Een nieuw gezinslid! 7 tips bij adoptie van een hond

Jullie hebben besloten: het is tijd voor gezinsuitbreiding! Niets leuker dan het voorbereiden op en verwelkomen van een nieuwe hond in je familie. Binnenkort hebben jullie er een vriend voor het leven bij. Wil je dat de adoptie zo soepel mogelijk verloopt? Dan hebben we een paar handige tips voor je op een rijtje gezet. Dé tips die je moet weten voor het adopteren van een hond.

Wil je alles weten over een goed begin met je adoptiehond? Check dan onze cursus.

  1. Het voorbereiden van het adopteren van een hond

Een goed begin is het halve werk. En de ene hond is de andere niet. Dus het is belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je definitief overgaat tot een keuze. Welk type ras past er bijvoorbeeld bij jouw gezinssituatie en levensstijl? Ga je voor een jonge hond of een wat oudere? Kies je voor een hond uit het buitenland? Allemaal belangrijke overwegingen, omdat het adopteren van een hond een behoorlijke commitment is.

  1. Kies de juiste manier van adoptie

Een hond vinden om te adopteren is tegenwoordig niet zo lastig. Open even de Marktplaats-app, ga langs bij je lokale asiel of vraag via via rond naar een puppynestje. Maar let op: niet op elke plek wordt er even goed omgegaan met het dier(enwelzijn). Er wordt veel doorgefokt en stambomen van bepaalde rassen kloppen niet altijd. Op het platform van onze stichting Verhuisdieren.nl vind je de perfecte match: hier kun je een hond adopteren die echt past bij jou.

  1. Het adopteren van een hond: kennismaken

Als je een viervoeter hebt gevonden die bij je past, neem dan echt even de tijd om elkaar te leren kennen. Net zoals bij mensen, is het belangrijk dat jullie een klik hebben. Ga op bezoek, kijk of je samen even een ommetje kan maken en check hoe de hond reageert op jou (en alle andere gezinsleden).

  1. Een veilige plek voor je hond

Komt je nieuwe gezinslid definitief bij je wonen? Geweldig! Zorg dan dat het thuis allemaal op orde is. Denk aan een opgeruimde, veilige plek, zonder gevaarlijke voorwerpen. En natuurlijk een rustige plek voor je hond, waar hij rustig kan wennen aan zijn nieuwe plek. Denk aan een eigen mandje, een (open) bench of een andere plek waar hij niet gestoord wordt.

  1. De gezondheid van je geadopteerde hond checken

Een belangrijke basis van een hond adopteren is laten checken hoe het gesteld is met zijn gezondheid. Plan dus altijd op korte termijn even een bezoekje aan de dierenarts. Die controleert alle belangrijke factoren, zoals de staat van zijn gebit, vacht en natuurlijk of je viervoeter alle belangrijke vaccinaties heeft gehad.

  1. Training en socialisatie na het adopteren van een hond

Als je adoptiehond er eenmaal is, begint het eigenlijk pas. Natuurlijk ga je voor een lang en gelukkig leven met je nieuwe harige vriend. Een belangrijk onderdeel daarvan is training en socialisatie. Hoe serieuzer je dit oppakt, hoe meer plezier je er op lange termijn van hebt. Dat begint natuurlijk bij de basiscommando’s, maar kun je natuurlijk zo uitgebreid doen als je wilt. Hiervoor kun je naar een lokale hondenschool gaan of één van onze trainings- en socialisatiecursussen online volgen.

  1. Een hele hoop geduld en begrip…

Naast dat deze gezinsuitbreiding natuurlijk één groot feest is, is het soms ook hard werken en een hele berg begrip opbrengen. De adoptie van een hond verloopt niet altijd vlekkeloos of zonder kleerscheuren. Letterlijk en figuurlijk. Soms zal je viervoeter zich wat onwennig, ondeugend of gewoon vervelend gedragen. Maar echt: met de nodige liefde, consistentie en de tips uit deze blog heb je uiteindelijk een heel fijne huisgenoot!

Alle basis en tips voor het adopteren van een hond?

In onze cursus ‘Een goede start met je adoptiehond’ leer je alles wat je moet weten.