hond rent met bal

Hoeveel beweging heeft een hond nodig? 11 sport- en speltips

De ene hond wil het liefst de hele dag op de bank hangen op hun favoriete kleedje, de andere zou elke dag wel een marathon kunnen rennen. Hoe dan ook, beweging is belangrijk voor een hond. Maar hoe vaak moet je je hond eigenlijk uitlaten? Hoelang ga je dan wandelen? En krijgt jouw hond wel genoeg fysieke uitdaging?

Logische vragen die jij hebt als hondenbaasje. Daarom leggen we in deze blog uit hoeveel beweging een hond nodig heeft. En we geven 11 sport- en speltips om lekker in beweging te komen!

De basis van beweging: hoe vaak laat je je hond uit?

Een volwassen, gezonde en gemiddeld actieve hond heeft voldoende aan 1,5 – 2 uur beweging per dag, verdeeld over drie of vier wandelingen. Tot ongeveer 7 jaar kan je je hond het beste drie of vier keer per dag uitlaten. Dit is wel een beetje een algemene indicatie… want eigenlijk hangt de hoeveelheid beweging af van zijn persoonlijkheid, leeftijd, grootte, algemene gezondheid, conditie en het ras van jouw hond.

Beweging en verschillende soorten honden

  • Wandelen met een pup

Over het algemeen wordt geadviseerd om puppyĀ“s elke maand dat hij oud is 5 minuten (meer) beweging te geven. Is ‘ie drie maanden oud? Dan kun je dus een kwartiertje wandelen. Een pup die te veel beweging krijgt, kan gewrichtsproblemen ontwikkelen en ook overprikkeld raken van al die avonturen en indrukken. Doe het dus rustig aan.

  • Wandelen met een oude hond

Voor een seniorhond wordt de behoefte aan bewegen wat minder, zeker als je hond gewrichtspijn of hartproblemen heeft. Je kan wat dan minder lang lopen, maar de wandelingen wel interessanter (en dus vermoeiender) maken door meer mentale uitdaging. Denk aan snuffelen, zoeken of hersenwerk doen.

  • Rassen en de behoefte aan beweging

Kleine hondjes (zoals een dwergkeeshond of chihuahua) willen ongeveer 30 minuten wandelen. Maar let op: dit geldt niet voor kleine jachtrassen (Jack Russell of toy poedel), die zijn wat actiever en gaan richting minimaal een uur. Bij reuzenrassen (zoals een Duitse dog of Sint Bernard) heb je genoeg aan 45 minuten, maar kun je ook kiezen voor extra activiteiten zoals zwemmen. Die beweging belast de gewrichten minder. Jachthonden (retriever of teckel) en werkhonden (husky, border collie of herder) willen elke dag echt wel minstens een uur op pad. Het liefst een paar keer per week ook 2 uur, zodat ze fysiek goed uitgedaagd worden. Natuurlijk kun je bij die laatste groepen ook denken aan speciale training zoals agility, schapen drijven, jachttraining of dog trailing.

Voor alle honden geldt: naast fysieke beweging is het minstens zo belangrijk om ook zijn hersenen aan het werk te zetten. En na al die fysieke en mentale uitdaging heeft je hond behoefte aan rust. Hoeveel dat is?Ā  Je leest daar meer over in blog ĢHoeveel slaap heeft een hond nodig – Tips en advies Ģ.

Waarom bewegen voor je hond zo belangrijk isĀ 

Gezonde hersenen

Naast de lichamelijke voordelen van beweging (zoals sterkere spieren, pezen, gewrichten en hart) heeft beweging ook impact op gedrag en de hersenen van je hond. Als honden bewegen worden de neuronen in zijn hersenen gevoed, wat weer bijdraagt aan goede communicatie binnen de hersenen en daardoor aan een gezonde prikkelverwerking.Ā Te weinig bewegen kan leiden tot overgewicht, maar ook je hond ook druk en blafferig maken.

