Slapende hond op bed

Zoveel slaap heeft je hond nodig: onze 7 tips

Iedereen kent wel het gevoel van slaaptekort; overprikkeld, slechte concentratie en je voelt je niet fit. Een goede nachtrust is enorm belangrijk. Voor ons, maar ook voor jouw trouwe viervoeter. Maar hoeveel uur slaap heeft je hond eigenlijk precies nodig? En wanneer slaapt je hond te veel of te weinig? Lees hier onze 7 tips over slaap en rust voor jouw hond. 

Hoeveel uur slaapt een hond of pup?

Volwassen honden horen 12 tot 14 uur te slapen. Senioren hebben vaak meer slaap nodig, 16 tot 18 uur. Pups hebben zelfs 18 tot 20 uur slaap per dag nodig om echt goed uitgerust te zijn. Heb jij weleens een paar dagen bijgehouden hoeveel jouw hond precies slaapt? Dat geeft veel inzicht.

Hoeveel slaap jouw hond precies nodig heeft, kan ook afhangen van andere factoren. De meeste honden hebben eigenlijk een slaapgebrek en hebben moeite om hun rust in huis te pakken. Actieve werklijnhonden met een hoog energielevel kunnen hyperactief worden doordat ze te veel prikkels krijgen en hebben dus meer rust nodig. Als jouw hond juist heel veel slaapt, kan dit een teken zijn van verveling of depressie. Ook kunnen lichamelijke problemen de reden zijn voor overmatig slapen, dus neem contact op met je dierenarts als je het niet vertrouwd.

Slaapritme volwassen hond

Een hond slaapt al die nodige uren niet achter elkaar, maar verdeelt zijn slaap over de hele dag. Vaak kan hij ´s nachts wel 7 tot 9 uur slapen, maar slaapt hij overdag vaak in dutjes van 1 tot 2 uur. Deze verschillende dutjes bestaan uit vijf verschillende fases. Pas in de laatste fase, de REM-slaap, worden echt prikkels verwerkt en komt de hond tot rust. Het ras, de leeftijd van de hond en jouw ritme heeft allemaal invloed op het slaapritme van jouw hond.

Het belang van slaap: je hond slaapt te veel of te weinig

Slaap en rust zorgen voor fysiek en mentaal herstel. Zo is er een afbouw van stresshormonen in het lichaam tijdens slaap en houdt het het immuunsysteem sterk. Het leegt als het ware het prikkelemmertje van jouw hond en zorgt dat dat emmertje überhaupt niet (te) gevuld raakt. Zoals gezegd is je hond vooral tijdens de REM-slaap bezig met prikkels verwerken. Je ziet hem dan soms drukke bewegingen maken en met de pootjes schudden. Ook heeft genoeg slaap een positief effect op de concentratie, geheugen en het leervermogen van jouw lieve dier.

Wat doet dan een gebrek aan rust? Honden kunnen zich moe, rusteloos en gestrest gaan voelen. Het slaaptekort heeft invloed op hun afweersysteem en ze worden sneller ziek. Als een hond niet voldoende slaapt, zal dit vooral direct terug te zien zijn in het gedrag: hij is druk omdat de stresshormonen door zijn lijf gieren. Die hebben invloed op de cortisol- en adrenalinelevels van jouw hond. Hij is dan heel alert en reageert op elke kleine beweging of geluid. Zijn ’emmertje’ kan zelfs helemaal overlopen, wat kan leiden tot agressie, overmatig blaffen en prikkelbaar gedrag. En zo zit je in een vicieuze cirkel:  de stresshormonen blijven maar razen, je hond kan niet meer rusten en herstellen en dat maakt hem juist weer druk en gestrest. 

7 tips voor een goede (nacht)rust voor je hond

1. Sluit medische oorzaken uit

Gaat jouw hond opeens veel meer of minder slapen? Als honden ouder worden, wordt hun metabolisme trager en is het oké dat ze wat meer gaan slapen. Gaat je hond plotseling veel minder of meer slapen? Dat kan wijzen op een medische oorzaak zoals hyperthyroïdie of diabetes. Je kunt dan het beste even contact opnemen met de dierenarts.

