Buitenlandse honden hebben vaak te maken met angst, een van de meest voorkomende uitdagingen voor hun baasjes. Dit verschilt van angst voor nieuwe mensen tot harde geluiden en drukke straten. Gelukkig zijn er manieren om je hond hierbij te helpen. In deze blog bespreken we de oorzaken van angst, hoe je ze kunt herkennen Ć©n hoe jij je hond kunt begeleiden naar een stabieler leven.
Wat is angst bij honden?
Angst is een natuurlijke emotie die ervoor zorgt dat je hond zichzelf beschermt tegen gevaar. Soms kan angst ook overmatig worden, zoals bang zijn bij het zien van een stofzuiger, terwijl die natuurlijk geen echte bedreiging is voor je hond.
Buitenlandse honden hebben vaak te maken met dit soort overmatige angsten vanwege hun verleden en gebrek aan socialisatie. Ze zijn misschien niet gewend aan leven in een huis, het lopen aan een riem of de drukte van de stad. Dit kan leiden tot stress, angstig gedrag en gedragsproblemen.
Hoe herken je angst bij je buitenlandse hond?
Het herkennen van angst bij je hond begint bij het leren lezen van zijn lichaamstaal. Angstig gedrag kan er zo uitzien:
- Staart tussen de poten.
- Wegkruipen onder meubels.
- Blaffen of agressief reageren op onbekende mensen of honden.
- Trillen of verstijven bij geluiden zoals de stofzuiger.
Elke hond reageert anders, maar deze signalen geven aan dat je hond zich ongemakkelijk of angstig voelt.
Angst en de buitenlandse pup
Als pups uit het buitenland naar Nederland komen, zijn ze meestal rond de 16 weken oud. Dit valt vaak samen met hun eerste angstfase, een gevoelige periode waarin ze zich angstiger kunnen gedragen ten opzichte van nieuwe situaties. Deze pups hebben vaak een lange reis achter de rug en komen terecht in een compleet nieuwe omgeving, zonder hun moeder of een vertrouwde baas.
Dit maakt het voor buitenlandse pups extra uitdagend om te wennen. Ze missen vaak de basis van vertrouwen en veiligheid die een Nederlandse pup wƩl heeft kunnen opbouwen met zijn baasje. Het is daarom belangrijk om geduld te hebben en je hond te helpen door hem rust en positieve ervaringen te bieden. Wil jij meer weten over angst bij jouw puppy? Volg dan de online puppycursus op de Huisdierenschool.
Angst in huis
Veel buitenlandse honden zijn bang voor objecten of mensen in huis, zoals de stofzuiger, vreemden of zelfs bepaalde gezinsleden. Dit komt vaak voort uit een combinatie van stress en het onbekende. Je hond heeft misschien een stressvolle tijd achter de rug, wat betekent dat zijn lichaam constant in een “actiestand” staat door de aanmaak van adrenaline. Dit zorgt ervoor dat hij geen ruimte heeft om nieuwe dingen te leren of zijn omgeving rustig te verkennen.
Hoe je hiermee omgaat? Doe het rustig aan… en dan nĆ³g ietsje rustiger. Bouw langzaam vertrouwen op en minimaliseer de hoeveelheid prikkels in huis. Laat je hond de tijd nemen om te wennen aan zijn nieuwe omgeving, zonder hem te overstelpen met nieuwe ervaringen.
Angst op straat
Een wandeling buiten kan een bron van angst zijn voor je buitenlandse hond. Verkeer, vreemde mensen, harde geluiden en zelfs de ondergrond waarop ze lopen, kunnen allemaal als bedreigend worden ervaren. Dit komt doordat honden de wereld anders waarnemen dan wij; zij gebruiken vooral hun neus en in de geurwereld kunnen er gevaren schuilen die wij helemaal niet opmerken.
Hou wandelingen daarom kort en kies een vaste route met zo min mogelijk prikkels. Dit kan helpen om je hond te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Herhaling en rust zijn hierbij de sleutels tot succes.
Angst voor verzorging en de dierenarts
Een bekende angst bij honden is die voor de dierenarts of voor verzorgingsmomenten zoals borstelen. Bij buitenlandse honden is dit vaak nog erger omdat ze zulke situaties niet gewend zijn. Soms kan de grens tussen angst en opwinding hierbij dun zijn, maar het is belangrijk om je hond op een rustige manier te begeleiden.
Probeer je hond geleidelijk aan vertrouwd te maken met de situaties waarin hij zich oncomfortabel voelt. Dwing hem nooit en geef hem voldoende tijd om te wennen.
Verlatingsangst en de buitenlandse hond
Een veelvoorkomend probleem bij buitenlandse honden is verlatingsangst. Dit kan zich uiten in destructief gedrag, zoals het slopen van meubels of continu blaffen als je de deur uit gaat. Verlatingsangst komt voort uit onzekerheid en een gebrek aan vertrouwen in zijn nieuwe omgeving.
Om dit te trainen, is het belangrijk om een vast schema aan te houden en je hond stapsgewijs te laten wennen aan het alleen zijn. Rust en regelmaat zijn hierbij essentieel. Wil je specifiek met verlatingsangst aan de slag?Ā Volg dan de cursus ‘Verlatingsangst‘.
Hoe kun je jouw buitenlandse hond verder helpen?
Het opbouwen van een vertrouwensband met je buitenlandse hond kost tijd, maar met geduld en begrip kom je een heel eind. Het is belangrijk om:
- De lichaamstaal van je hond te leren lezen.
- Nieuwe ervaringen langzaam te introduceren.
- Stressvolle situaties te vermijden totdat je hond meer zelfvertrouwen heeft opgebouwd.
Met de juiste aanpak en veel liefde kan je hond uitgroeien tot een stabiele, gelukkige viervoeter. Wil jij uitgebreide tips, begeleiding en een stappenplannen per type angst? De Huisdierenschool heeft samen met hondengedragskundige Sharon, gespecialiseerd in angst, een online cursus waar alle veelvoorkomende angsten worden behandeld en opgelost.
Het is een complete basiscursus waarbij je precies de begeleiding krijgt die je nodig hebt om je angstige buitenlandse hond te helpen.Ā