Je hond blaffen afleren? Dat doe je zo!

Er zijn weinig geluiden zo irritant als je hond die een blafsalvo afvuurt. Op jou als baasje, een andere hond, de postbode, noem maar op. Het is dan ook één van de gedragstrekjes die we honden graag zo snel mogelijk afleren. 

Daarbij is het wel belangrijk om je te realiseren dat blaffen heel natuurlijk gedrag is voor een hond. Het is hun manier om duidelijk te maken wat ze van een situatie vinden. Het is als het ware hun taal. Uiteraard moet het blafgedrag wel binnen de perken blijven en niet overmatig vervelend worden. Gelukkig zijn er manieren om je hond het blaffen naar andere honden af te leren. Of het blaffen naar bezoek. Benieuwd hoe? Dit zijn onze adviezen.  

Meer beweging =  minder blaffen

Een hond die goed beziggehouden wordt – zowel fysiek als mentaal –  zal minder snel gaan blaffen uit verveling of frustratie. En juist dat is vaak een reden voor je hond om zijn stembanden schor te schreeuwen. Dit is dus een mooie eerste stap naar je hond afleren om te blaffen.

Wat “genoeg” prikkels zijn, verschilt per hond. De ene heeft dagelijks echt een flinke wandeling nodig om daarna voldaan, en in heerlijke stilte, in zijn mand te liggen. Een andere hond heeft er meer baat bij om zijn hersenen aan het werk te zetten, bijvoorbeeld met uitdagend puzzelspeelgoed of een uitgebreide trainingssessie.

Het beste van beide combineren? Ga aan de wandel in een nieuwe omgeving: je hond kan dan lekker bewegen én wordt geprikkeld door al die nieuwe geuren en plekjes. Een fijne en makkelijke manier om je hond blaffen uit frustratie en verveling af te leren.

Begrip voor de blaf van je hond

Je hond blaft eigenlijk nooit voor niets. Hij probeert met duidelijke signalen iets over te brengen. Straf het geblaf dus nooit zomaar af, dit kan heel verwarrend zijn voor je viervoeter. De belangrijkste stap bij je hond blaffen afleren is het dus begrijpen.

Probeer te herkennen waarom je hond blaft in bepaalde situaties. Soms is dat zo klaar als een klontje: hij heeft nou eenmaal een blaf – eh, bloedhekel aan de postbode. Maar soms zijn de redenen veel subtieler. Zo kan je hond bijvoorbeeld ongeduld tonen door te blaffen omdat hij niet (direct) naar het bezoek mag, het eten hem te lang duurt of omdat hij nu écht wel graag wil gaan wandelen. Vaak gaat het blafgeluid dan van hoog naar laag en wisselt het af met piepen en jammeren.

Aan de manier van blaffen kun je al herkennen welke gevoelens je viervoeter probeert te uiten. Zo zijn er duidelijke verschillen – in toonhoogte en frequentie – tussen een hond die blij, boos, onzeker of ongeduldig is. Dus gaat je hond weer eens los met blaffen naar andere honden? Observeer de situatie en zijn manier van blaffen om te begrijpen wáárom hij eigenlijk blaft. 

Je hond verschillende blaffen afleren met commando ‘klaar’ 

Omdat je hond nooit om één en dezelfde reden blaft, is er ook niet één vaste oplossing om je hond blaffen af te leren. Maar met het commando “klaar”, kom je een heel eind. 

Dit commando kun je inzetten in een paar verschillende scenario’s: als je hond iets te wild aan het spelen met andere honden is en daarbij behoorlijke blaffen produceert. Of als je hond ongeduldig naar je staat te blaffen omdat zijn bakje brokken niet snel genoeg klaar staat. Het is dan handig om je hond weer in een rustigere staat te krijgen met het commando “klaar”.

Je leert het aan door met je hond te gaan spelen zodat hij lekker enthousiast wordt. Dan zeg je “klaar”, stop je en negeer je verdere pogingen van je hond om verder te spelen. Reageer ook niet op eventuele uitdagende blaffen. Wacht tot je hond weer helemaal kalm is. Daarna kun je verder gaan. Begin heel kort en rustig en bouw dit langzaam steeds een stukje verder op. Het einddoel is dat je hond in volle enthousiasme kan spelen (inclusief bijbehorende blafgeluiden), maar met het commando “klaar” direct snapt dat hij rustig moet worden.

Kortom, wil je je hond blaffen afleren? Of dat nou is naar de postbode, het bezoek, of andere honden. Zorg ervoor dat hij lekker veel beweegt, goed geprikkeld wordt en leer zijn blaffen begrijpen. Succes!

Cursus Begrijp je blaffende hond

Meer weten over alle verschillende typen blaffen en wat je als baasje het beste kunt doen per situatie? We maakten er een cursus over, inclusief 45 voorbeeldfimpjes.