Katten en spel, waarom is dit belangrijk?

Regelmatig hoor ik terug: ‘Nou Elien, onze kat die speelt niet, daar houdt ze niet van.’ Of ‘Het lijkt wel of mijn kat gewoon niet snapt hoe ze moet spelen?!’ Of ‘Nou spelen dat doe ik niet hoor, dan hangt ie in mijn armen of benen – ik zet de buitendeur wel open.’ Wat maakt nou dat de ene kat ogenschijnlijk heel veel kan spelen en de andere kat helemaal niet lijkt te willen spelen?

Dit heeft met een aantal dingen te maken, ten eerste de leeftijd van de kat. Hoe jonger de kat, des te meer energie ze heeft om te spelen. Dat betekent dus niet dat een oude(re) kat niet speelt, integendeel. Dat betekent vaak wel, dat ze kortere spelmomenten hebben en bijvoorbeeld minder intensief spelen naarmate je kat ouder wordt.

Elke kat speelt anders

Het heeft ook met het karakter van de kat te maken, elke kat heeft haar eigen karakter en de ene kat is meer in to spel dan de andere. De ene kat vindt het fijn om met speeltjes te spelen die lijken op een konijntje of een haasje en de andere kat is dol op alles dat fladdert en een vogel na doet. Wel is het zo dat een kat geen ellenlange spelmomenten kent, in de natuur zijn ze lang bezig met observeren en is de jacht zelf op een prooidier en het doodmaken, een korter moment.

Daarnaast is de manier waarop je spel aanbiedt heel erg belangrijk in het spelgedrag van je kat. Een voorbeeld uit de praktijk:

Jim is een katje van twee jaar. Hij is superlief, maar heeft wel wat aandachtspuntjes volgens zijn eigenares. Jim kan namelijk wel eens bijten in haar handen als ze met hem speelt. Ze geeft aan dat ze van kitten af aan al met Jim speelt en ook wel eens met hem worstelt, waarbij ze met haar hand over zijn buikje gaat en hem een beetje heen en weer schudt. Toen Jim klein was waren er geen problemen, maar inmiddels gaat het er vrij ruw aan toe en vindt ze het eigenlijk niet leuk meer om te spelen met Jim want hij bijt in haar handen. Tja, en nu?

Speel niet met je handen

Eén van de belangrijkste dingen is om niet met handen en voeten te spelen. Niet als je kat volwassen is, maar ook niet als je nog een kitten hebt. Dan leren we namelijk aan onze kat, dat het oké is om met onze handen en voeten te spelen en dat willen we nou juist niet. Dus: speel niet met handen en voeten, maar speel juist met speelgoed. Zelfgemaakt of gekocht in een winkel, dat maakt eigenlijk niet eens zoveel uit. In mijn cursus op deze site leg ik je uit, op welke manier je nu het beste kunt spelen met je kat en hoe je dit in kunt zetten om haar (nog) gelukkiger te maken.

Is jouw kat gelukkig?

Spel is onder andere een belangrijke graadmeter om te kijken of je kat gelukkig is, immers als een kat gelukkig is heeft ze zin om te spelen. Daarbij is het een hele fijne manier om een band met je kat op te bouwen, of te behouden. Het is echt even een momentje tussen jou en je kat, wat zij enorm waardeert. Even fulltime aandacht van haar eigenaar, even één op één contact.