Komt Petra je bekend voor? Niet vreemd, aangezien een miljoen (!) mensen haar kennen van haar deelname aan B&B Vol Liefde. En vol liefde zit Petra zeker, helemaal als het gaat om katten. Al dertig jaar lang stort zij zich helemaal op het helpen van deze dieren. Met al haar ervaring weet ze hoe katten fysiek in elkaar zitten én wat er in hun koppies omgaat. Belangrijk, want volgens haar is er nog te weinig begrip tussen mens en kat. De kat is van nature een solitair dier, en daardoor erg kwetsbaar. “Ik spring voor ze in de bres. Bijvoorbeeld bij een kat die in huis plast om ‘onverklaarbare’ redenen, iets waar mijn mailbox bijna dagelijks mee overstroomt. Alles in mij wil zo’n situatie helpen verbeteren. Dit werk zit diepgeworteld.” Al haar kennis, ervaring en motivatie heeft ze nu in de nieuwe cursus ‘Kat plast in huis’ gestopt.
Petra begon haar carrière als dierenartsassistente, waarmee ze een stevige basis kreeg qua medische kennis. Maar voor haar was dat niet genoeg, helemaal niet toen ze een kitten adopteerde waarmee ze een speciale band kreeg. Helaas kreeg haar kat FIP, een ziekte die destijds eigenlijk altijd dodelijk was omdat er geen remedie was. Een oorzaak van de ziekte kan stress zijn, en Petra realiseerde zich: ik ben misschien helemaal niet zo goed bezig. Want ze adopteerde met liefde meerdere katten, maar zette ze allemaal bij elkaar. “Ik wilde katten beter leren begrijpen. Daarom ben ik destijds allerlei cursussen gaan volgen rondom kattengedrag en alle boeken gaan lezen over dit onderwerp. Die heb ik echt verslonden.”
Klinieken het ‘Goud Cat Friendly’-keurmerk geven
De combinatie van een medische achtergrond en uitgebreide kennis van gedrag, maakte Petra tot een veelzijdige gedragsdeskundige. Ze heeft zich ingezet om meerdere klinieken in Nederland ‘Goud Cat Friendly’ te maken, waardoor katten geen onnodige stress meer ervaren tijdens een bezoekje aan de dierenarts. Een keurmerk waar je behoorlijk veel voor moet doen. Ook werd ze genomineerd voor de titel dierenartsassistent van het jaar. Allemaal geweldige stappen.
“Toen voelde ik: ik heb alles behaald wat ik wilde behalen, het is tijd voor een break.” Ze emigreerde naar Engeland waar ze een pub (niet te verwarren met een pup) kocht die ze een aantal jaar runde. Toch begon het kattenvak en het helpen bij plassen in huis toen weer te kriebelen. Ze behaalde haar accreditatie als Registred Veterinary Nurse en ging aan de slag. Ook in Engeland heeft ze toen veel klinieken kunnen helpen.
Een kat die in huis plast wél opgelost
Inmiddels is ze terug in Nederland, waar ze werkt als zzp Kattengedragsdeskundige en – zoals ze zelf gekscherend zegt ‘pies-expert voor katten’. Via doorverwijzingen van dierenartsen neemt ze alle tijd om baasjes en hun katten te helpen met plassen en sproeien in huis, een van de meest voorkomende problemen met katten. Ze leert de situatie van de kat helemaal kennen: zowel het medische aspect als de situatie thuis. Zo probeert ze de uitdaging van het plassen en sproeien begrijpelijk te maken, vooral voor de baasjes. Dit is wat je kat doet en dit is wáárom ze in huis plast of poept. “Dat is misschien wel het belangrijkste aan mijn werk, want ik zie baasjes weer hoop krijgen. We kunnen de het plassen, poepen en sproeien in huis wél oplossen. Ze vinden het heel fijn om handvaten te krijgen en zelf aan de slag te kunnen met hun kat die in huis plast. En dat is precies wat ik met de nieuwe cursus ‘Kat plast in huis’ wilde meegeven.”
Waarom de cursus ‘Kat plast in huis’?
Als het gaat om een kat die in huis plast, heerst er volgens Petra nog veel onwetendheid. “Bij onzindelijkheid hebben we vaak zelf ingevulde redenen. ‘De kat zal wel boos zijn omdat we wegwaren’. Die menselijke aannames moeten de wereld uit. Soms trekken mensen ook pas aan de bel als hun kat al een jaar in huis plast, poept of sproeit. Dat is eigenlijk veel te laat. Veel mensen hebben eigenlijk geen idee wat er omgaat in zo’n dier en dat ze het plassen heel goed kunnen verhelpen.”
Die link tussen mens en kat leggen, dat is dus de basis van wat Petra doet. Want katten zijn nou eenmaal geen mensen of ‘net wat anders’ dan honden. Het zijn heel eigen dieren. Dieren waar veel meer informatie over zou moeten zijn, volgens Petra. Meer uitleg, meer educatie, meer begrip. Daarom hoopt ze dat deze cursus over katten die in huis plassen, poepen en sproeien door veel mensen gevolgd gaat worden. Baasjes, maar ook dierenartsassistenten, zodat de algemene kennis over de kat die in huis plast vergroot wordt. Want wat is eigenlijk het verschil tussen plassen en sproeien? Wanneer moet je naar de dierenarts met een kat die in huis plast of poept en wat kun je prima zelf oplossen? Dit – en nog veel meer – leer je in de cursus ‘Kat plast in huis’.