Controleer jij het gebit van je kat of hond met regelmaat?

Wil jij leren hoe je het gebit van je hond of kat kunt controleren en waar je op moet letten? Bekijk onze cursussen:

Het gebit van onze huisdieren is een belangrijk deel van het lichaam. Als hier problemen ontstaan is dat pijnlijk voor hen, maar problemen aan het gebit kunnen zelfs een risico vormen voor het hart en andere organen. Check hierom dus regelmatig het gebit van je hond en kat.

Als je het gebit van je dier checkt, let hierbij dan op de geur, kleur, gevoeligheid en de lymfeknopen bij de kaaktakken. Dat klinkt misschien ingewikkeld maar is het niet. In mijn cursussen Gezondheidscheck voor je hond en Gezondheidscheck voor je kat leer ik je hoe je dit zelf kunt doen.

Maak een routine van de gezondheidscheck

Het fijne hieraan is dat je zowel jouw dier(en) als jezelf hierdoor gaat trainen. Hoe vaker je het gebit van je huisdier checkt, hoe beter jouw zicht op een normaal en gezond gebit wordt. Door het een onderdeel te maken van jullie wekelijkse routine raken jouw huisdier(en) er ook aan gewend. Sluit elke sessie vooral af met een knuffelsessie en/of een traktatie. Wellicht gaat jouw hond of kat dan zelfs vragen om de controle om wat lekkers te krijgen van je!

Als tanden of kiezen ontstoken zijn, dan probeert het lichaam deze ontsteking lokaal te houden. Vooral de lymfeknopen (of -klieren; is hetzelfde) zijn hier erg belangrijk voor. De lymfeknopen kunnen dat weken en soms zelfs maanden volhouden, maar als het probleem niet opgelost wordt, zullen er uiteindelijk bacteriën door deze barrière heen breken en via de lymfebanen in de bloedbaan terechtkomen.

Deze bacteriën kunnen dan vastlopen op de hartkleppen of in andere organen zoals de lever of de nieren. Dit kan hartfalen veroorzaken of heftige problemen veroorzaken in andere organen.

Gebitsproblemen tijdig signaleren

Gebitsproblemen zijn dus niet alleen pijnlijk en vervelend voor onze huisdieren maar vormen dus ook een groot risico voor hun gezondheid. Bij mensen is dit trouwens niet anders. Met de jaarlijkse controle van je huisdier(en) zal jouw dierenarts het gebit en de lymfeknopen van jouw dier controleren, maar het zelf kunnen is natuurlijk nog veel beter. Dan ben je er nog eerder bij als er een probleem is.

Twijfel je of er een probleem is met het gebit (of een ander orgaansysteem) bij jouw huisdier? Wacht hier dan niet mee tot het jaarlijkse bezoek aan jouw dierenarts, maar maak direct een afspraak. Dat scheelt pijn, geld en ergere problemen.

In onze cursussen leer je stapsgewijs hoe je jouw dieren zelf kan controleren, en het gebit is daar dus erg belangrijk in. Zorg goed voor elkaar en vooral voor je dier(en). Check de cursussen hier: