hond apporteren aanleren

Je hond leren apporteren in 3 simpele stappen

Eén van de meest populaire hondenspelletjes is toch wel het apporteren. Het is een leuke manier om samen te spelen, je hond krijgt lekker veel beweging en jullie zijn buiten bezig. Het is de perfecte activiteit omdat je hond zowel fysiek als mentaal bezig is. Alleen… niet elke viervoeter sprint spontaan achter die bal of dummy aan.

Sta je weer eens – tevergeefs – te wachten tot je hond terugkomt? Niet getreurd, in deze blog leggen we in 3 simpele stappen uit hoe je (ook jouw) hond kunt leren apporteren. Let wel op: heel veel en vaak apporteren met je hond is voor je beestje niet fijn. Sommige honden kunnen opgefokt of volledig buiten zinnen raken van dit spelletje. Ook kan (te) veel apporteren leiden tot artrose. Bij deze manier van spelen is het dus altijd belangrijk dat jij als baasje goed in de gaten houdt of je hond niet te wild is of last krijgt van zijn gewrichten. In onze cursus Socialiseren door spel leer je goed signaleren welk type spel goed bij je hond past en hoe ze het op een fijne, plezierige manier kunnen doen.

Stap 1: Het commando voor je hond leren apporteren

Een hond die niet instinctief snapt wat apporteren is, moet je echt de basis aanleren. Dat doe je door het commando ‘apport’ aan te leren. Laat je hond kennismaken met het speeltje waarmee je je hond leert apporteren. Denk bijvoorbeeld aan een bal of frisbee. Laat hem het speeltje ruiken en er even mee spelen. Het idee is dat je hond eerst helemaal gewend is aan het voorwerp voordat hij gaat apporteren. Gebruik dus ook steeds dezelfde bal of frisbee, wissel nu nog niet af.

Dan ga je je hond de link laten leggen met het woord ‘apport’. Laat het speeltje zien en zeg het commando. Herhaal dit een aantal keer. Leg het speeltje dan op de grond, zeg ‘apport’ en wacht tot je hond het speeltje zelf pakt. Dit kan de eerste paar keren even duren of helemaal niet gebeuren. Pakt hij het speeltje uiteindelijk? Beloon je hond dan uitbundig: met wat lekkers of een enthousiaste reactie en aai. Herhaal dit vaak, zo zal je hond uiteindelijk snappen dat ‘apport’ betekent dat hij het speeltje moet oppakken.

Stap 2: Leer je hond het speeltje apporterem

De basis is gelegd. Je hond snapt inmiddels dat ‘apport’ = het speeltje oppakken. Tijd voor de volgende stap. Je gooit het speeltje nu een klein stukje verder en zegt het commando. Je hond moet het speeltje dan oppakken en naar jou terugbrengen. Ook hier geldt: de eerste paar keer lukt dit misschien niet. Je hond gaat daar lekker liggen met zijn speeltje of gaat een heel andere kant op. Wees geduldig en wacht tot je hond het speeltje komt brengen. Beloon hem voor dat gedrag. Oefen dit totdat je hond snapt wat apporteren is.

Stap 3: Je hond van ver weg leren apporteren

In principe kan je hond nu apporteren, goed gedaan! Maar het liefst wil je natuurlijk dat je hond dit ook op grote afstand kan doen. Zodat je echt lekker kan gaan gooien met die bal of frisbee. Daarom bouw je dit in stap 3 verder op. Gooi het speeltje steeds iets verder weg en wacht tot je hond apporteert. Ga pas verder als hij een bepaalde afstand ‘kan’. Na een tijdje oefenen zal je hond ook de fanatieke worpen apporteren.

Andere leuke toevoegingen van je hond leren apporteren

Steekt je hond zijn poot niet meer uit voor een simpele apport-oefening? Dan is het tijd om het lekker uitdagend te maken. Ga variëren met het type speeltjes. De ene keer een dummy, de andere keer een bal.

Toe aan meer uitdaging?

Heeft je hond het apporteren helemaal uitgespeeld en ben je op zoek naar nieuwe, uitdagende honden spelletjes? Met onze cursus Socialiseren door spel leer je niet alleen allerlei leuke speltechnieken, zoals trek-, jacht- en zoekspelletjes die veilig én leuk zijn voor je hond, maar ook hoe je je hond door middel van spel (nog) beter leert socialiseren. Leerzaam en leuk!