Een hond moet na het bewegen of rennen makkelijk op kunnen staan. Is je hond stijf of mank? Dan is het misschien wat teveel van het goede geweest. Stijfheid duidt bijna altijd op gewrichtspijn, want spierpijn komt bij honden niet echt voor. Te veel bewegen kan er ook voor zorgen dat je hond overprikkeld raakt.Ā 

11 sport- en speltips om meer te bewegen voor jou en je hondĀ 

1. Wandelen met je hond

OkĆ©, een beetje een inkoppertje. Maar echt leuk en ontspannen wandelen met je hond is vaak een hele uitdaging. Soms gaat je hond bijvoorbeeld ineens liggen tijdens het wandelen of loopt hij alleen maar aan de riem te trekken. We hebben een blog geschreven met tips over ontspannen wandelen met je hond. Zo kunnen jullie op een fijne en gezonde manier op pad.Ā 

2. Sporten met je hond

Vanaf ongeveer 10 maanden kun je langzaam gaan sporten met je hond. Bouw dit altijd langzaam op. Zo kan de hond zijn spieren en pezen trainen en natuurlijk conditie opbouwen. Jouw eigen sport combineren met die van je hond is natuurlijk helemƔƔl leuk. Weten hoe je kunt sporten met je hond? Volg dan de Huisdierenschool-cursus Ā“Sporten met je hond van professioneel honden- Ć©n sporttrainers Margot en Jasper. Je leert hier over je billen, benen en bovenlijf trainen, maar dan samen met je hond. Of hoe je bijvoorbeeld je buikspiertraining met een gehoorzaamheidstraining voor je hond kunt combineren. Win-win, toch? Enne, nog een inkoppertje dan maar: ga nooit sporten met je hond met warm weer. Hierdoor kunnen ze snel oververhit raken.Ā 

3. Skeeleren of skaten met je hond

Deze manier van bewegen is superleuk! Het vraagt wel wat voorbereiding qua veiligheid. Draag beschermers, kies een rustige plek en begin pas met trainen als jouw hond helemaal volgroeid is. Je kan dan de basiscommandoĀ“s als Ā“stopĀ“, Ā“rustigĀ“, Ā“linksĀ“ en Ā“rechtsĀ“ aanleren. Laat je hond ook wennen aan het geluid en de bewegingen van de skates of het board. Ook hier bouw je het langzaam op. Uiteindelijk kun je samen ook leuke trek- en sleepoefeningen doen. Gebruik hier wel een speciaal harnas voor.

4. Fietsen met je hond

Laat je hond eerst rustig aan de fiets wennen, train hem op deze activiteit en laat de hond ook weer rustig conditie opbouwen. Je hond loopt op een harde ondergrond, dus hij vindt het fijner om te draven dan echt te rennen. Gebruik bij het fietsen een springer: een stang die je aan het stuur bevestigt. Zo hou je beide handen aan het stuur. Ook een goed (reflecterend)tuig, water, een snelheidsmeter, mobiele telefoon en EHBO-kit zijn aanraders om mee te nemen tijdens jullie fietstocht.

Veel mensen gaan fietsen met hun hond om ze van hun energie af te helpen. Maar soms heeft dit het tegenovergestelde effect. De conditie van je hond wordt beter, waardoor hij dus ook weer meer beweging nodig heeft om moe te worden. Tijdens een wandeling heeft een hond ook de tijd om de omgeving in zich op te nemen en even rustig te snuffelen. Tijdens een fietstocht kan dat niet, dat is voor sommige honden niet fijn. Schat dus goed in of fietsen past bij jouw viervoeter.