2. Kies een goede slaapplek

De slaap- of rustplekken van een hond zijn cruciaal! Een hond wil graag een eigen, rustige en veilige plek. Een plek waar de hond zichzelf helemaal kan terugtrekken. Zorg dus dat je hond op “zijn” plek niet te veel prikkels binnenkrijgt. Denk aan harde muziek of rondrennende kinderen in huis. Slapen in een verlichte ruimte, tochtige of koude plek kan ook een negatief effect hebben op de slaap en rust van een hond. 

Een afgesloten plek, zoals een bench, kan voor sommige honden een oplossing zijn. Zorg ervoor dat deze plek fijn en veilig is en geen plek waar je de hond naar toe brengt voor straf. Laat bij voorkeur ook het deurtje open of sluit deze alleen even om de hond echt tot rust te manen.

Uiteindelijk zal op al deze plekken een goed kussen of mand ook een wereld van verschil maken. Wij liggen zelf ook het lekkerst op een goed matras, toch? Eentje die groot en dik genoeg is om echt het lichaam tot rust te laten komen, maar ook groot genoeg is zodat je hond in verschillende houdingen kan liggen, ook helemaal languit. Zeker bij het gebruik van een bench is het dus heel belangrijk dat ‘ie groot genoeg is. 

3. Help je hond te rusten

Je kan een hond goed begeleiden in het pakken van rustmomenten, door bijvoorbeeld het commando ‘plaats’ aan te leren. Leer je hond zo dat hij je niet de hele tijd achtervolgt, maar gaat rusten. Vaste routine en regels zullen ook voor een dagelijks ritme zorgen, waarbij er voldoende ruimte is voor beweging en aandacht, maar ook zeker voor de nodige “verplichte” dutjes.

4. Voorkom te veel beweging, uitdaging of prikkels

We stellen honden eigenlijk vaak bloot aan te veel prikkels. Vreemden over de vloer, postbezorgers die elke dag met pakketjes langskomen of vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen bij de kinderen.Er is dan weinig rust, wat ervoor zorgt dat een hond constant aanstaat en weinig rust krijgt. Zeker een buitenlandse hond moeten we zoveel mogelijk met rust laten en niet te veel van ze willen verwachten. 

5. Stimuleer mentale uitdaging

Honden met een gebrek aan beweging en uitdaging zijn soms gefrustreerd en gestrest. In de cursus Hondentaal begrijpen leer je deze signalen herkennen. Naast te weinig fysieke uitdaging, kan druk gedrag en slaapgebrek, ook ontstaan door gebrek aan mentale uitdaging. Soms wordt er naast een ommetje door de wijk weinig gedaan met honden en zitten ze vol opgekropte energie. In de blog ‘Hersenwerk voor honden’ lees je de voordelen van mentale uitdaging voor je hond.

6. Houd rekening met slaapapneu

Sommige hondenrassen slapen niet goed vanwege hun anatomie. Denk aan Engelse, Franse en Amerikaanse bulldogs die door hun platte snuit ademhalingsproblemen hebben, ook tijdens het slapen. Vooral tijdens de REM-slaap krijgen bulldogs soms zuurstoftekort. Het is dan ook niet gek dat mensen wel eens zeggen dat bulldogs lui zijn, want eigenlijk kampen zij met een chronisch slaaptekort. En ze raken ook nog eens vermoeid door de lastige manier van ademen. Naast afwijkingen door het ras, kan slaapapneu ook het gevolg zijn van andere medische afwijkingen. Check dit altijd even bij je dierenarts.

7. Maak je hond nooit plotseling wakker 

Veel onderzoeken naar bijtincidenten van honden bij kinderen laten zien dat er twee situaties zijn waarin dit vaak voorkomt: toenadering zoeken tijdens het eten of de hond plotseling wakker maken. Dat alleen is al genoeg reden om je hond dus nooit plotseling wakker te maken: van schrik kan hij uitvallen. Ook heeft het wakker maken van een hond waarschijnlijk invloed op de kwaliteit van slaap en daarmee het humeur van jouw hond. 

Enne… ook dieren houden – net als wij – best van een slaapje met gezelschap. Dus af en toe even samen powernappen met je hond is voor jullie allebei hartstikke fijn! 

Wil jij meer weten over jouw hond en zijn gedrag? Check dan onze online cursussen.