Behendigheids-training voor je hond: zo doe je dat

Jouw vrolijke viervoeter zit vól energie. Soms zo vol energie dat je even niet meer weet wat je er mee aan moet. Je kunt dan kiezen voor het zoveelste rondje blok, maar er zijn andere (en slimmere!) manieren om je hond uit te dagen. Behendigheidstraining is er daar eentje van: een geweldige activiteit die je hond zowel fysiek als mentaal uitdaagt. En jou de nodige rust oplevert.

Ook spel kun je inzetten om je hond op een verrassende manier uit te dagen en tegelijkertijd beter te socialiseren. Bekijk onze cursus ‘Socialiseren door spel’.

Waarom behendigheidstraining voor je hond?

Honden zijn van nature actieve dieren, vooral in hun jonge en fitte jaren. Daarom hebben ze behoefte aan fysieke en mentale stimulatie. Bepaalde rassen doen hier nog een schepje bovenop en zijn het liefst urenlang bezig. Maar die tijd (of energie) heb jij niet altijd. Behendigheidstraining kan een goede oplossing zijn. Het daagt de fysieke fitheid van je hond uit en laat zijn brein op volle toeren draaien.

En: behendigheidstraining voor je hond is niet alleen om stoom af te blazen. Het kan ook ingezet worden om ongewenst gedrag af te leren. Want door ze een prikkelende activiteit aan te bieden, heeft je hond een gezonde uitlaatklep voor zijn energie en soms verveling.

De basis van behendigheidstraining voor je hond

Behendigheidstraining voor je hond is dus een goede optie. Wat is de basis om ermee om de slag te gaan? Goed nieuws: je hebt geen heel hindernisparcours nodig om te beginnen. Start met een simpele set van obstakels, zoals tunnels, slalomstokken en objecten waar je hond overheen kan springen tijdens de behendigheidstraining. Introduceer deze hindernissen altijd rustig bij je hond, want hij kent ze vast nog niet allemaal. Laat hem rustig kijken, snuffelen en ontdekken en gebruik beloningen om een positieve associatie op te bouwen met de objecten.

Om goed georganiseerd aan de slag te kunnen, is het belangrijk dat je viervoeter de basiscommando’s kent. Dus ‘zit’, ‘lig’, ‘blijf’ en ‘kom hier’. Zo kun je je hond tijdens de behendigheidstraining goed begeleiden en gaan de trainingen een stukje soepeler.

Behendigheidstraining in de praktijk? Maak plezier

Je kunt nu echt beginnen. Plaats de hindernissen in je tuin of een veldje in de buurt en probeer je hond per onderdeel aan te leren wat de bedoeling is. Ook hier weer met positiviteit: een beloning zodra het lukt. Het belangrijkste in deze fase? Plezier staat voorop. Je hond is na een uurtje oefenen echt nog geen volleerd atleet en zal veel niet meteen snappen. Maar dat betekent niet dat jullie niet lekker bezig zijn en jullie onderlinge band versterken.

En als je hond dan eenmaal door die tunnel rent of een goede sprong maakt, dan zijn zowel jij als hij even trots. Een geweldige manier om het zelfvertrouwen van je viervoeter te boosten!

Handige tips bij behendigheidstraining voor je hond

  • Geduld, geduld en nog eens geduld. Je harige behendigheidskampioen heeft tijd nodig om deze nieuwe bezigheid onder de knie te krijgen.
  • Wissel de obstakels af: 25 keer dezelfde sprong maken is voor je hond niet echt interessant. Door te vernieuwen hou je het brein van je hond lekker scherp en wordt hij goed uitgedaagd.
  • Een zak met koekjes mee en gaan. Beloon goed gedrag altijd met een lekkere traktatie of een enthousiaste ‘goedzo!’. Op deze manier associeert je hond behendigheidstraining met positieve ervaringen.
  • Bouw het rustig op. Begin met hindernissen die niet zo moeilijk zijn of die je hond snel snapt. Dat kun je steeds een stukje verder uitbouwen.

Conclusie van behendigheidstraining voor je hond

Deze activiteit is eigenlijk gewoon een win-win. Je hond is lekker bezig en jullie verbeteren jullie band. Het is een leuke manier om eens wat anders te proberen, daagt je hond uit en je kan het heel makkelijk uitproberen in je eigen tuin of een park in de buurt. En aan het einde van een behendigheidstraining? Heb jij eindelijk een goed uitgeruste en uitgedaagde viervoeter!

Andere manieren om je hond uit de dagen

Nog lang niet uitgeprobeerd? Bekijk dan ook eens onze cursus ‘Socialiseren door spel’, waarbij je hond en jij met verschillende spelvormen werken aan zijn sociale skills. Ook dit is een perfecte manier om je hond mentaal en fysiek uit te dagen.