Wat je absoluut niet aan je hond mag geven
Je hond is natuurlijk een echte lekkerbek en staat altijd klaar om een hapje van je eten mee te pikken. Maar pas op, niet alles wat jij lekker vindt, is veilig voor je viervoeter. Sommige etenswaren zijn zelfs echt gevaarlijk voor honden. Om jou en je hond te helpen, zetten we de belangrijkste boosdoeners op een rijtje. Zo weet jij precies welk eten giftig is voor honden en kun je zorgeloos genieten van je maaltijd, zonder dat je beste vriendje in gevaar komt.
1. Chocolade: sluwe zoetigheid
Chocolade staat bovenaan de lijst van giftig eten voor honden. Hoewel wij er misschien dol op zijn, bevat chocolade theobromine en cafeïne, stoffen die zeer schadelijk kunnen zijn voor honden. Het maakt niet uit of het om melkchocolade, pure chocolade of witte chocolade gaat, elke soort is gevaarlijk. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine erin zit en hoe giftiger het is voor je hond. Symptomen van chocoladevergiftiging zijn onder andere rusteloosheid, braken, diarree, verhoogde hartslag en in ernstige gevallen zelfs epileptische aanvallen.
2. Druiven en rozijnen: klein, maar gevaarlijk
Druiven en rozijnen lijken misschien een gezonde snack, maar voor honden kunnen ze leiden tot ernstige nierproblemen. Het is nog niet helemaal bekend welke stof in druiven en rozijnen precies zo schadelijk is, maar zelfs een kleine hoeveelheid kan al genoeg zijn om bij sommige honden nierfalen te veroorzaken. De symptomen treden vaak binnen enkele uren op en kunnen bestaan uit braken, diarree, lusteloosheid en verlies van eetlust. Hou die zak rozijnen dus goed buiten bereik van nieuwsgierige hondenpootjes!
3. Uien en knoflook: pittige problemen
Zowel uien als knoflook zijn giftig voor honden. Deze alledaagse ingrediënten bevatten stoffen die de rode bloedcellen van je hond kunnen beschadigen, wat kan leiden tot bloedarmoede. Dit geldt voor rauwe, gekookte en gedroogde vormen van ui en knoflook. Symptomen van vergiftiging zijn onder andere sloomheid, bleke slijmvliezen, zwakte en in ernstige gevallen zelfs instorting. Geen ui of knoflook, dus
4. Avocado: geen superfood voor honden
Avocado’s zijn voor mensen een superfood, maar voor honden zijn ze gevaarlijk. De vrucht bevat een stof genaamd persine, die bij honden braken en diarree kan veroorzaken. Hoewel het vruchtvlees voor de meeste honden niet direct dodelijk is, zijn de pit en de schil een stuk giftiger en kunnen ze bovendien een verstopping veroorzaken. Kortom, geen avocado’s voor jouw hond, hoe schattig hij ook kijkt…
5. Noten: niet alle noten zijn oké
Niet alle noten zijn gevaarlijk, maar macadamianoten en walnoten kunnen ernstige problemen veroorzaken bij honden. Macadamianoten kunnen leiden tot zwakte, overgeven, hyperthermie (verhoogde lichaamstemperatuur) en neurologische klachten. Walnoten kunnen, vooral als ze beschimmeld zijn, toxische effecten hebben door de vorming van mycotoxines. Zelfs een klein handje kan al leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, dus houd deze snacks lekker voor jezelf.
6. Xylitol: de killer in kauwgom
Xylitol, een zoetstof die vaak wordt gebruikt in suikervrije kauwgom, snoepjes en sommige gebakjes, is extreem giftig voor honden. Het kan bij honden een snelle afgifte van insuline veroorzaken, wat leidt tot een gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie). Binnen enkele minuten tot uren na inname kunnen symptomen zoals braken, zwakte, verlies van coördinatie en in ernstige gevallen zelfs leverfalen optreden. Zorg ervoor dat alles wat xylitol bevat buiten het bereik van je hond blijft.
Wat te doen bij vergiftiging: eerste hulp voor je hond
Wat nou als je hond tóch iets giftigs heeft binnengekregen? Handel dan snel:
- Probeer rustig te blijven en observeer: houd je hond goed in de gaten. Vertoont hij tekenen van vergiftiging, zoals braken, diarree, ademhalingsproblemen, zwakte of stuiptrekkingen? Neem dan direct contact op met je dierenarts. Je leert meer over de gezondheid van je dier en hoe jij deze goed in de gaten kunnen houden in de online cursus ´Gezondheidscheck voor je hond´ van Piet Hellemans.
- Probeer te achterhalen wat je hond heeft gegeten: Dit kan cruciaal zijn voor de dierenarts om te bepalen welke behandeling nodig is. Schat in hoeveel je hond heeft gegeten en hoe lang geleden het was.
- Overleg met je dierenarts: Probeer je hond niet zelf te laten braken of medicatie te geven zonder overleg met een dierenarts. Sommige stoffen kunnen meer schade veroorzaken als ze weer omhoogkomen, een dierenarts weet wat te doen.
- Neem actie: Volg de adviezen van de dierenarts en ga als het nodig is meteen naar de kliniek.
Voorkomen is beter dan genezen
Het allerbelangrijkste is natuurlijk zorgen dat je hond niks verkeerd eet. Hou gevaarlijke etenswaren ver weg van je hond, zorg ervoor dat vuilnisbakken goed afgesloten zijn en wees alert op wat er op de grond ligt als je aan het koken bent. Als je twijfelt over of iets veilig is voor je hond, zoek het dan op of vraag je dierenarts om advies.
Met deze kennis kun je ervoor zorgen dat jouw hond veilig en gezond blijft, zelfs als hij graag overal zijn neus insteekt.
Deze gezonde hondenkoekjes mag je hond zeker wél eten!
Oké, we hebben natuurlijk een flinke opsomming gemaakt wat je hond allemaal niet mag eten, maar gelukkig zijn er genoeg lekkere en goede opties over. Zoals gezonde hondenkoekjes. Zelf hondenkoekjes maken is niet alleen hartstikke leuk om te doen, het zorgt er ook nog eens voor dat je je hond echt goede snacks geeft. Vrij van gluten en troep, vol gezonde ingrediënten, vitaminen en eiwitten die je hond goed kan gebruiken. En: allemaal goedgekeurd door ons kritische test‘paw’nel!