Puppy kauwt op kauwstaafje

Je puppy opvoeden? Met deze 5 tips lukt het!

Laten we realistisch zijn: een puppy in huis is gewoon heel. veel. werk. Maar er is hoop: met de juiste opvoeding krijg jij je pup perfect in balans: qua geluk én gehoorzaamheid.

Hoe moet je je puppy opvoeden? We snappen dat dat voelt als best een uitdagende taak. Daarom geven we 5 tips die in basis belangrijk zijn bij je puppy opvoeden. Zodat je je harige viervoeter helpt op te groeien tot een blije, goedgemanierde en evenwichtige hond. Komen ze:

  1. Verplaats je in je pup tijdens het opvoeden

Vaak willen we als baasjes meteen al van alles van onze puppy. Zo snel mogelijk zindelijk zijn, hup die bench in, lekker lang samen wandelen. Begin echter bij het begin: bij je puppy opvoeden draait het om begrip. Je puppy is net in een compleet nieuwe omgeving terecht gekomen, weg van zijn moeder, broertjes en/of zusjes. Ook snapt hij van de wereld nog niet veel en is het eigenlijk een baby op pootjes. Hij is snel overprikkeld, moet veel kunnen rusten en is gebaat bij een langzame opbouw.

  1. Geduld, geduld en nog eens geduld bij je puppy opvoeden

In het trainen met je pup, zul je voor je gevoel dingen soms honderd keer moeten doen. En zelfs dán nog zonder het gewenste resultaat. Laat je consistentie niet varen, maar houd juist vol. Alles wat je in deze jonge levensfase met je pup doet, heeft effect op zijn latere manier van doen als volwassen hond. De basis van je puppy opvoeden = tot tien (of honderd, dus) tellen. Uiteindelijk pluk je er echt de vruchten van, beloofd.

  1. De 3 V’s: vertrouwen, veiligheid en vreugde

Dat is wat je pup in basis nodig heeft. Geef je puppy het vertrouwen om eigen keuzes te maken. Blijft hij tijdens het wandelen even staan om te snuffelen? Gun hem die tijd. Veiligheid is een belangrijke tweede. Natuurlijk op de fysieke manier, zoals aanlijnen als er een gevaarlijke situatie dreigt of je pup geen gekke dingen laten eten. Maar ook mentaal: zorg dat je een veilige haven bent. Dat doe je vooral door niet te straffen, maar succesmomenten juist te belonen. En daar sluit vreugde ook op aan: zorg dat thuis een fijne, positieve plek is. Vier samen een feestje als iets (éindelijk) lukt!

  1. Socialiseer bewust tijdens je puppy opvoeden

Tijdens je puppy opvoeden, leer je hem als het ware wat normaal is en hoe hij met bepaalde situaties moet omgaan. Socialiseren noemen we dat. Maak hier heel bewust de afweging: wat wil ik mijn hond aanleren? Een puppy die je door iedereen laat aaien, zal bijvoorbeeld aan kunnen leren dat mensen altijd leuk zijn en kan later (met vieze modderpoten) enthousiast tegen iemand gaan opspringen. Of juist dat mensen onbetrouwbaar zijn en ongevraagd aan hem gaan zitten. Het is dus belangrijk om nu al keuzes te maken: hoe wil ik dat mijn hond zich later gedraagt? Op basis daarvan maak je keuzes in het socialiseren en opvoeden van je puppy.

  1. Effectief opvoeden? Houd het kort

Natuurlijk heb je helemaal zin om aan de slag te gaan met het opvoeden van je pup. Hou de training- en leermomenten wel kort. Je puppy is – net zoals die baby – heel snel overprikkeld en moe. De mentale belastbaarheid is in deze fase soms minder dan 5 minuten. En ook fysiek is je puppy kwetsbaar: houd qua wandelen 1 minuut per levensweek aan. Is je hond 10 weken oud? Dan is 10 minuten per wandeling dus de max. En daarna weer lekker uitrusten.

Met deze 5 tips heb je een mooie basis om je puppy stabiel en verantwoord op te voeden. Wil je meer tips en begeleiding? In onze cursus ‘Van puppy fases tot volwassen hond’ leer je alles over opvoeden in elke levensfase van je hond.