Mijn hond eet poep – Zes redenen en oplossingen

Super onsmakelijk, zo’n viervoeter die poep eet en jou vervolgens begroet met een lik. Vele hondeneigenaren lopen hier tegenaan. Het eten van poep heeft zelfs een officiële naam: Coprofagié. Vies, maar ook nog eens gevaarlijk. Jouw poepetende hond kan besmet worden met nare parasieten en bacteriën, zoals de Giardia parasiet.

Waarom eten honden poep? Wat is zijn motivatie? Hieronder vind je de zes meest voorkomende redenen waarom jouw hond poep eet en geven wij verschillende oplossingen!

1. Pup eet (eigen) ontlasting

Een pup eet soms zijn eigen ontlasting of zelfs de poep van een andere hond. Beide onsmakelijk. Uit onderzoek komt naar voren dat het eten van poep het meeste voorkomt bij pups of buitenlandse honden. Vaak is het nieuwsgierigheid en houdt het vanzelf weer op als je geen aandacht aan het gedrag besteedt. Voor moederhonden is het eten van de ontlasting natuurlijk gedrag. Ze houdt zo het nest schoon. Soms nemen pups dit gedrag over en is het lastig om dit weer af te leren. Als pups soms te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald, kan coprofagie langer aanhouden.

Een pup goed begeleiden door vanaf het begin af aan regels en grenzen aan te geven helpt enorm. Ook een goede zindelijkheidstraining helpt de pup. Geef hem de mogelijkheid om behoeften buiten te doen. Besteed dan geen aandacht als de pup toch poep eet, anders wordt het juist interessant. Eigenlijk probeer je het gedrag te corrigeren door hem bijvoorbeeld even weg te halen bij de poep en iets anders aan te bieden wat interessanter is (koekje of bal). Bij de Huisdierenschool kan jij aan de slag met een ‘Online puppycursus’. Je krijgt hierin alle informatie die je nodig hebt om de behoeften en grenzen van je pup te snappen: we bespreken alle ontwikkelingsfasen van je hond en hoe jij daar als baasje het beste mee omgaat.

2. Hond eet poep uit stress of angst

Het kan dat jouw hond angstig of gestrest is en daarom poep eet. Zeker honden die chronisch gestrest zijn hebben hier last van. In deze Huisdierenschool blog behandelen we ‘de 7 belangrijkste stress signalen van je hond’, hoe je ze herkent en wat je het beste kan doen om stress te verminderen. Ook tijdens de zindelijkheidstraining kunnen problemen ontstaan, doordat baasjes straffend hebben gereageerd op bepaalde zaken. Een hond kan hierdoor angst hebben ontwikkeld, wat ook de reden kan zijn van poep eten. Een reden die het beste voorkomen kan worden, en helaas vrij lastig op te lossen is.

3. Verveling en aandacht vragen

Bij gebrek aan uitdaging kan jouw hond alles gaan eten wat los en vast zit. Je ziet dit gedrag vaker terug bij honden die voor een langere tijd in een prikkelarme omgeving hebben gezeten (lang in een kennel), te veel alleen thuis zijn of te weinig beweging krijgen. In deze Huisdierenschool blog lees je wat meer over hoeveel beweging jouw hond nodig heeft.

Door je hond te voorzien van mentale en fysieke uitdaging, verminder je de neiging tot deze slechte gewoonte. Ga lekker met je hond spelen, sporten (cursus: Sporten met je hond) en voorzie hem van genoeg hersenwerk (cursus: Hersenwerk voor honden). Het spelletje ‘eet zo snel mogelijk de hoop poep op, voordat mijn baasje mij achterna jaagt’ is er dan weer eentje die je ten allen tijde wilt voorkomen. Sommige honden zullen op deze manier de aandacht proberen te trekken van de baas. Ook negatieve aandacht (boosheid) wordt door honden als positief ervaren. Beloon jouw hond dus vooral met aandacht voor gedrag wat je wel graag ziet.

4. Medische aandoeningen bij poep etende hond

Er zijn enkele medische condities die poep eten stimuleren; verminderde werking van de pancreas of een voedselvergiftiging. Het lichaam verhindert dan om voedingstoffen op de juiste manier op te nemen. Honden gaan dan vaker poep eten om vitaminen en mineralen binnen te krijgen die het lichaam niet voldoende heeft opgenomen. Ondanks dat dit meestal een uitzondering is, is het belangrijk om de gezondheid van je hond in de gaten te houden. Krijgt hij voldoende goede voeding en zit hij lekker in zijn vacht? Tijdens de ‘Gezondheidscheck training’ van Piet Hellemans leer jij hier wat meer over. Natuurlijk is het uitsluiten van medische redenen door middel van een dierenartsbezoek super belangrijk als jouw hond plotseling poep begint te eten of dit gedrag langdurig aanhoudt.

5. Tekort aan voedingsstoffen

Poep eten wordt vaak op een tekort aan voedingsstoffen geschoven. Ondanks dat die kans aanwezig is, ligt dit echter niet voor de hand als jouw hond gewoon complete hoogwaardige voeding krijgt. Dit zal eerder zo zijn bij een hond die op straat moet leven van restjes uit vuilniszakken. 

Het heeft wel altijd nut om te controleren of jouw hond voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is altijd aan te raden om voeding te kiezen die past bij de levensfase en levensstijl van de hond. Je kan je hierover laten informeren bij een goede dierenspeciaalzaak. Goedkoop hondenvoer bestaat vaak uit te veel graan of chemische toevoegingen die niet direct bijdragen aan de gezondheid van je hond. Snacks zijn vaak ook niet al te gezond. Wil je je hond toch een gezonde snack geven? Doe dan de online cursus ‘Gezonde hondenkoekjes maken’.

6. Hond eet poep vanuit hongergevoel

Zeker honden die op dieet zijn, maar ook vele andere honden zullen ontlasting eten uit honger en vraatzucht. Zo heeft 25% van de labradors bijvoorbeeld een genmutatie, wat een hongersignaal activeert dat hun lichaam vertelt om meer te eten en energie te sparen. Ontlasting van andere dieren kan dan gewoon onwijs lekker ruiken. Deze meest voorkomende oorzaak van coprofagie is af te leren door het consequent corrigeren van dit gedrag. Zodra jouw hond op de ontlasting af gaat of eraan gaat snuffelen, probeer hem dan af te leiden met positieve aandacht (een snackje of een speeltje). Door hem positief te belonen, wordt dat hoopje stront opeens een stuk minder aantrekkelijk. 

Nog één algemene tip! Eet de hond eigen ontlasting? Je kan de geur van eigen ontlasting in elk geval al onaantrekkelijk maken. Soms is alleen het veranderen van dieet al genoeg, bijvoorbeeld droge brokken in plaats van natvoer. Al wordt in de wandelgangen ook vaak gezegd dat het mengen van gemalen ananas of courgette, de geur van eigen ontlasting een stuk minder aantrekkelijk maakt? Wij hebben het nog niet geprobeerd!