Hardlopen met je hond

Hardlopen met je hond; de 8 do’s and don’ts

Zin in een verrassende en vernieuwende sport met je hond? Check onze cursus ‘Samen sporten met je hond’ voor originele work-outs.

Heerlijk hardlopen in de frisse buitenlucht. Is er iets lekkerder dan dat? En het is natuurlijk helemaal gezellig als je hond meegaat. Zo krijgen jullie allebei voldoende beweging, werken jullie aan je band én kunnen jullie elkaar motiveren als het even zwaar wordt. Hardlopen met je hond is een fijne optie, maar het is belangrijk om een paar sportieve spelregels te kennen. We geven je 8 do’s and don’ts van hardlopen met je hond.

 

Do: bouw hardlopen met je hond langzaam op

 

Vooral als je nog nooit eerder aan hardlopen met je hond hebt gedaan, begin dan langzaam. Start met korte afstanden en kijk hoe je hond reageert. Het is belangrijk dat je hond begrijpt wat het ‘spel’ betekent en dat hij niet té wild of enthousiast is tijdens het hardlopen. Je kunt geleidelijk opbouwen naar wat langere afstanden, houd daarbij rekening met het uithoudingsvermogen van je hond. En van jezelf natuurlijk.

 

Don’t: loop niet te hard met je hond

 

Misschien doe jij al een tijdje aan hardlopen en heb je het tempo er lekker in zitten. Begrijpelijk dat je dan wilt doorpakken, maar respecteer het tempo van je hond. Dit doe je door in de gaten te houden of je hond je (relatief makkelijk) kan bijhouden. Loopt hij iets achter? Doe dan rustiger aan. Hardlopen met je hond mag leuk zijn voor jullie allebei, dus dwing je hond niet tot een tempo wat voor hem eigenlijk niet fijn is.

 

Do: gebruik een riem bij het hardlopen met je hond

Vooral als je hond en jij nog niet zo ervaren zijn in het samen hardlopen, is het belangrijk dat je de situatie altijd veilig houdt. Gebruik daarom een vaste riem tijdens het rennen. Daarmee heb je – letterlijk – meer grip op het gedrag van je hond en voorkom je dat je hond afgeleid raakt of schikt en een plotselinge beweging maakt. Zonder riem lopen zouden we alleen aanraden als je hond en jij veel ervaring hebben met samen hardlopen en uiteraard alleen in gebieden waar het mag en veilig is voor je hond.

Extra tip: gebruik een buikriem tijdens het hardlopen met je hond, zou heb jij je handen vrij. 

 

Don’t: gebruik geen rollijn  tijdens het hardlopen met je hond

 

Een rollijn is geen aanrader tijdens het rennen. Je hond krijgt daarmee te veel ruimte om alle kanten op te gaan en je kunt weinig sturing geven. Eigenlijk zorgt het dus voor verwarring bij je hond: door de veranderende lengte van de riem krijgt hij geen duidelijke signalen tijdens het hardlopen. Laat deze dus lekker thuis.

 

Do: neem veel water mee tijdens het hardlopen met je hond

 

Als jullie samen sporten, betekent dat ook dubbel zoveel dorst. Neem daarom extra veel water mee als je gaat rennen met je hond en eventueel een klein drinkbakje. Neem voldoende pauzes om even te drinken, ook als je zelf nog wel even door kunt.
Let op: op warme dagen kan je hond uitdrogen, beperk rennen in de volle zon en ga dan liever in de ochtend of avond op pad.

 

Don’t: loop geen te grote ronde met je hond

 

Jij bent misschien een ware hardlooppro, maar je hond moet (nog) wennen aan deze activiteit. Of is gewoon niet het type om echt lange afstanden te rennen. Laat je leiden door je hond als het gaat om de afstand die je loopt. Hijgt je hond flink? Ziet hij er vermoeid uit? Of is hij vaak toe aan pauze? Dat zijn de signalen om te stoppen.

 

Do: geef snuffeltijd tijdens het hardlopen met je hond

 

 

Las af en toe een snuffelpauze in voor je hond. Hardlopen is leuk, maar de meeste honden vinden het ook fijn om even te ruiken waar ze zijn in plaats van overal langs te rennen. Gun je hond zijn momentje, kun jij ook even op adem komen. Het is wel handig om deze snuffelpauzes op duidelijke momenten te doen: bijvoorbeeld voor of na de het rennen of op een losloopveld. Zo begrijpt je hond goed wanneer het hardlooptijd is en wanneer hij even rustig kan gaan snuffelen.

Don’t: loop niet op een harde ondergrond

Kies altijd een route met een zachte ondergrond, zoals door het bos of het gras. Een weg over het asfalt of beton is echt te hard en kan de poten van je hond beschadigen.

 

Met deze tips kun jij lekker op pad samen met je hond. 

 

Meer samen sporten met je hond? Leer het in onze cursus

Toe aan iets anders sportiefs, en zin om iets met je hond samen te ondernemen? In onze cursus ‘samen sporten met je hond’ leer je ware work-outs doen met je viervoeter.