Heb je het alles in huis voor jullie nieuwe gezinslid? Copy

Het in huis halen van een hond is vergelijkbaar met het krijgen van een kindje. Je wil graag dat de hond zich thuis gaat voelen en ervoor zorgen dat hij niets tekortkomt. Maar wat heb je allemaal nodig? 

Een ligplek

Een lekkere mand of een kussen op een rustige plek. Dus niet in de gang of bij de tv. Wil je met een bench werken? Prima, maar zorg er dan eerst voor dat het een veilige en vertrouwde plek wordt en het geen gouden kooi wordt voor de hond. Je kunt ook kiezen voor een zogenaamde puppyren, dat geeft net wat meer ruimte dan een bench, maar kan wel helpen bij het zorgen voor een rustmoment wanneer dat nodig is, of wanneer de hond echt meer rust moet pakken. 

Zorg dat zijn plekje zich op een tochtvrije plek bevindt waar hij zich terug kan trekken. Een plek waar vreemden of visite niet meteen zicht op hebben. Communiceer aan iedereen duidelijk dat als je hond daar ligt, dat niemand zich met hem bemoeit. Dus ook jij en je gezinsleden niet. Dit is echt een rustplek van je hond.

Verzorging

Het begrip verzorging is nogal breed. Ga je zelf de vacht verzorgen of ga je een afspraak maken met de trimmer? Zorg dat je een tandenborstel en -pasta in huis hebt voor gebitsverzorging en een EHBO-doos met speciale materialen voor honden. Wat voor middelen wil je gaan gebruiken tegen parasieten zoals vlooien en wormen? Bij buitenlandse honden is het ook goed om te weten welke lokale parasieten er eventueel voor problemen kunnen zorgen. 

Wanneer een hond uit het buitenland komt kan het zijn dat zijn vacht wat rommelig is, of dat hij stoffig is van het asiel waar hij in verbleef. Was de hond alleen als het echt nodig is. Het meteen wassen terwijl de hond er net is, kan behoorlijk heftig zijn als nieuwe ervaring en jullie band beschadigen. Kijk goed naar wat verstandig is en minder naar wat jou het beste uitkomt. Heeft de hond er behoefte aan?

Over behoeftes gesproken; voer!

Wat voor voer ga je de hond geven, weet je wat hij hiervoor kreeg? Het is handig als je weet wat hij gewend is, dan kun je geleidelijk overstappen op eventueel andere voeding, mocht je dat willen. Sommige honden eten alles en sommige honden zijn heel erg kieskeurig. Het kan in het begin best een hele zoektocht zijn. 

Vraag eventueel een proefpakket (femke: link naar supporter voordelenpagina waar Vegavriend staat met proefpakket) aan bij fabrikanten, dierenwinkels of online dierenshops. Zo kun je kijken wat jouw hond lekker vindt. Dat geldt ook voor snacks en beloningen. 

Het kan zomaar zijn dat de hond in het begin wat minder eet of zelfs maaltijden overslaat. Dat kan gebeuren, maak je niet meteen zorgen. Soms moeten ze echt even de tijd nemen om te wennen aan de nieuwe situatie; daardoor hebben ze minder trek. Pas als het niet-eten een paar dagen aanhoudt en je maakt je zorgen, neem dan contact op met de stichting, vorige eigenaar of het gastgezin waar de hond vandaan komt voor overleg. 

Zorg dat er altijd vers water staat, in het begin zal de hond misschien meer drinken, dat is een teken van stress. Geen zorgen, dat wordt vanzelf minder. Wordt het niet minder na een week, dan is het goed om eens bij de dierenarts langs te gaan. 

Dierenarts; schrijf je hond vast in!

Over de dierenarts gesproken, zorg dat je ingeschreven staat als klant. Ga met je nieuwe aanwinst niet meteen naar de praktijk als er op medisch gebied geen noodzaak is. Laat de hond eerst rustig wennen aan het nieuwe huis en de mensen die met hem samen zullen leven. Ga pas voor een eerste keer naar de praktijk als je denkt dat de hond er aan toe is of als het medisch noodzakelijk is.

Het is wel verstandig de dierenarts vast te bellen wanneer je de hond in huis hebt, dan kun je laten weten dat hij is gearriveerd en vast wat gegevens doorgeven. Laat ook in de patiëntenkaart noteren dat er bij consulten wat meer tijd in ingepland moet worden. Vooral de eerste consulten zijn vaak indrukwekkend; de hond voelt zich nog niet veilig en wanneer de hond dan ook extra onder druk gezet wordt, zal dat absoluut schade toebrengen aan de mentale toestand van de hond. Vraag bij het maken van een afspraak om extra tijd, ook al staat het in de kaart. 

Datzelfde geldt voor de trimmer. Ga eens langs en laat kijken wat voor vacht het is en of het onderhoud nodig heeft. Zorg ervoor dat je er in het begin bij mag zijn, als er eenmaal een vertrouwensband is opgebouwd tussen jou en de trimmer en tussen de trimmer en de hond, kun je de hond in goed vertrouwen achterlaten. Wil een trimmer dit niet? Zoek dan een ander adres!