Oudere hond met droevige blik ligt op een kleed in huis

Zie jij het als je dier iets mankeert? Leer ongemak herkennen

Wil jij weten wat je moet doen als je hond of kat iets mankeert en wanneer je naar de dierenarts moet gaan?  Bekijk onze cursussen:

Als mensen ergens last van hebben kunnen we erover praten, en met milde klachten al naar de huisarts gaan. Onze huisdieren zullen ons niet vertellen als er iets mis is met ze. Pas als de kwaal een stuk erger is, zal het je pas als baasje opvallen.

Bij heel veel problemen en ziektes zullen er eerst kleine en subtiele veranderingen ontstaan, die gemakkelijk gemist kunnen worden. Op het moment dat je aan het gedrag van je huisdier merkt dat er iets niet in orde is, kan zo’n ziekteproces al ver gevorderd zijn. 

Dit kan tot gevolg hebben dat je huisdier al een behoorlijke tijd lijdt, de weg naar herstel kan langer duren en de kosten kunnen aanzienlijk hoger zijn. In sommige gevallen ben je er zelfs te laat bij… 

Moet je dan je hond of kat elke maand door je dierenarts laten controleren? Nee, 1x per jaar vind ik wel verstandig om je dierenarts te vragen jouw huisdier goed te onderzoeken en daarnaast kan jij als baasje de poortwachter zijn.

Met de cursus Gezondheidscheck van je hond en Gezondheidscheck van je kat word je geen volleerd dierenarts maar ik leer je wél om jouw dier zelf te onderzoeken en zo sneller een probleem te ontdekken. Vaak nog voordat jouw huisdier serieuze klachten heeft.

Dit is belangrijk als je goed voor je dieren wilt zorgen en kan veel leed, pijn en zelfs overlijden doen voorkomen. Jij als baasje (en je huisdier(en)) moeten dit na de cursus veel samen gaan oefenen, dat heeft twee redenen;

  • Jouw dier raakt eraan gewend dat je aan hem friemelt, snuffelt, voelt, ruikt en kijkt. Doe dit altijd heel rustig en laat je hond of kat wennen dat je aan hem friemelt. Het mag uiteraard ook tijdens een massage of als je kat lekker bij je schoot zit. Vergeet ze niet erna te belonen, dan wordt het een feest voor dier en baas.
  • Als baasje leer je hoe je dier aanvoelt, eruit ziet en reageert op de controles die je bij hem uitvoert. Je krijgt hierdoor een goed beeld en herken je sneller afwijkingen.

Doordat jij als baasje leert hoe jouw dier eruit ziet als ie gezond is en dit regelmatig checkt, leer je het ook goed herkennen als er iets anders of mis is. Naast deze gezondheidscheck is het ook heel belangrijk om het gedrag van je hond of kat in de gaten te houden. De meeste honden en katten zijn echte gewoontedieren. Als er ineens iets in hun gedrag verandert, kan dit ook een eerste signaal zijn dat er iets aan de hand is.

De gezondheidscheck maakt jou een beter baasje, het versterkt de band met je huisdier en zal pijn en ziekte verminderen of zelfs voorkomen.

dier