (en beloning) komt als hij rustig is. Het commando ‘zit’ wil ook nog wel eens helpen bij honden die blaffen bij het omdoen van hun halsband. Door ze te laten zitten, vraag je een alternatief gedrag van de hond. 

Zorg ervoor dat je zelf ook rustig blijft als jullie gaan wandelen. Een enthousiaste ‘ga je mee plassen/wandelen/uit?!’ zorgt ervoor dat je hond hyper wordt en sneller zal blaffen bij het om doen van de halsband. 

Hond blaffen in auto afleren

Wat is de aanleiding dat je hond blaft in de auto? Vaak is het positiefs, want met de auto gaan jullie leuke dingen doen zoals wandelen. Werk hierbij aan de rust, blijf desnoods rondjes rijden tot je hond stil is en stop niet eerder. De deur van de auto (en naar de wandeling of andere leuke plek) gaat pas open als je hond niet meer in die ongeduldige staat is. 

Blaft je hond in de auto naar andere mensen en honden buiten de auto? Ga dan aan het werk met een gedragstherapeut om dit blaffen te verklaren en af te leren. 

Hond afleren blaffen naar katten

Eerlijk is eerlijk, een hond die blaft naar katten is één van de moeilijkste om af te leren. Dit professioneel oplossen door middel van training kan zeker, maar duurt relatief lang. Je hond blaft namelijk naar katten vanuit een diepgeworteld jachtinstinct en niet – zoals bij andere situaties – vanuit aangeleerd gedrag. Om die reden is het blaffen naar katten ook lastiger af te leren. Wil je ermee aan de slag? Houd dan rekening met ongeveer twee maanden training en zorg dat je goede begeleiding krijgt om het blafgedrag echt goed af te leren. 

Hond waaks blaffen afleren

Een waakse hond reageert waarschijnlijk op de geluiden die hij hoort rondom het huis. De oplossing om dit af te leren is je hond te leren dat hij niet op elk geluid hoeft te reageren. Observeer daarvoor goed op welk type geluid ze reageren en beginnen te blaffen. Is dit bijvoorbeeld een dichtslaande autodeur? Dan blaft je hond waarschijnlijk niet zozeer omdat hij waaks is, maar omdat hij het geluid heeft gelinkt aan heisa: er bestaat een kans dat er zo meteen iemand aankomt. Reden genoeg om geluid te maken! Focus je in zo’n geval dus op het afleren van blaffen naar bezoek (zie eerder in deze blog). Weet je niet op welke geluiden je hond precies reageert (en waarom) of blaft je hond waaks als ze mensen of honden voorbij zien lopen? Schakel dan een professional in om dit samen af te leren.   

Je hond verschillende blaffen afleren met commando ‘klaar’ 

Omdat je hond nooit om één en dezelfde reden blaft, is er ook niet één vaste oplossing om je hond blaffen af te leren. Maar met het commando “klaar”, kom je een heel eind. 

Dit commando kun je inzetten in een paar verschillende scenario’s: als je hond iets te wild aan het spelen met andere honden is en daarbij behoorlijke blaffen produceert. Of als je hond ongeduldig naar je staat te blaffen omdat zijn bakje brokken niet snel genoeg klaar staat. Het is dan handig om je hond weer in een rustigere staat te krijgen met het commando “klaar”.

Je leert het aan door met je hond te gaan spelen zodat hij lekker enthousiast wordt. Dan zeg je “klaar”, stop je en negeer je verdere pogingen van je hond om verder te spelen. Reageer ook niet op eventuele uitdagende blaffen. Wacht tot je hond weer helemaal kalm is. Daarna kun je verder gaan. Begin heel kort en rustig en bouw dit langzaam steeds een stukje verder op. Het einddoel is dat je hond in volle enthousiasme kan spelen (inclusief bijbehorende blafgeluiden), maar met het commando “klaar” direct snapt dat hij rustig moet worden.

Kortom, wil je je hond blaffen afleren? Of dat nou is naar de deurbel, het bezoek, of andere honden. Zorg ervoor dat hij lekker veel beweegt, goed geprikkeld wordt en leer zijn blaffen begrijpen. Succes!

Cursus Begrijp je blaffende hond

Meer weten over alle verschillende typen blaffen en wat je als baasje het beste kunt doen per situatie? We maakten er een cursus over, inclusief 45 voorbeeldfimpjes.