Wennen en een band creëren Copy

Veel eigenaren willen dat hun hond zo snel mogelijk aan alles went en dat is begrijpelijk. Helaas pakt het dan wel eens verkeerd uit.

Besef dat je hond in een totaal nieuwe omgeving is terechtgekomen, waarin alles nieuw is. Alle prikkels die op hem afkomen worden, zeker in combinatie met alles wat hij heeft meegemaakt, al snel te veel.

Eerst thuis wennen

In de eerste weken hoef je met je hond niet doelbewust nieuwe prikkels op te zoeken. De prikkels in huis en tijdens de uitlaatmomenten zijn al meer dan voldoende. Uiteraard wil je graag dat je hond goed leert omgaan met mensen en andere honden en gewend raakt aan voor hem onbekende prikkels. Bedenk wel: liever één positieve ervaring, dan te veel ervaringen op een dag die hij niet goed kan verwerken.

Omgaan met prikkels

Bied een nieuwe prikkel (iets dat je hond nog niet kent) voorzichtig aan. Ga niet dichtbij, maar blijf op een afstand waarbij je hond nog interesse kan tonen in de vorm van kijken, luisteren en ruiken.

Let bij nieuwe prikkels goed op de lichaamstaal van je hond. Vindt hij iets spannend? Neem afstand. Is hij nieuwsgierig? Ga kijken in zijn tempo en laat hem bepalen wanneer hij genoeg informatie heeft. Voorkom dat je druk of dwang gebruikt. De kans dat dit wordt opgeslagen als een negatieve ervaring is groot en dat heeft ook per direct effect op het opbouwen van een vertrouwensband met je hond.

Buitenlandse hond

Voor een buitenlandse hond zijn regelmaat en voorspelbaarheid ontzettend belangrijk. Regelmaat zorgt ervoor dat je hond mee leert draaien met zijn nieuwe dagelijks leven. Voorspelbaarheid zorgt ervoor dat je hond weet wat hij kan verwachten en wat er gaat gebeuren. Regelmaat en voorspelbaarheid geven hem informatie en daarmee duidelijkheid. Dit alles zorgt voor veiligheid. 

Veiligheid

Een herplaatste hond is zeker in de beginperiode ontzettend op zoek naar veiligheid. Hij heeft namelijk geen flauw idee waar hij is terechtgekomen en weet niet dat jij hem een geweldig hondenleven gaat geven. Zorg dus voor een vaste routine.

  • Eet rond dezelfde tijden
  • Gebruik altijd hetzelfde ‘aanlijnritueel’
  • Wandel op vaste momenten
  • Wissel niet veel af in routes en omgevingen

Kijk waar en hoe je zoveel mogelijk regelmaat en voorspelbaarheid aan kunt brengen. Dat helpt jouw hond om rustig te aarden en te genieten van het mooie leven dat jij hem biedt.

Zichzelf worden

‘Het beste wat je kunt worden is jezelf’ is een mooi uitgangspunt voor een vriendschap. Als jouw hond alle ruimte, tijd en geduld van jou krijgt om te wennen aan zijn nieuwe leven, dan wordt hij vanzelf zichzelf en kunnen jullie gaan bouwen aan een fijne vriendschap.

Zorg dat je veilig bent voor je hond. Dat hij weet dat hij jou kan vertrouwen als het leven even spannend is. Observeer je hond goed zodat je hem leert kennen en op maat kan begeleiden. Hierdoor stem jij af op hem, maar hij gaat ook jou beter leren kennen en vanzelf op jou afstemmen. En dat is de basis van vriendschap.