Zo “fix” je het jachtinstinct van je kat

Oh, daar gáán we weer. Weer zo’n mooi roodborstje. Op je deurmat. Als “cadeautje” van je kat. We snappen hoe frustrerend dit voor jou als baasje kan zijn. Maar ook ecologen waarschuwen nu: het jachtgedrag van onze huiskatten bedreigt vogels. Vooral in dichtbevolkte gebieden hebben jonge vogels geen kans meer door de vele katten die op ze jagen. Hoe “fix” je dit (natuurlijke) gedrag op een manier die fijn is voor je kat, jou én de vogeltjes? We geven je tips.

Je kat is een optimistische jager

Laten we beginnen bij het begin: want waarom jaagt een kat eigenlijk? Hij is – wat we noemen – een ‘surplus’-jager. Dat betekent dat een kat altijd zal jagen als hij de kans krijgt. Of jij ‘m nou net een heel blik tonijn of verse kip hebt gegeven of niet. Je kat weet nooit wanneer hij weer eten krijgt en dus kan hij de vogel maar beter vangen zodra die voorbij komt. Omdat je viervoeter op dat moment toch wel voldaan is, leidt dit er vaak toe dat hij zijn prooi niet eens opeet, maar er dan maar gewoon lekker mee gaat spelen. Dat is natuurlijk helemaal zielig en zonde. 

Een belletje bij je kat omdoen werkt niet

‘Doe hem dan gewoon een belletje om’, hoor je vaak als advies bij een jagende kat. Wat blijkt? Dat is absoluut geen goede oplossing. Sterker nog: je kat kan daardoor nog beter worden in jagen. Een kat met een sterk jachtinstinct leert namelijk al snel hoe hij zijn bewegingen moet aanpassen, zodat hij geen geluid maakt tijdens het jagen. En trouwens… wij zouden zelf ook niet heel blij worden van een constant belletje naast ons oor bij elke beweging die we maken, toch?

Een belletje wordt ‘m dus niet. Maar wat dan wel? Er blijkt een andere accessoire te zijn die wél werkt tegen jagen: de birdsbesafe-kraag. Het dragen van deze kraag leidde tot maar liefst 87% afname van gevangen vogels. Oké, oké, het is misschien niet bepaald modebewust, maar dus wel heel functioneel!

Een afgeschermde kattentuin

Liever geen kraag, maar je kat wel zijn welverdiende buitenplezier geven? Dan is een afgeschermde kattentuin ook een optie om jouw dier bij zijn prooi vandaan te houden. Natuurlijk is elke tuin anders en zit niet elke buur te wachten op een hele constructie tegen de schutting aan, toch is er voor elke tuin wel wat te bedenken. Google er maar eens op los. Met ‘afgeschermde kattentuin’ of ‘kattenren in tuin’ krijg je al een hele berg inspiratie. Je kunt er ook wat meer over lezen op de website van de LICG of kijk voor wat meer leuke inspiratie inde Facebookgroep ´Afgeschermde tuin voor je katten en de inrichting ervan´.

Goede eten = minder jachtinstinct

Zit jouw kat echt lekker in zijn vacht? Dat check je met de cursus Gezondheidscheck voor je kat van dierenarts Piet Hellemans. Veel katten blijken bijvoorbeeld tekorten te hebben aan bepaalde voedingsstoffen. Dat komt onder andere door het te goedkope supermarkt voedsel dat ze krijgen, daar zitten te weinig echt goede voedingsstoffen in. Er is een theorie dat katten gaan jagen om deze tekorten aan te vullen. Vooral meer hoogwaardig eiwit- en proteïnerijke voeding geven lijkt verschil te kunnen maken in de prooidrift van je kat, zo blijkt uit een recente publicatie in het wetenschappelijke blad ´Current Biology’. Dus geef je beter voer? Dan krijg je minder ongewenste cadeautjes op de deurmat.

Hengelen met je kat helpt

Spelen is een goede manier om contact te maken met je kat. Kattendeskundige Eline legt dit uit in de cursus ´Een goede start met je kat´. Niet alleen om jouw kleine tijger zijn energie kwijt te laten raken, uitgedaagd te blijven en jullie band te verbeteren, maar het blijkt ook een succesvol recept voor het binnen de perken houden van zijn prooidrift. Dit bleek uit hetzelfde onderzoek als hierboven. 

Vooral jagen op zo´n hengel met gekleurde veertjes of sliertjes blijkt een goede manier om je kat zijn skills te laten gebruiken zonder dat er echte slachtoffers vallen. Vijf minuten per dag, met wat afwisselende speeltjes, heeft al zin. Dus begin je dag door je koffiemachine aan te zetten, lekker met dat hengeltje door de keuken te zwiepen en je kat is er klaar voor!

Meer weten over kattengedrag?

Vind jij het leuk om te leren over jouw kat en zou je graag meer willen weten? Bekijk dan al onze online kattentrainingen.