Wil jij weten hoe jij en je adoptiehond een goede start kunnen maken samen? Bekijk onze cursus:
door Suze Steenbergen
Je hebt een geweldig plan, je adopteert een tweedekans hond. Dat is echt fantastisch, want deze honden verdienen een nieuwe toekomst. Naast dat het heerlijk is om een nieuwe vriend te verwelkomen, kan het ook echt heel pittig zijn. Want jullie moeten aan elkaar wennen, en de hond aan de nieuwe situatie. Hoe pak je dat het beste aan?
Je hoort mogelijk vooral de succesverhalen. Maar de waarheid is dat het best een uitdaging kan zijn om samen de juiste weg te vinden. Dan is het fijn om handvatten te krijgen en te weten dat het allemaal niet zo heel vreemd is wat er gebeurt.
Het begin met je adoptiehond
Iedere hond reageert weer anders op de verhuizing. Het is natuurlijk ook afhankelijk van zijn eerste stappen in de wereld. Hoe zagen die eruit? Wat heeft ie allemaal meegemaakt? Het is belangrijk dat zoveel mogelijk te achterhalen bij de oude eigenaar, stichting of het gastgezin. Door te weten wat de hond heeft meegemaakt, kun je anticiperen op zijn situatie.
Sommige honden hebben een prima start gehad en zijn gewoon door omstandigheden op zoek naar een nieuwe plek. Grote kans dat zij zich makkelijker voegen in hun nieuwe woonsituatie. Andere honden hebben hun knapzakje gevuld met allerlei ervaringen, vaak ook minder goede. Zij zullen meer moeite hebben met alle veranderingen, hun koppie zit al zo vol met alles wat er gebeurt. Dat vraagt aandacht, geduld en begrip voor hun belevingswereld.
Het belangrijkste voor een goede start: laat je hond wennen
Het is ook niet niks, zomaar uit je vertrouwde omgeving worden gehaald en ergens terechtkomen waarvan je eigenlijk niet weet of het echt een verbetering is. Dat vraagt van jou als eigenaar geduld en niet te veel verwachtingen van de hond. Het is voor de hond best inspannend om te moeten wennen aan alle nieuwe geluiden, luchtjes, mensen, dieren. Een hele nieuwe wereld.
Het is belangrijk veiligheid te creĆ«ren voor je hond. Hier spelen de introductie met andere gezinsleden een rol, hoe ga je om met bezoek, hoe reageer je als je hond angstig is? En rust speelt een grote rolā¦ Rust en regelmaat helpt het vertrouwen groeien en dus de band op te bouwen.
Echt een goede start met je adoptiehond?
We hebben nu opgesomd welke zaken er allemaal mee kunnen spelen in het wenproces van jouw hond. Om je echt op weg te kunnen helpen, hebben we meer nodig dan alleen een blog. Daarom is de cursus Goede start met je adoptiehond gemaakt. In deze cursus deel ik mijn informatie vanuit eigen ervaringen en achtergrondkennis van dieren uit het buitenland. Dus geen saaie theorie, maar gewoon echt tips uit de praktijk. Het doen van deze cursus geeft je echt handvatten waardoor je zekerder kan zijn in het begeleiden van je hond.
Ook komt in de cursus de achtergrond van de buitenlandse hond aan bod. Dit verklaart waarom sommige honden reageren zoals ze reageren. Door te gaan begrijpen waarom je adoptiehond bepaalt gedrag vertoont, maakt dit het ook makkelijker hiermee om te gaan.