pratende kat

Ken jij de communicatie van je kat?

Je zit ’s avonds lekker op de bank en binnen een paar minuten springt je kat op schoot. Automatisch begin je haar te aaien; want ze wil toch lekker gekroeld worden? Maar ineens krijg je een haal, beet of schiet je kat ineens weg. Wat is er nu gebeurd tussen dat ze gezellig op schoot springt en die twee minuten dat je haar lekker aan het aaien was?

“Dit is een heel duidelijk voorbeeld van iemand die de lichaamstaal van de kat niet juist interpreteert”, zegt kattengedragsdeskundige Eline Greiner. “Het signaal dat deze eigenaar hoogstwaarschijnlijk heeft gemist is het zwiepen van de staart. Dat kan héél subtiel geweest zijn, zeg maar alleen het puntje. Als de staart beweegt, duidt dat bij een kat op irritatie of onrust. Als je kat bij je op schoot springt, wil ze wel graag bij je in de buurt zijn, maar het is niet per definitie zo dat ze dan ook geaaid wil worden.”

Zo dat is best een eye opener! En zo zijn er zoveel subtiele signalen die je kat door middel van geluid (miauwen, grommen, blazen), lichaamstaal of gedrag af kan geven. En als jij dit goed leest en interpreteert, kun je de band met je kat enorm verdiepen.

Hoe weet je dan dat je kat het wél fijn vindt om geaaid en gekroeld te worden? “Je kunt toestemming vragen. Steek je hand uit en als je kat dat beantwoordt met voorwaartse beweging of je zelfs al een kopje geeft, staat ze open voor contact. Komt je kat niet in jouw richting, houdt ze haar koppie stil, loopt ze weg of slaat ze met haar staart, dan is dat haar signaal: doe maar even niet. Als je dan toch aait, ga je over haar grens heen. Als je dat vaak en lang genoeg doet, heeft je kat geen andere keus dan jou duidelijker te waarschuwen, wat je als eigenaar als agressie kan ervaren; haar subtielere signalen worden tenslotte niet opgepikt of gerespecteerd…”

Katten houden van voorspelbaarheid

Door als eigenaar haar lichaamstaal, gedrag en geluid op de juiste manier te interpreteren en daarop in te spelen, word je voorspelbaar voor je kat. En daar houdt je kat van. En dus gaat ze meer van jou houden.

Nog een voorbeeld: onzindelijkheid.

Je kat is onzindelijk en doet haar behoeften niet netjes op de bak. Medische oorzaak is al uitgesloten, dus het zit ergens anders in. “Door je kat goed te observeren vertelt ze je heel veel. Krabt je kat bijvoorbeeld aan de binnenkant van de kattenbak? Of hangt je kat met haar koppie uit de bak terwijl ze haar behoeften doet? Veel mensen zouden dat als ‘normaal kattenbakgebruik’ bestempelen. Maar als een kat comfortabel gebruik maakt van de bak, krabt hij niet aan de binnenkant en hangt er ook niet deels uit. Vaak duidt dat gedrag erop dat de bak te klein is”, verduidelijkt Eline.

En zo zijn er nog tal van signalen die je kat afgeeft en waarmee ze je subtiel wil laten weten wat ze van je wenst.

Wil jij meer weten of wat je kat jou probeert duidelijk te maken? Terwijl jij mogelijk iets uitlegt als ‘gewoon kattengedrag’ en je kat denkt: ‘maar je snapt niet wat ik bedoel!’? Volg dan de cursus van Eline op deze site en leer alles over kattencommunicatie, wat je kat nodig heeft om gelukkig te zijn en meer!