Kat onder laken

EHBO voor katten; dit is wat je moet weten en kunt doen

Ieder kattenbaasje weet: onze viervoeters halen de gekste capriolen uit. Ze gaan achteloos op avontuur, op hun dooie gemakje een gevecht aan met de grootste buurtkater of ze gaan thuis op een supernieuwsgierige zoektocht. Dan kan er wel eens iets misgaan, van een klein schrammetje tot serieuze noodsituaties.

Vaak weten we bij mensen nog wel enigszins wat we moeten doen, maar over eerste hulp bij een kat weten we vaak een stuk minder. Daarom leer je in de cursus ‘Gezondheidscheck voor je kat‘ alles over EHBO. 

En in deze blog lees je alvast de belangrijkste dingen over EHBO voor katten.

Bescherm jezelf als je EHBO bij je kat toepast

Katten in het algemeen, maar een gewonde kat helemaal, kunnen onverwachts uit de hoek komen. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, dat idee. Daarom is het heel belangrijk om jezelf te beschermen als je te maken krijgt met een EHBO-situatie. Alle kleine beetjes helpen:

– trek dikke handschoenen aan
– trek zo dik mogelijke kleding aan
– probeer niet onnodig dicht bij de kat in de buurt te komen
– bescherm tijdens het behandelen je eigen kwetsbare delen zoals je ogen. 

Beoordeel de situatie van je gewonde kat

Om te bepalen of je zelf kunt en moet ingrijpen, is het belangrijk dat je weet wat er aan de hand is. Een gewonde kat kan bijvoorbeeld verschillende oorzaken hebben. Misschien heeft hij gevochten, maar het kan ook zijn dat hij is aangereden. In dat laatste geval kan er iets gebroken of gekneusd zijn. Het is dan heel belangrijk dat je de kat zoveel mogelijk in dezelfde houding naar de dierenarts brengt. Uitdagend, dat snappen we, maar essentieel voor een zo goed mogelijk herstel.

– Is er sprake van een aanrijding? Ga dan dus altijd naar de dierenarts.
– Een kat met wat lichte schrammetjes? Kijk het eerst even aan. 
– Is er een acute situatie zoals een ongeluk of mogelijke vergiftiging? Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts! 

Behandel de wonden van je kat

Een bloedend wondje behandel je eigenlijk net zoals bij een mens: een beetje Betadine of ontsmettingsmiddel erop en wacht even een paar dagen af of de wond niet gaat ontsteken. Is er sprake van een flinke wond en veel bloed? Sla het ontsmetten dan over (dat kan het juist verergeren) maar druk de wond zo goed mogelijk dicht met een schone doek. Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Ook kan je kat – net als een mens – brandwonden oplopen, door bijvoorbeeld stoom of heet water. Behandel dit net zoals je bij mensen zou doen: koel de brandwond gedurende 10-15 minuten met lauw water (nooit met koud water!) en smeer er geen zalfjes op. Ga altijd even langs de dierenarts, bij ernstige brandwonden met spoed. 

Eerste hulp bij een vergiftigde kat

Het kan natuurlijk voorkomen dat je kat iets binnenkrijgt wat niet goed voor hem is, bijvoorbeeld een bepaald type plant (zoals lelies) of voeding die voor ons gezond is, maar voor je dier een stuk minder (zoals avocado’s). Ook kan je kat een muis hebben gegeten die op zijn beurt weer muizengif in zich heeft. Handel in alle gevallen van vergiftiging heel snel: het is belangrijk dat het er zo snel mogelijk weer uit is. Je kat zelf proberen te laten braken is geen goed idee, dat kan alleen maar meer schade geven. Ga daarom zo snel mogelijk naar de dierenarts, daar krijgt je kat een speciaal tablet voor het overgeven. 

Ongelukken met het oog

Oogtrauma’s met katten kunnen bijvoorbeeld ontstaan na een gevecht, denk aan een kras over het ooglid of schade aan de oogbol zelf. Je ziet dan vaak een wond of merkt op dat je kat zich vreemd gedraagt: veel knipperen of het oog veel dicht houden. Ook als je als baasje geen zichtbare schade ziet, is het handig om even naar de dierenarts te gaan. Let er daarbij op dat je kat tijdens de rit niet te veel aan zijn oog kan zitten of krabben. Doe hem bijvoorbeeld een kraagje om. 

Voorkom shock bij een EHBO-situatie met je kat

Een ernstig gewonde kat kan in shock raken door de enorme stress en angst. Houd hem warm met een dekentje of handdoek en zorg dat de situatie om hem heen zo comfortabel en rustig mogelijk is. Je kunt hem ook kalmeren door zachtjes te blijven praten en – als hij daar oké mee is – voorzichtig te aaien. En ook heel belangrijk: blijf zelf ook zo rustig mogelijk in een EHBO-situatie met je kat. 

Wil je alle basiskennis over EHBO voor je kat?

In basis zijn dit de belangrijkste dingen om te weten over EHBO bij katten. Wil je meer leren? Bijvoorbeeld wat je moet doen als je kat een voorwerp heeft ingeslikt? In onze cursus “Gezondheidscheck voor je kat” met Piet Hellemans krijg je in de module “EHBO voor je kat” alle basiskennis die je nodig hebt om te handelen in elke noodsituatie.