EHBO voor honden

EHBO voor honden: 5 tips in geval van een noodsituatie

Waarschijnlijk weet je zelf wel het een en ander over eerste hulp bij mensen. Maar wat moet je als baasje eigenlijk doen als je hond een (scherp) voorwerp heeft ingeslikt? Een bakje muizenkorrels heeft gegeten? Of in zijn bek gestoken is door een bij?

Weten wat je moet doen, bij kleine en grote ongelukken, zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent op elke situatie. Daarom krijg je in onze cursus ‘Gezondheidscheck voor je hond‘ alle EHBO-kennis die je nodig hebt. Hopelijk heb je het nooit nodig, maar toch is het goed om te weten hoe je moet handelen bij een hond in nood. Daarom delen we in deze blog onze 5 tips over EHBO voor honden.

  1. Blijf rustig en beoordeel de situatie van je gewonde hond

Als er iets ergs gebeurt met je viervoeter, is je eerste reactie waarschijnlijk: paniek. Heel logisch. Maar probeer in geval van nood zo rustig mogelijk te blijven. Alleen zo kun je de situatie goed inschatten. Check altijd eerst de belangrijkste zaken:

  • Is je hond bij bewustzijn?
  • Ademt hij normaal?
  • Zie je of je hond ergens pijn heeft?

Door dit goed te observeren kun je je hond het beste en snelste helpen. Bel altijd direct een dierenarts als je ziet dat het echt niet goed gaat met je maatje.

  1. Behandel een bloeding bij je hond

Als je hond wordt aangereden of flink wordt gebeten, kan er een bloedende wond ontstaan. Het is belangrijk om het bloeden snel te stoppen. Dat doe je met een schoon verband of een schone doek. Oefen goed druk uit. Ga daarna naar de dierenarts. Daar kunnen ze de wond schoonmaken en – als het nodig is – hechten.

  1. Voorkom verstikking van je hond

Het is een vreselijk scenario, maar het kan voorkomen dat je hond dreigt te stikken omdat hij iets heeft gegeten wat vast is komen te zitten. EHBO toepassen op je hond kan dan levensreddend zijn.

Probeer altijd eerst of je het voorwerp nog uit de keel kunt peuteren. Laat iemand de bek van de hond openhouden en probeer het los te krijgen. Lukt dat niet? Geef dan een harde klap op de rug van de hond terwijl je hem/haar op de kop houdt. Hierdoor kan het object losschieten. Bij grotere honden til je alleen de achterpoten op en geef je dan een klap op de rug.

  1. Reageer snel bij een vergiftiging van je hond

Een hond eet nog wel eens iets op wat helemaal niet goed voor hem of haar is. Denk aan ongedierte-gif zoals muizenkorrels of schoonmaakmiddelen. Heeft je hond iets slechts gegeten? Dan is snelheid essentieel. Bel direct de dierenarts en leg uit wat je hond binnen heeft gekregen (en hoeveel). In overleg met de dierenarts bepaal je wat te doen en of je ter plekke EHBO moet toepassen op je hond.

  1. Verzorg een insectenbeet bij je hond

Als je hond gestoken wordt door een bij, hommel, wesp of andere steekvlieg, is dat nog niet meteen reden tot paniek. De plek zwelt op en geeft jeuk, net als bij mensen. Je kunt de zwelling en pijn verzachten door met een nat doekje met azijn op de plek te deppen.

Een hond die ín zijn bek gestoken is, moet wel direct naar de dierenarts. Dit namelijk leiden tot ademhalingsproblemen. 

Met deze tips weet je nu wat je kunt doen in noodsituaties en hoe je EHBO toepast bij je hond. Wil je meer leren? Bijvoorbeeld wat je moet doen als je hond gebeten wordt door een andere hond? Als je denkt dat je hond iets gekneusd heeft? Of hoe je een Heimlich-greep toepast? In onze cursus “Gezondheidscheck voor je hond” krijg je in de module “EHBO bij je hond” alle basiskennis die je nodig hebt om te handelen in elke noodsituatie.