Hond vangt frisbee

5x Hondensporten voor jou en je viervoeter

Op zoek naar een manier om lekker te bewegen met je hond, maar zie je fanatieke agility training of professioneel flyball spelen nog niet helemaal gebeuren? Geen zorgen, wij hebben vijf hondensporten voor je waarbij je én lekker beweegt en die jullie gewoon in je eigen omgeving kunnen doen. Al deze hondensporten zijn goede work-outs en zorgen voor quality time met je viervoeter. Dus trek die sportieve outfit maar uit de kast: dit zijn onze vijf tips voor sportieve avonturen met je doggo.

Hondensporten optie 1: Wandelen

De meest toegankelijke manier van sporten met je hond: trek er samen op uit. En dan bedoelen we niet het rondje blok dat jullie (allebei) al tig keer hebben uitgespeeld. Ga eens op een stevige wandeling samen van minimaal 1,5 uur. Ook leuk: ontdek een compleet nieuwe omgeving. Bijvoorbeeld een bekend wandelpad in de buurt of kies juist eens voor het strand, heuvelachtig gebied of (in het buitenland) een flinke berg. Dat voelt echt héél anders dan het ommetje door de buurt. Ook voor jullie beenspieren.

Doe dit natuurlijk alleen als je hond ook goed een stevige wandeling aan kan. Bouw het eventueel rustig op en als je een senior hebt of een hond met een blessure, doe je er natuurlijk verstandig aan de wandeling korter te houden.

Hondensporten optie 2: Fietsen

Ben je een fervent fietser? Neem dan je hond mee. Dat kan veilig met bijvoorbeeld een speciale fietsbeugel. Zo geniet je allebei van een leuke fietstocht, kom je een stuk verder dan tijdens het wandelen én bewegen jullie allebei volop. Let er wel op: niet elke hond is geschikt om (langere) afstanden mee te rennen. Een mooie tussenoplossing als hondensport is dan kiezen voor een fietskar waar je hond in kan. Zo kun je hem kortere stukjes laten rennen (of alleen wandelen) en je hond daarna alle rust geven in de kar, terwijl hij toch van het uitzicht geniet. Enne: extra gewicht en dus uitdaging voor jou!

Laat je hond wel eerst rustig wennen aan de fietskar; het kan in het begin best even spannend zijn, dus begin met korte stukjes!

Hondensporten optie 3: Frisbeeën

Men neme: een open grasveld, een enthousiaste viervoeter en een frisbee die geschikt is voor honden. Alle ingrediënten die nodig zijn om samen even lekker te bewegen. Wat betreft het frisbeeën zijn er wel een aantal spelregels om op te letten:

  • Qua hondensporten is frisbeeën een vermoeiende voor je hond. Vooral bij warm weer.
  • Gooi niet te ver en hoog, je hond zal dan allerlei rare sprongen wagen (letterlijk) om hem te vangen, dit kan leiden tot blessures of overbelasting.
  • Houd regelmatig even pauze en frisbee niet te lang, zodat je hond ook mentaal weer kan uitrusten.

Hondensporten optie 4: Suppen

De perfecte sport voor jullie samen, vooral op een warme dag. Suppen is helemaal hot en ook heel leuk om te doen samen met je hond. Toegegeven: het vergt even wat oefening, maar eenmaal samen op dat board hebben jullie er een superleuke en sportieve activiteit bij. In onze cursus Suppen met je hond leer je de belangrijkste basistechnieken en hoe je je hond op een veilige en vertrouwde manier laat wennen aan op een supboard staan. Plezier gegarandeerd en een geweldige work-out voor je hele lichaam!

Hondensporten optie 5: Fitness

Eén van de meest populaire sporten voor mensen is op dit moment toch wel fitness. Logisch, want: heel effectief en het kan overal. Maar wist je dat je work-out ook perfect te combineren is met beweging voor je hond? Zo zijn er eindeloos veel oefeningen om te werken aan je abs, benen of armen terwijl je viervoeter ook fit bezig is. Of combineer je cardio met beweging voor je hond op een manier die héél origineel is. In de cursus Sporten met je hond leren jij en je viervoeter hoe je samen een complete en leuke work-out doet.