5 tips voor de eerste nacht met je hond

De eerste nacht met je nieuwe hond: 5 tips voor een fijne start

Gefeliciteerd! Je hebt een hond geadopteerd. Een geweldige beslissing die je leven op zoveel manieren mooier gaat maken. Maarre… ook héél spannend. Want je kent elkaar eigenlijk nog helemaal niet en wilt je viervoeter natuurlijk een fijn thuis geven. Een goede start met je adoptiehond is het halve werk, dus het is belangrijk te weten hoe je in het begin moet handelen. In deze blog geven we je tips voor de eerste nacht met je nieuwe hond.

1. Geef je nieuwe hond de eerste nacht een veilig plekje

Zorg ervoor dat deze plek al klaar is voordat je je adoptiehond mee naar huis neemt. Het fijnste is een mand, kussen of hondenbed op een rustige plek in je huis. Een bench kan ook, mits je hond hier gewend aan is en je het deurtje open houdt. Hiermee creëer je een comfortabele en veilige ruimte waar je hond kan ontspannen. Laat hem hier ook echt met rust, helemaal de eerste dag/nacht.

2. Creëer rust voor de eerste nacht met je nieuwe hond

Elke hond is een beetje overweldigd als hij voor het eerst in zijn nieuwe huis komt. De één zal misschien heel druk gaan doen en de ander gaat stilletjes in een hoekje zitten afwachten. Ga gelijk voor routine en voer en wandel hem op vaste tijdstippen. Laat (wilde) spelletjes nog een beetje achterwegen, dat kan zorgen voor te veel onrust voor de eerste nacht. Probeer ’s nachts te vermijden dat er onverwachte en luide geluiden zijn.

3. Vertrouwen voor de eerste nacht van je nieuwe hond

De slaapplek is misschien nog niet automatisch een veilige plek voor je hond. Je kunt dit vertrouwen opbouwen door bijvoorbeeld iets op de plek te leggen wat een fijne geur heeft, zoals een dekentje of speeltje wat hij al had voor zijn adoptie. Deze geur kan geruststellen. Gaat je hond uit zichzelf op zijn slaapplek liggen? Moedig dit dan aan. Niet te wild en enthousiast, een ‘goed zo’ is al voldoende.

4. Slaap in de buurt tijdens de eerste nacht met je nieuwe hond

Voor je hond is het enorm spannend om zomaar ineens op een vreemde plek in zijn eentje braaf te gaan liggen slapen. Het kan helpen als je de eerste nacht(en) in de buurt blijft, door bijvoorbeeld in de woonkamer op de bank te slapen. Je kunt de afstand langzaam opbouwen en je hond zo rustig laten wennen aan het alleen slapen.

5. Heb geduld met je nieuwe hond

Ook al doe jij als baasje alles goed, dan nog kan het voor je nieuwe hond de eerste nacht spannend zijn om bij jullie te slapen. En dat is ook heel logisch: hij is ineens op een compleet nieuwe plek, met nieuwe geluiden, geuren en mensen. Elke hond moet op zijn eigen tempo een beetje kunnen wennen aan die omgeving. Probeer daarom niets te forceren of te snel te willen gaan, je nieuwe hond geeft zijn grenzen aan. Het enige wat hij echt nodig heeft? Liefde en geduld, dan zal hij zich vast en zeker thuis voelen.

Toe aan de cursus: Goede start met je adoptiehond?

Als je een nieuwe hond hebt geadopteerd, komt er natuurlijk veel meer bij kijken dan alleen de eerste nacht. Als eigenaar van een nieuwe hond loop je vaak tegen veel vragen aan. Snappen we. Daarom hebben we de cursus ‘Goede start met je adoptiehond’ gemaakt, waarin hondenexpert Suze Steenbergen je op weg helpt met alle uitdagingen van een nieuwe hond.