Zo herken je de 7 stress-signalen van je hond

Natuurlijk willen we het liefst dat onze viervoeter altijd vrolijk en ontspannen is, maar – net als wij mensen – ervaren ook honden wel eens stress. Vaak herkennen we dat als baasje nog wel als hij in een hoekje zit te trillen, maar wist je dat er ook belangrijke subtielere signalen zijn? Alleen is de taal van honden nou eenmaal ietsje anders dan die van ons. In onze cursus ‘Hondentaal begrijpen’ leren we je daar meer over.

In deze blog behandelen we de 7 belangrijkste stress-signalen van je hond, hoe je ze herkent én wat je dan het beste kunt doen. Zodat je harige vriend zo blij en kwispelend mogelijk door het leven gaat!

  1. Staartgedrag bij een hond met stress

Zeg je emoties bij een hond, dan zeg je de staart. Dit lichaamsdeel vertelt je veel over de gemoedstoestand van je viervoeter. Draagt hij hem hoog en is hij stijf? Dan kan dit opwinding of zelfs een beetje spanning betekenen. Een staart die ver tussen zijn achterpoten getrokken wordt, kan wijzen op angst en stress. Let dus goed op de staart van je hond om stress te signaleren.

  1. De lichaamstaal als stress-signaal van een hond

Honden kunnen niet praten (joh!) dus communiceren ze veel met hun lichaamstaal. Een hond met stress hoogt de vacht van zijn rug soms op, laat witte delen van zijn ogen zien (dat noemen we ook wel de “whale eye”) en likt soms zijn bek. Allemaal signalen dat je hond zich ongemakkelijk of zelfs gestrest voelt.

  1. Oogcontact van een hond met stress

De stress-signalen van je hond herkennen? Kijk hem eens diep in de ogen. Of eigenlijk juist niet: een hond met stress kan vermijdingsgedrag vertonen in zijn oogcontact. Hij kijkt dan vaak weg of sluit zijn ogen (deels). Langdurig staren of strakke ogen kunnen een teken van een agressie of angst zijn, wat natuurlijk verbonden kan zijn aan stress bij je hond.

  1. Geluiden als stress-signaal van een hond

Moeten we dan alle stress-signalen van een hond zien aan zijn lichaam? Nee, gelukkig niet. Een hond met stress zal soms ook zijn stem gebruiken om dit kenbaar te maken. Bijvoorbeeld door excessief janken of blaffen. Maakt je hond normaal gesproken niet veel geluid, maar nu ineens wel? Dan kan dit best een teken van stress zijn. Let op de frequentie en het volume van het geluid om te herkennen of je hond stress heeft. Over het begrijpen van de blaf van je hond hebben we de cursus ‘Begrijp je blaffende hond’ gemaakt. 

  1. Trillen of beven als signaal van stress bij een hond

Dit is waarschijnlijk het meest bekende stress-signaal van een hond: een trillende hond. Ook hierin zijn wel gradaties, van een lichte rilling tot een hond die zichtbaar zit te schudden en weg probeert te kruipen. Stress kan de spieren van je hond laten samentrekken, wat dit beeld geeft.

  1. Eetgedrag van een hond met stress

Honden zijn bijna altijd dól op eten. Dus verliest je viervoeter zijn eetlust? Of eet hij juist ineens heel snel? Dan kan zo’n verandering in eetgedrag een teken zijn van stress. Stress kan bij je hond namelijk invloed hebben op zijn spijsverteringssysteem, waardoor hij “ineens” anders gaat eten. Een belangrijk signaal dus om in de gaten te houden.

  1. Terugtrekken als signaal van een hond met stress

Een vrij duidelijk signaal dat je hond niet lekker in zijn vacht zit: als hij situaties gaat vermijden die hij normaal heel leuk vindt. Denk aan wandelen, spelen met andere honden of contact maken met bepaalde mensen (die eerder niet spannend waren). Gedraagt je hond zich opmerkelijk anders? Dan kan dit een belangrijk signaal zijn van stress.

Let op: Je hond kan (een aantal van) deze signalen ook geven als hij ergens pijn heeft. Kun je dus niet direct plaatsen waar je hond stress van zou kunnen ervaren, aarzel dan niet en neem hem even mee naar de dierenarts voor een gezondheidscheck. Pijn kan onzichtbaar zijn voor jou als baasje en veel stress opleveren voor je hond!

Wat doe je als je een stress-signaal bij je hond herkent?

Je weet nu waar je op kunt letten. En dan? Je wilt natuurlijk weten wat je kunt doen om hem te helpen. Dit zijn onze tips bij tijdelijke stress :

  • Probeer te ontdekken waardoor de stress ontstaat. Is er een nieuwe situatie? Een andere omgeving? Een belangrijke gebeurtenis?
  • In plaats van meteen te willen handelen, geef je hond de ruimte. Forceer niet te veel, dat maakt het vaak alleen maar minder fijn voor je gestreste hond.
  • Soms helpt het om (natuurlijke) kalmerende middelen te gebruiken (zoals lavendelolie of Bach-druppels) of muziek op te zetten die je hond helpen ontstressen.

Blijft de stress langdurig aanhouden? Dan raden we aan een professional in te schakelen. Een trainer kan samen met jou en je gestreste hond werken en de oorzaak aanpakken en zo het gedragsprobleem oplossen. Ook kun je altijd advies vragen aan je dierenarts.

Conclusie: (her)ken het gedrag van je hond om stress op te lossen

Je hond happy en gezond houden, begint dus bij goed observeren en stress-signalen van je hond herkennen. Hoe beter jij je viervoeter begrijpt, hoe beter je hem kunt geven wat hij nodig heeft.

Zin om je hond nóg beter te leren kennen? Bekijk ook onze cursus ‘Hondentaal begrijpen’