Terwijl wij onze sjaals omknopen en de verwarmingsknop naar rechts draaien, vraag je je misschien af: heeft mijn hond het koud? Hier zijn 10 vragen waarmee je ontdekt of jouw viervoeter staat te bibberen van de kou of gewoon lekker “chill” is.
1. Heeft je hond een dikke winterjas van zichzelf?
Niet alle honden zijn gezegend met een ingebouwde donsjas. Rassen zoals de Husky of Berner Sennenhond hebben een dikke vacht die ze beschermt tegen de kou. Deze rassen voelen zich vaak prima thuis in winterse temperaturen. Maar een teckel, Franse Bulldog of Greyhound? Die hebben vaak wat extra hulp nodig in de vorm van een lekker warme hondenjas of trui. Let op: zelfs honden met een dikke vacht kunnen het koud krijgen als ze nat worden!
2. Bibbert je hond?
Bibberen is een van de meest duidelijke signalen dat je hond het koud heeft. Zit ‘ie te trillen alsof hij net een horrorverhaal heeft gehoord? Dat is z’n manier om warmte op te wekken – tijd om ‘m op te helpen. Dit kan bijvoorbeeld door hem binnen te halen of hem een extra dekentje te geven. Wil je meer weten over de lichaamstaal van jouw hond, volg dan ook de online cursus ´Hondentaal begrijpen´.
3. Laat je hond niet met een natte vacht buiten
Een natte vacht isoleert slecht en zorgt ervoor dat je hond sneller afkoelt. Zorg er daarom voor dat je hond droog is voordat hij weer naar buiten gaat. Daarnaast is het belangrijk om dieren bij vrieskou niet in een auto achter te laten. Een auto wordt namelijk net zo koud als buiten en je hond kan zich daarin niet genoeg bewegen om warm te blijven.
4. Heeft je hond koude oren of poten?
Voel even aan z’n oren en poten. Zijn ze koud? Dan is het waarschijnlijk tijd om naar binnen te gaan of een extra dekentje tevoorschijn te halen. Vooral de poten hebben het zwaar te verduren op koude of ijzige ondergronden. Een paar speciale hondenschoentjes kunnen helpen. Wil je meer leren over hoe jij de gezondheid van jouw hond goed in de gaten kan houden, volg dan de online training ´Gezondheidscheck voor je hond´ van onze dierenarts Piet Hellemans.
5. Loopt je hond alsof hij op hete kolen staat?
Als je hond opeens vreemd loopt, z’n poten optilt of niet stil kan blijven staan, kan het zijn dat de ondergrond te koud is. Denk aan ijzige trottoirs, natte sneeuw of bevroren gras. Probeer wandelingen op deze dagen kort te houden of loop over minder koude ondergronden. Sommige honden vinden het fijn om schoenen of sokjes te dragen tegen de kou.
6. Is je hond kleiner dan je boodschappentas?
Kleine honden verliezen sneller warmte dan grote honden. Hun lichaam heeft simpelweg minder massa om die warmte vast te houden. Bovendien hebben ze een groter huidoppervlak in verhouding tot hun lichaamsgewicht, waardoor ze sneller afkoelen. Dus als je een Chihuahua, Jack Russell of Maltezer hebt, is een warm jasje geen overbodige luxe.
7. Hoe oud is je hond?
Pups en oudere honden hebben meer moeite met het reguleren van hun temperatuur. Voor hen kan een koude dag echt een uitdaging zijn. Pups hebben nog geen volledig ontwikkelde vetlaag of vacht, terwijl oudere honden vaak een minder efficiënte bloedsomloop hebben. Zorg dat ze lekker warm blijven, bijvoorbeeld met een zachte mand bij de verwarming of een warmtekussen.
8. Heeft je hond gezondheidsklachten?
Honden met gewrichtsproblemen of artrose, kunnen meer last hebben van pijn en stijfheid in koud weer. Een warme omgeving kan ze helpen om zich beter te voelen. Ook zieke honden of honden met een verzwakt immuunsysteem hebben extra zorg nodig. Twijfel je? Overleg altijd met je dierenarts en zorg dat je hond comfortabel is.
9. Pluist je bank vol hondenhaar?
In de herfst en winter verliezen sommige honden extra haar als voorbereiding op hun wintervacht. Maar niet alle honden bouwen een dikke vacht op. Rassen zoals de Whippet of Boxer hebben helemaal geen ondervacht en verliezen sneller warmte. Houd hier rekening mee als je merkt dat je hond minder haar heeft om zich warm te houden.
10. Vind je hond z’n mand ineens minder aantrekkelijk?
Een koude mand kan ongemakkelijk zijn. Probeer ‘m te upgraden met een warm dekentje of een speciale verwarmde mat. Let er ook op waar je de mand plaatst: een tochtige plek of een stenen vloer is niet ideaal. Een warme, knusse plek helpt je hond beter te ontspannen en warm te blijven. Want geef toe: jij kruipt ’s avonds toch ook liever onder een lekker warm dekbed?
Conclusie: ken je hond!
De ene hond is de andere niet. Een Labrador vindt het heerlijk om door de kou te rennen, terwijl een Maltezer liever de dag op je warme schoot doorbrengt. Let op zijn signalen, houd rekening met zijn ras, leeftijd en gezondheid, en zorg dat je maatje het comfortabel heeft.
Wil jij alles leren over hondengedrag en je band met je hond versterken, volg dan één van de online cursussen van de Huisdierenschool.