Ā
Het is een situatie waar je absoluut niet aan wilt denken, maar het kan natuurlijk gebeuren dat je hond in nood is en gereanimeerd moet worden. Maar wat moet je eigenlijk doen in zoān stressvolle situatie? We snappen dat je dat niet 1, 2, 3 weet, daarom geven we je in deze blog tips over hoe te handelen bij het reanimeren van je hond. En wat je beter niet kunt doen.
Wil je meer leren over EHBO bij honden en alle kennis in huis hebben om goed te reageren op verschillende situaties met je hond? In onze cursus āGezondheidscheck voor je hondā gaat dierenarts Piet Hellemans hier uitgebreid op in.Ā
Beoordeel de situatie voordat je begint met het reanimeren van je hond
Check altijd eerst of het veilig is voor zowel jou als je hond om te reanimeren. Zorg dat er geen direct gevaar is voordat je begint met reanimeren. Denk hierbij aan een drukke weg met veel verkeer of andere dieren in de buurt die misschien gevaarlijk zijn. In basis moet het veilig zijn, anders kan de situatie van kwaad tot erger gaan.
Bel direct de dierenarts
Voor elke noodsituatie met je hond, geldt: bel de dierenarts. Is je hond bijvoorbeeld bewusteloos? Ademt hij niet? Of heeft hij geen hartslag? Dan telt iedere seconde. Neem gelijk contact op met je dierenarts zodat zij je aan de telefoon kunnen begeleiden.
Check de luchtwegen van je hond bij het reanimeren
Het komt vaak voor dat een blokkade van de luchtwegen de reden is dat je hond bewusteloos is. Honden zijn nou eenmaal dol op het eten van en bijten in voorwerpen die ze beter met rust kunnen laten. Er kan iets vast komen te zitten in de bek van je hond, waardoor hij geen adem meer krijgt. Dus kijk altijd eerst in de bek of je iets ziet zitten.
Geef mond-op-mond beademing bij een hond
Ademt je hond niet? En heb je gecontroleerd of er geen blokkerende voorwerpen in zijn bek of keel zitten? Dan kun je mond-op-mondbeademing toepassen. Doe de bek van je hond dicht en blaas voorzichtig wat lucht in zijn neus. Doe dit op een tempo van ongeveer 12-15 ademhalingen per minuut (maar onthoud: alles is goed, het komt niet op exacte getallen aan).
Leer de technieken van het reanimeren van je hond
Dit zijn belangrijke tips, maar het belangrijkste is dat jij je zelfverzekerd voelt om de technieken, zoals beademing of hartmassage, toe te passen. Kijk voor jezelf wat je nodig hebt hierin, bijvoorbeeld door er (nog) meer over te lezen, videoās te bekijken of een cursus te volgen.
Wat kun je beter niet doen tijdens het reanimeren van je hond?
- In paniek raken. Het is een inkoppertje, okƩ, maar het is in het belang van je hond dat je in deze noodsituatie zo rustig mogelijk blijft. Zo kun je hem zo goed mogelijk helpen.
- Geef geen eten of drinken. Je kunt de neiging hebben om je hond water of voedsel te willen geven, maar dit kan de situatie alleen maar erger maken. Probeer dit dus niet.
- Te snel stoppen. Reanimeren kan eindeloos voelen, maar stop vooral niet. Wacht tot de dierenarts er is of tot je hond weer een duidelijke hartslag of ademhaling heeft.
- Medicijnen geven. Dien niet zelf medicijnen toe aan je hond, tenzij je dierenarts dit nadrukkelijk adviseert. De verkeerde medicatie kan de toestand van je hond alleen maar erger maken.
Met deze tips heb je meer kennis over het reanimeren van je hond. Reanimatie is helaas geen garantie dat je hond herstelt, maar vergroot wel de kansen dat je viervoeter een noodsituatie doorstaat.
Meer weten over de gezondheid van je hond en hoe je EHBO toepast?
Volg dan onze cursus āGezondheidscheck voor je hondā