5. Beweging voor je hond: doe aan Dogdance

Jep, dit is precies wat je denkt dat het is. Een uitgebreide manier van trainen, waarbij je je hond allemaal verschillende oefeningen en danspasjes aanleert. Bijvoorbeeld een rondje draaien om zijn eigen as. Deze oefeningen kun je na een tijdje achter elkaar doen. Muziekje erbij en je hebt een leuk dansje waarmee je hond zijn energie kwijt kan Ć©n waarmee jullie de show stelen bij familie en vrienden.Ā 

6. Naar het hondenpark

Het hondenpark is voor sommige honden een paradijs: superveel andere honden, mensen, planten, geuren en geluiden. Kijk of dit bij jouw hond past, ga langzaam wennen en kies voor hondenparken die omheind zijn, zodat je hond lekker zijn gang kan gaan.Ā 

7. Mentale uitdaging: snuffelen en hersenwerk

Mentale prikkels maken je hond ook moe. Geur speelt bijvoorbeeld een grote rol in het leven van de hond, aangezien hun – met een mooi woord – olfactorische bulbus groter is dan bij mensen. Dat is het gebied wat geurinformatie verwerkt. Je kunt snuffelmomenten tijdens het wandelen inbouwen. Laat je hond bijvoorbeeld brokjes zoeken in het hoge gras. Ook hersenwerk is een heel goede vorm van mentale uitdaging.Ā 

8. Ga naar een snuffeltuin

Een snuffeltuin geeft jouw hond de kans om op eigen tempo de omgeving te verkennen met z’n neus. Het zijn grote, omheinde gebied met bomen, vijvers, gras, houtstronken, autobanden en andere interessante objecten. Je hond kan hier helemaal los. Letterlijk en figuurlijk. Er zijn veel openbare snuffeltuinen (soms met een vrijwillige bijdrage) en je kan zelf ook een eigen snuffeltuin maken.

9. Spelen met je hond

De klassieker der klassiekers: apporteren! Een bal, frisbee, speeltje of stok gooien. Het liefst lekker ver weg, dat geeft je hond veel beweging. Maar er zijn wel een paar ‘spelregels’:

  • Let op dat je dit op een veilige plek doet, zonder grote wegen in de buurt.
  • Een korte warming up is fijn voor je hond.Ā 
  • Zorg dat je hond geen pijn krijgt van het vele springen.
  • Ga niet te lang door, dit zorgt voor stress en oververmoeidheid (die je hond uit enthousiasme niet altijd laat zien).

En nu we toch al als overbezorgde hondenbaasjes klinken: pas ook op met takken. Soms zitten daar scherpe randen aan die je hond kunnen bezeren.

Natuurlijk zijn er meer leuke spelletjes. Touwtrekken, verstoppertje of behendigheidstraining: door te spelen versterk je ook nog de band met je hond. Weet jij waar jouw hond behoefte aan heeft? Hoe je het spelen leuk houdt? En hoe je voorkomt dat je hond overprikkeld raakt? In de cursus Ā“Socialiseren door spelĀ“ legt hondentrainer Jordy hier meer over uit en laat hij met voorbeeldvideo’s zien hoe Ć©cht leuk spelen eruit ziet. In de cursus leer je ook hoe jouw hond kan spelen met andere honden en hoe je dit op een verantwoorde manier begeleidt.Ā 

10. Zwemmen met je hond

Er zijn honden die er niks aan vinden, maar er zijn er ook veel die er juist geen genoeg van kunnen krijgen; zwemmen. Zwemmen is een activiteit die de gewrichten niet belast, maar wel goed is voor het hart, de spieren en de conditie van je hond. Ideaal dus!Ā  Je kan een hond helpen om zwemmen wat leuker te maken door bijvoorbeeld een drijvend voorwerp in het water te gooien en de hond hem te laten apporteren.Ā 

11. Suppen met je hond

Ook als je hond geen fan is van zwemmen, kan je toch nog plezier beleven op het water. Namelijk door samen te gaan suppen. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Natuurlijk vergt het wat aandacht en geduld, maar als het eenmaal lukt is het superleuk!Ā In de cursus Ā“Suppen met je hondĀ“ leer je je hond stap voor stap suppen.

Je hebt nu een beter beeld van hoeveel beweging een hond nodig heeft Ć©n wat jullie (samen) kunnen doen!

Meer weten over honden(activiteiten)?