Het is niet niks voor een hond: hij krijgt een nieuw baasje. Jou! En dat niet alleen, ook gaan ze naar een nieuw huis, in een nieuwe omgeving, met nieuwe geurtjes en omstandigheden. Een herplaatser heeft daarom best wat tijd en hulp nodig om te wennen aan zijn nieuwe thuis. Want het is tegelijkertijd heel erg leuk en kan ook best heel uitdagend zijn. Maar met wat liefde, geduld en deze tips gaan jullie samen een geweldige toekomst tegemoet!
Wil je alles weten over een goede start met je adoptiehond? Bekijk dan ook onze online cursus ‘Een goede start met je adoptiehond’.
Het basisingrediënt om een herplaatser te laten wennen: geduld
We hopen natuurlijk dat een herplaatste hond meteen kwispelend binnenkomt en helemaal op zijn plek is. Maar de realiteit is vaak anders. Je viervoeter heeft echt even tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe plekkie. Het is een totaal nieuw territorium om te verkennen en ook moeten sommige honden echt nog rustig een band opbouwen met jou en je (harige en niet harige) huisgenoten.
Zorg voor een veilige haven om een herplaatser te laten wennen
Zo’n veilige haven begint heel klein: een eigen plekje waar je hond zich – wanneer nodig – even kan terugtrekken. Een eigen hoekje met een fijne mand en wat speelgoed (veel hoeft echt niet, dit kan alleen maar overprikkelend werken). Ook is het slim om bijvoorbeeld een oude deken neer te leggen die de hond bij zijn vorige thuis ook heeft gebruikt, voor een vertrouwde geur.
Een herplaatser laten wennen: houd het rustig
Stapje voor stapje. Pootje voor pootje. Dat is het advies als je een herplaatste hond goed wilt laten wennen. Eigenlijk geldt dit voor alles wat je doet: bij het introduceren van de nieuwe omgeving, kennismaken met anderen en wennen aan de wandelingen. Overweldigende situaties zijn een no-go in de eerste dagen. Doe liever iets te weinig dan te veel. En laat je hond het tempo bepalen. Is het te veel? Laat je nieuwe vriend zich dan gewoon even terugtrekken. Daarna kun je weer rustig een nieuw stapje proberen.
Laat je herplaatser wennen met zijn neus
Honden verwerken de wereld en alle indrukken veelal met hun neus. Het is dus heel belangrijk dat je nieuwe vriend de tijd krijgt om alles rustig te verkennen. Dat betekent uitgebreid rondsnuffelen in huis. In onze cursus ‘Hersenwerk voor honden‘ leer je hoe je een hond rustig laat snuffelen in huis (en zo ook mentaal stimuleert). Pas dat ook toe tijdens de wandelingen in de buurt. Staat je hond een tijdje stil? Gun hem de tijd om de geurtjes te ontdekken. Dit helpt hem bij het wennen aan zijn nieuwe plek en nieuwe buurt.
Liefde gaat door de maag als je een herplaatser wilt laten wennen
Beloon positief gedrag bij je nieuwe hond met een smakelijke lekkernij. Dit bouwt niet alleen vertrouwen op, maar zorgt er ook voor dat je herplaatste hond een goede associatie krijgt bij zijn nieuwe plek. Hier is het leuk! Tip: in onze cursus ‘Hondenhoekjes maken‘ leer je zelf wat lekkers bakken voor je viervoeter.
Betrek de vorige eigenaar van je herplaatste hond
Als het mogelijk is, betrek dan de vorige eigenaar bij het laten wennen van een herplaatser. Dit kan helpen bij het overgangsproces. Denk daarbij bijvoorbeeld aan informatie vragen over de gewoonten van je nieuwe hond, zijn voorkeuren en bepaalde routines. Zo leer je je beestje al een beetje beter kennen en kun je inspelen op deze details tijdens het laten wennen van je herplaatste hond.
Kortom, er komt best wat kijken bij het laten wennen van een herplaatser, maar met geduld, begrip en liefde komen jullie er samen uit. Vergeet niet: elke hond is anders en ook elke herplaatster zal andere trekjes, behoeften en uitdagingen hebben. Maar met deze tips heb jij in ieder geval handige handvaten!
Alles leren over je hond een goede start geven?
In onze online cursus ‘Een goede start met je adoptiehond’ geven we je alle basiskennis – praktische schema´s en vragenlijsten – die je nodig hebt om fijn te beginnen met je nieuwe hond.