Help, mijn hond heeft het te warm!

Zonnige dagen en warm weer kunnen heerlijk zijn, maar voor je trouwe viervoeter kan het soms iets té warm worden. Net zoals wij puffen bij hoge temperaturen, kunnen honden ook last krijgen van de hitte. Alleen kunnen ze het ons niet vertellen, dus het is aan ons om te herkennen wanneer onze hond het te warm heeft. En te weten wat we dan moeten doen. In deze blog onze tips!

Wanneer is het te warm voor je hond?

Honden kunnen veel slechter tegen warmte dan wij. Terwijl wij lekker kunnen zweten om onszelf af te koelen, hebben honden dit natuurlijke “airconditioningsysteem” helaas niet. Ze kunnen alleen warmte kwijt via hun tong (door te hijgen) en via hun voetzolen. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer het te warm is om iets actiefs met je hond te doen.

Als de temperaturen boven de 20 graden Celsius uitkomen, moet je al beginnen met opletten. Bij 25 graden of hoger, is het echt tijd om het rustig aan te doen. En als het kwik stijgt richting de 30 graden of meer? Dan is het absoluut geen goed idee om met je hond te gaan sporten of wandelen in de zon. Het asfalt kan bloedheet worden, wat schadelijk kan zijn voor de pootjes van je viervoeter. En hij kan snel oververhit raken.

Het risico van oververhitting

Je hond vindt het misschien geweldig om te rennen, springen en spelen (hey, we hebben niet voor niks de cursus ´Sporten met je hond´ gemaakt). Toch is dat bij warm weer geen goed idee. Zelfs als hij nog zo enthousiast is, kan sporten in de hitte voor ernstige problemen zorgen. Een hond die het te warm heeft, kan oververhit raken, wat kan leiden tot een hitteberoerte – en dat is levensgevaarlijk.

Hoe herken je of je hond het te warm heeft? Let op deze signalen:

  • Extreem hijgen: Als je hond hard hijgt en zijn tong ver uitsteekt, dan probeert hij zichzelf af te koelen.
  • Sloomheid: Een hond die normaal vol energie zit, maar ineens traag en lusteloos is, kan last hebben van de warmte.
  • Slechtere coördinatie: Als je hond wankelt of moeite heeft met lopen, is het tijd om direct in te grijpen.
  • Kwijlen en braken: Deze symptomen kunnen wijzen op oververhitting, neem ze altijd serieus.
  • Donkere of rode tong en tandvlees: Dit kan een teken zijn van hitteberoerte, ga gelijk naar je dierenarts.

Medische check: Hoe controleer je of je hond het te warm heeft?

Twijfel je of je hond het te warm heeft? Er zijn een paar simpele checks die je kunt doen om er zeker van te zijn dat je viervoeter z’n koele (en coole) zelf is:

  1. Voel aan zijn oren en buik: Als de oren en buik van je hond heet aanvoelen, kan dit een teken zijn dat hij het te warm heeft.
  2. Controleer de ademhaling: Een rustige ademhaling is normaal, maar hijgen met de mond wijd open en een ver uitgestoken tong kan wijzen op oververhitting.
  3. Bekijk zijn tandvlees: Het tandvlees van je hond moet normaal roze zijn. 
  4. Meet de temperatuur: De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38,3 en 39,2 graden Celsius. 

Wil jij meer leren over de gezondheid van je hond en hoe je zelf EHBO kunt toepassen? Volg dan de cursus ´Gezondheidscheck bij je hond´ van ervaren dierenarts Piet Hellemans. 

Pas op met de bench

Hoewel de bench een veilig plekje is voor je hond, kan ‘ie tijdens warme dagen veranderen in een oven. Vooral als de bench dichte wanden heeft of in de zon staat. Als het echt warm is, is het beter om je hond vrij rond te laten lopen in huis, zodat hij zelf een koel plekje kan opzoeken.

Als je toch de bench wilt gebruiken, zorg er dan voor dat deze op een koele plek staat en dat er voldoende ventilatie is. Leg eventueel een koelmat in de bench om de temperatuur aangenaam te houden. En blijf altijd checken of je hond oké is.

Tips voor honden die het te warm hebben

Heeft je hond het te warm? Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je hond koel en comfortabel te houden:

  • Zorg voor genoeg schaduw: Zorg dat je hond altijd toegang heeft tot een koele, schaduwrijke plek. Zet een parasol op in de tuin of zorg voor een koele plek in huis waar hij kan liggen.
  • Vers drinkwater: Zorg ervoor dat je hond altijd vers, koel drinkwater heeft. Ververs het water regelmatig en zet meerdere bakjes neer op verschillende plekken.
  • Gebruik een koelmat: Een koelmat kan wonderen doen op warme dagen. Leg ‘m op de favoriete chillplek van je hond en hij kan heerlijk afkoelen.
  • Nat handdoekje: Maak een handdoek nat met koud water en leg ‘m over je hond heen of wrijf er zachtjes mee over zijn vacht. Dit helpt om zijn lichaamstemperatuur te verlagen.
  • Vermijd hete oppervlakken: Asfalt en zand kunnen in de zon super heet worden en de pootjes van je hond verbranden. Loop daarom bij voorkeur op gras.
  • Koel af met een badje: Als je hond van water houdt, kun je hem laten afkoelen in een ondiep badje of hem voorzichtig natspuiten met de tuinslang. Zorg ervoor dat het water niet te koud is, want dit kan een schok veroorzaken.
  • Rustige wandelingen: Als je hond toch even naar buiten moet, kies dan voor een wandeling in de vroege ochtend of late avond als het koeler is.

Wat als je hond toch oververhit raakt?

Als je vermoedt dat je hond oververhit is, kom dan gelijk in actie. Breng je hond direct naar een koele plek en geef hem kleine slokjes water. Gebruik natte doeken om hem voorzichtig af te koelen, vooral op z’n buik, liezen en poten. Laat je hond nooit direct afkoelen met ijskoud water.

Als je hond niet snel opknapt of als zijn toestand verergert, neem dan contact op met je dierenarts. Oververhitting kan snel leiden tot ernstige complicaties, dus het is beter om geen risico te nemen.

Laat je hond chillen in de zomer!

De zomer kan een geweldige tijd zijn voor jou en je hond, maar het is belangrijk om goed op te letten wanneer het warm is. Door te weten hoe je je hond koel houdt en de signalen van oververhitting te herkennen, kun je ervoor zorgen dat je viervoeter veilig en gelukkig blijft tijdens de warme dagen. Dus, pak die koelmat, zoek de schaduw op, wandel op koele momenten en laat je hond heerlijk chillen terwijl jullie samen genieten van de warme dagen!

Wil jij meer leren over je hond en hondengedrag? Volg één van onze online hondencursussen, gewoon vanuit huis en wanneer jij wilt.