Veel eigenaren willen dat hun hond zo snel mogelijk aan alles went en dat is begrijpelijk. Helaas pakt het dan wel eens verkeerd uit. Besef dat je hond in een totaal nieuwe omgeving terecht is gekomen, waarin alles nieuw is. Alle prikkels die op hem afkomen, worden, zeker in combinatie met alles wat hij heeft meegemaakt, al snel te veel.
Eerst thuis wennen
In de eerste weken hoef je met je hond niet doelbewust nieuwe prikkels op te zoeken. De prikkels in huis en tijdens de uitlaatmomenten zijn al meer dan voldoende. Uiteraard wil je graag dat je hond goed leert omgaan met mensen en andere honden en gewend raakt aan voor hem onbekende prikkels, maar bedenk: liever één positieve ervaring, dan te veel ervaringen op een dag die hij niet goed kan verwerken.
Omgaan met prikkels
Bied een nieuwe prikkel (iets dat je hond nog niet kent) voorzichtig aan. Niet dichtbij iets, maar op een afstand waarbij je hond nog interesse heeft en wil kijken, luisteren en ruiken. Let bij nieuwe prikkels goed op de lichaamstaal van je hond. Vindt hij iets spannend? Neem afstand. Is hij nieuwsgierig? Ga kijken in zijn tempo en laat hem bepalen wanneer hij genoeg informatie heeft. Voorkom dat je druk of dwang gebruikt. De kans dat dit wordt opgeslagen als een zeer negatieve ervaring is groot en dat heeft ook per direct effect op het opbouwen van een vertrouwensband met je hond.
Voor een buitenlandse hond zijn regelmaat en voorspelbaarheid ontzettend belangrijk. Regelmaat zorgt ervoor dat je hond mee leert draaien met zijn nieuwe dagelijks leven. Voorspelbaarheid zorgt ervoor dat je hond weet wat hij kan verwachten en wat er gaat gebeuren. Regelmaat en voorspelbaarheid geven hem informatie en daarmee duidelijkheid. Dit alles zorgt voor veiligheid.
Een herplaatste hond is zeker in de beginperiode ontzettend op zoek naar veiligheid. Hij heeft immers geen flauw idee waar hij terecht is gekomen en weet niet dat jij hem een geweldig hondenleven gaat geven. Zorg dus voor een vaste routine. Rond dezelfde tijden eten, altijd hetzelfde ‘aanlijnritueel’, rond dezelfde tijden wandelen, liefst niet te veel afwisselen met de routes enzovoorts. Kijk waar en hoe je zoveel mogelijk regelmaat en voorspelbaarheid aan kunt brengen. Dat helpt jouw hond om rustig te kunnen ‘aarden’ en te gaan genieten van het mooie leven dat jij hem biedt.
“Het beste wat je kunt worden is jezelf” is een mooi uitgangspunt voor een vriendschap. Als jouw hond alle ruimte, tijd en geduld van jou krijgt om te wennen aan zijn nieuwe leven, dan wordt hij vanzelf zichzelf en kunnen jullie gaan bouwen aan een fijne vriendschap.
Zorg dat je veilig bent voor je hond, dat hij weet dat hij jou kan vertrouwen als het leven even spannend is. Observeer je hond goed zodat je hem leert kennen en op maat kan begeleiden. Hierdoor stem jij af op hem, maar hij gaat ook jou beter leren kennen en vanzelf op jou afstemmen. En dat is de basis van vriendschap.