hond likt aan koekje

Zelf hondenkoekjes maken; dit zijn de 5 voordelen

We zijn allemaal zo gewend om de snacks voor onze hond ‘gewoon’ in de winkel te kopen. Maar hondenkoekjes maken doe je heel makkelijk zelf thuis. Die zelfgemaakte snacks zijn vaak een stuk gezonder dan de varianten uit de winkel én kun je helemaal aanpassen op wat jouw hond nodig heeft en lekker vindt.

Vaak denken we dat je een ware keukenprins(es) moet zijn of een doorgewinterde bakmaestro, maar hondenkoekjes maken kan echt iedereen – zo bewijst ook onze cursus ‘Gezonde hondenkoekjes maken‘ waarin echt iedereen leert bakken als een pro. 

De basis van het bakken bestaat vaak uit ingrediënten die gewoon al in de keukenkastjes staan en dan is het een kwestie van mengen en de oven in. En het grote voordeel? Je weet precies wat er in de koekjes zit, dus je hond krijgt alleen maar goede dingen binnen.

De voordelen van zelf hondenkoekjes maken? We zetten er 5 op een rijtje voor je:

  1. Je hebt de basis om zelf gezonde hondenkoekjes te maken gewoon in huis

 Het hangt er natuurlijk helemaal vanaf wat je gaat maken, maar de basis van hondenkoekjes maken heb je waarschijnlijk grotendeels al in je keukenkastje staan. Zo wordt er vaak gebruikgemaakt van bloem, havermout en eieren. Populaire extra ingrediënten (om een onweerstaanbare smaak toe te voegen) zijn pindakaas, wortelen, pompoen of bouillon. Het is maar net waar je hond van houdt in zijn hondenkoekjes.

  1. Hondenkoekjes zelf maken is gezonder dan kopen in de winkel

Zelfgemaakte snacks zijn vaak een stuk gezonder voor je hond. Hondenkoekjes in de winkel bevatten veel toegevoegde ingrediënten die niet zo goed zijn voor je vriendje. Denk bijvoorbeeld aan toegevoegde suikers en conserveermiddelen. Net zoals bij mensen, is het niet goed als je hond daar (te) veel van binnenkrijgt, beter zelf bakken dus!

  1. Je maakt hondenkoekjes op maat

Daarmee bedoelen we niet de vorm (alhoewel: ook leuk), maar vooral wat er in de snacks zit. Je kunt de lekkernijen namelijk helemaal afstemmen op de behoeften van je hond. Heeft hij een gevoelige maag? Ga dan voor licht verteerbare ingrediënten. Pijnlijke gewrichten? Dan is het mooi om te werken met ontstekingsremmende producten zoals gember of kurkuma.

  1. Makkelijk graanvrije hondenkoekjes maken

Voor eigenaren die hun hond graanvrij willen voeren zijn er  alternatieve meelsoorten zoals kikkererwtenmeel of aardappelmeel. Heeft je hond vaak last van maag- of darmproblemen? Dan is het de moeite waard om eens  graanvrije hondenkoekjes te maken. Zo kun je experimenteren en zien welke ingrediënten het beste werken voor jouw hond.

  1. Het is leuk om samen hondenkoekjes te maken

Oké, je viervoeter kan geen pootje helpen bij het kneden van het deeg, maar toch is hondenkoekjes bakken leuk om samen te doen. Laat je hond tussendoor bijvoorbeeld eens proeven en leer daarmee kennen wat hij echt lekker vindt.

Zelf aan de bak met hondenkoekjes maken?

Hondenkoekjes zelf maken is dus heel gezond voor je viervoeter én het is helemaal niet moeilijk. Met de meeste recepten ben je binnen een half uurtje klaar. Geloof ons: je oven doet het meeste werk.

Wil je stap voor stap leren hoe je lekkere en gezonde hondenkoekjes maakt? Vrij van gluten en vol goede vitaminen en eiwitten? In onze cursus ‘Gezonde hondenkoekjes maken’ leer je alles maken: van pupcakes tot kauwstaven.