zwarte kat liggend

Help, mijn kat sproeit in huis! – 6 tips

Een kat die in huis poept of plast heeft grote invloed op je leven. Het is vervelend voor jou, maar ook voor je huisdier. Sproeien is namelijk een duidelijk signaal dat er iets aan de hand is met je kat.

Er is wel een verschil tussen een kat die in huis sproeit, in huis plast of gewoon onzindelijk is. Met plassen of sproeien in huis probeert de kat vaak iets te communiceren. In de cursus ´Kat plast in huis´ van kattengedragsdeskundige Petra leer je het verschil herkennen. Ook begrijp je de behoeftes van je kat beter en krijg je direct praktische oplossingen voor een blijere kat.

Hieronder geven we je alvast zes tips hoe je omgaat met een sproeiende kat.

Verschil sproeien en urineren kat

Probeer te achterhalen of je kat onzindelijk is of met urine sproeit. Onzindelijkheid is als de kat zijn behoefte doet op andere plekken dan de kattenbak. Sproeien is echt de omgeving met urine markeren op strategische plaatsen in huis. In dit Youtube-filmpje zie je een sproeiende kat.

Bij sproeien spreken we van ´markeergedrag´: je kat wil laten weten dat ‘ie er is. Dit gedrag komt vaker voor bij ongecastreerde katers, maar dit hoeft niet per se. Ook gecastreerde katten en poezen sproeien. 

Medische oorzaak sproeien

Laat de urine van je kat onderzoeken om medische oorzaken uit te sluiten. Lagere urinewegen, nierproblemen, suikerziekte, dementie of ouderdom kunnen allemaal tot onzindelijkheid leiden. Ook bij sproeien en markeergedrag kan bijvoorbeeld een blaasontsteking of blaasgruis een onderliggende oorzaak zijn. 

Sproeien en stress verminderen 

Naast dat een kat een signaal aan andere katten wil afgeven, wil hij zich soms ook omringen met zijn eigen geur. Zo geeft ‘ie zichzelf een fijn gevoel. Sproeien kan dus een gevoel van opluchting geven als je kat stress ervaart. Frustratie, angst, agressie en verveling zijn allemaal vormen van stress en kunnen dus bijdragen aan sproeien. Ga na wat de bron is van de stress. Dat is niet altijd makkelijk, want soms zijn er meerdere en subtielere signalen. Probeer of je de meest voor de hand liggende stressfactoren kunt oplossen.  

Sproeien en de basisbehoefte van je kat 

Het is fijn een thuis te creëren waarin aan alle basisbehoeftes van je kat kloppen. Daarmee kun je gedragsproblemen, zoals sproeien, voorkomen. In basis wil je kat zich veilig voelen. Ook is het belangrijk om je kat genoeg in beweging te houden, je kat mentaal te stimuleren en hem juiste voeding te geven. Sommige katten hebben ook aanvullende supplementen of ondersteunende begeleiding nodig. Probeer te herkennen welke basisbehoeften jouw kat heeft.

Vreemde katten en sproeien

Het kan zijn dat je kat met sproeien vreemde katten wil weren uit zijn territorium. Soms is een kattenluik met chip genoeg, zodat er geen vreemde katten meer in huis kunnen komen. Het kan ook zijn dat er drastischere maatregelen genomen moeten worden, zoals je tuin afschermen.

Sproeiplekken schoonmaken

Sproeiplekken behandel je hetzelfde als plasplekken: met biotex of soda. Probeer geen sterk ruikende middelen te gebruiken, dat kan er juist voor zorgen dat je kat zijn geur nóg meer wil gaan afzetten. 

Geef vooral geen bakken met geld uit aan allerlei middelen als je nog niet precies weet wáárom je kat sproeit. Sproeiproblemen bij je kat zijn nou eenmaal best ingewikkeld,   al helpt het wel als je er vroeg bij bent om actie te ondernemen. 

Weten wat jij zelf kunt doen? Je leert er alles over in onze cursus!