Deze acht signalen laten zien dat je hond van je houdt

Thuiskomen en dan vol enthousiasme begroet worden door je kwispelende viervoeter. Is er een fijner gevoel dan dat? Honden hebben onvoorwaardelijk lief, dat maakt ze ook zo geweldig. Wist je dat er een paar duidelijke signalen zijn waaraan je ziet dat je hond van je houdt? In deze blog vertellen we je welke dat zijn.

Zin om de taal van je hond (nog) beter te leren begrijpen? Check dan ook onze cursus ‘Hondentaal begrijpen’.

  1. Een hond die van je houdt kwispelt of ‘danst’

Oké, dit signaal herkennen de meesten van ons wel. Een voor de hand liggende manier waarop je hond zijn affectie toont, is door naar je te kwispelen. Al betekent kwispelen dit natuurlijk niet áltijd: als de kont van je hond bijna meekwispelt is dit een duidelijk signaal van alleen maar liefde en blijheid. Maar een stijve kwispel kan duiden op alertheid en ongemak. Ook kan een hond die van je houdt gaan ‘dansen’: hij beweegt zijn pootjes dan op en neer. Een duidelijk teken van opwinding en genegenheid. Feel the love!

  1. Overmatig likken door een hond die van je houdt

Een enthousiast likkende hond is niet (alleen) bezig om het zout van je huid te proeven. Het is ook een signaal van liefde: honden likken elkaar en hun kroost om ze schoon te houden. En puppy’s likken hun moeders bek als teken van affectie en respect. Dat is ook de reden dat puppy’s altijd opspringen naar hun baas: ze willen ze in hun gezicht likken. Een teken van respect en liefde, dus. Al kun je je afvragen hoe fris het is ;-). Krijg jij een blije likaanval? Gefeliciteerd, dan word je gezien als onderdeel van zijn roedel. Je hond wil voor je zorgen en houdt van je!

  1. Een hond die van je houdt: lekker knuffelen

Knuffelen alleen iets dat mensen doen? Nee hoor, ook honden kunnen enorme knuffelberen zijn en lekker tegen je aankruipen als teken dat ze dol op je zijn. Ze willen dan dichtbij je zijn en voelen zich helemaal veilig en op hun gemak. Maarre – net als bij mensen – houdt natuurlijk niet elke hond van uitgebreide knuffelsessies. Dit verschilt per viervoeter.

  1. Buik laten zien als teken dat je hond van je houdt

Je kent het vast wel: je harige vriend is lekker aan het spelen of kroelen en rolt op zijn rug. Hiermee laat hij zijn meest kwetsbare deel zien: zijn buik. Het zegt nogal wat dat hij dit durft te doen en het getuigt van behoorlijk wat vertrouwen, want je hond voelt dat je hem niet zal aanvallen terwijl hij zo ligt. Sterker nog: het is een teken van volledige overgave. Lief!

  1. Een hond die van je houdt kan jaloers doen

Een beetje een twijfelachtig signaal, maar een hond die jaloers reageert kan dit doen vanuit affectie. Simpelweg omdat hij graag nummer één is en het dus niet leuk vindt als er iemand anders in je buurt komt. Let er wel op dit gedrag snel kan omslaan van ‘ahh, schattig’ naar ‘ahh, vervelend’. Of er kan zelfs agressief gedrag ontstaan. Een belangrijk “liefdessignaal” om goed in de gaten te houden, dus!

  1. Thuiskomen bij een hond die van je houdt

Dit is misschien wel ons favoriete signaal dat je hond van je houdt: het grenzeloze enthousiasme als jij thuiskomt. Je hond is in alle staten om je weer te zien en het is één groot feest dat je (toch nog!) terug bent gekomen. Wat ons betreft de ultieme “ik hou van jou” als je hond zo enorm blij is om je te zien. Elke keer weer.

  1. Een hond die van je houdt luistert naar je

Dan bedoelen we in dit geval niet naar je verhalen over hoe je dag was, maar naar je commando’s. Honden vinden het over het algemeen fijn om te gehoorzamen (mits jullie natuurlijk een fijne en duidelijke band hebben). Het is een teken dat je viervoeter je respecteert. En dat ligt natuurlijk weer aan de basis van vertrouwen… en liefde!

  1. De onvoorwaardelijke trouw van een hond die van je houdt

Het laatste signaal dat je hond van je houdt is voor ons als baasjes gewoon een heel fijne: je hond is onvoorwaardelijk trouw aan jou. In goede én slechte tijden. Of jij nou helemaal happy bent of de hele dag in je pyjama zit te mokken, je harige vriend is er altijd voor je. En eerlijk? Dat is toch al het “bewijs” dat wij als baasjes nodig hebben dat je hond van je houdt?

Je hond (nog) beter leren begrijpen

Wil je meer leren over de (lichaams)taal van je hond? Bekijk dan ook eens onze cursus ‘Hondentaal begrijpen’. Het helpt je begrijpen waarom een hond wat ‘ie doet, hoe je hond “communiceert” met zijn zintuigen en je leert signalen herkennen.