Tweede hond erbij verstandig? Of toch niet

Ik zie het regelmatig voorbij komen, de vraag of het verstandig is om er een tweede hond bij te nemen. Vaak komt het voort uit de zorgen om de eerste hond, omdat deze bijvoorbeeld onzeker is of niet alleen kan zijn.

Op de vraag of een tweede hond een oplossing voor het probleemgevend gedrag kan zijn is mijn antwoord eigenlijk altijd “nee!”. Probeer eens samen met een goede professional te kijken naar dat waar jullie tegenaan lopen, wellicht is er een aanpak die helpt om de problemen te verminderen.

Mijn “nee” betekent overigens niet dat ik het per definitie onverstandig vind om er een tweede hond bij te nemen, maar ik vind het vooral heel belangrijk dat er gekeken wordt naar de reden van de wens en het maken van een goede match.

Eenzame hond?

Ik weet het nog goed, onze eerste hond Morus zat soms midden in de kamer voor zich uit te staren, hij leek soms eenzaam. Ik bedacht me dat hij misschien behoefte zou hebben aan gezelschap en besloot een tweede hondje erbij te nemen, een klein ouder teefje, Vlinder, uit hetzelfde asiel als waar Morus vandaan kwam.

Morus vond het allemaal prima bij het ophalen, het boeide hem eigenlijk niet zo en hij was vooral met mij bezig. Thuis was het niet anders. Er was weinig contact tussen beide honden. Vlinder overleed vrij snel door een nare aandoening en Morus ging gewoon door met zijn leventje bij ons, alsof er niets was gebeurd. Maar nog steeds dacht ik dat het leuk was om er een nieuw hondje bij te nemen. In de loop van de tijd zag hij er wat komen en gaan, geen enkele hond was een echt maatje, hij accepteerde ze allemaal, vond het allemaal prima, maar daar bleef het bij.

Eigen behoefte

Terugkijkend had ík vooral behoefte aan een extra hond. Morus was niet eenzaam, hij genoot gewoon in stilte van zijn leven. Zolang hij maar met mij kon zijn, vond hij het goed. Wie of wat daarbij kwam, maakte hem helemaal niets uit. Het was dus echt mijn eigen emotie waar ik zijn behoefte mee invulde, en dat is een belangrijke valkuil om je bewust van te zijn. Want wat is het doel van de tweede hond?

Eén van onze huidige honden, Emma, is typisch een hond die juist een andere of meerdere honden nodig heeft om zich heen. Dat maakt haar zekerder van haar zaak. Ze moest het leven in het begin echt afkijken van de andere honden. Maar daarmee heb ik mijn nieuwe hond dus een plezier gedaan, niet zozeer de honden die ik al had, ook al is daar inmiddels een hechte vriendschap ontstaan.

Maar wat als je ervan bent overtuigd dat het fijn is om er een hond bij te nemen?

Mijn advies zou zijn eerst eens regelmatig af te spreken met honden die je goed kent in jouw omgeving. Samen wandelen, keertje thuis afspreken, een logeerpartij. Kijk wat dat met jouw hond doet en wees eerlijk over wat je ziet. Wordt de hond er echt blij van of laat hij het allemaal maar gebeuren?

  • Dwing jouw hond niet in onveilige posities omdat je graag wil dat er een hechte band ontstaat. Die komt vanzelf wanneer de tijd rijp is.
  • Wanneer je er zeker van bent dat het verstandig is om er een hond bij te nemen, kijk dan vooral naar honden die al in Nederland zijn. Want dan kun je de honden elkaar laten ontmoeten op neutraal terrein, om te zien wat er gebeurt tussen de twee. Als je zoekt naar een stabiel en zelfverzekerd maatje, kijk dan goed of dat ook daadwerkelijk het geval is wanneer je een hond ontmoet.
  • Weet je niet goed hoe je zo’n ontmoeting en het bijbehorende gedrag moet beoordelen? Vraag dan of een gedragstherapeut of trainer met je meekijkt bij de ontmoeting. Film het eventueel zodat je terug kunt kijken. Vraag altijd bedenktijd, laat je niet onder druk zetten bij het nemen van een beslissing.
  • Kijk ook goed naar wat voor type hond past qua energie en bewegingsbehoefte. Want het is belangrijk daar een match in te maken.
  • Wees je bewust van de risico’s: als het niet goed gaat, zal de spanning oplopen en zijn er twee honden met een extra nare ervaring in hun rugzak.
  • Besef dat je haast dubbel zoveel werk en kosten gaat hebben. Onderschat niet dat de kosten voor medische zorg, voer, gedragstherapie etc. zullen verdubbelen en dat ook jij meer tijd en energie in de honden zal moeten steken.
  • Twijfel je? Laat je dan niet leiden door jouw emoties, maar maak een verstandige keuze. Ben je er uit? Dan wens ik je veel succes in de zoektocht, het hebben van meerdere honden is geweldig als het onderling goed gaat, wij genieten iedere dag van onze drie en de vele logees.

In mijn cursus ga ik nog verder in op hoe je een tweede hond introduceert.