Rust/slaapplaats Copy

De wereld van je hond staat op zijn kop. Hij heeft niet alleen net een nieuw thuis gekregen, ga er maar vanuit dat hij de afgelopen maanden als één grote aardverschuiving heeft beleefd. Letterlijk. Alles wat hij kende is weg. Hij heeft een reis achter de rug, is door veel handen gegaan en heeft enorm veel indrukken opgedaan die hij onmogelijk kon verwerken. Zijn stress-emmertje is óvervol! 

Slapen is dan ook van groot belang, daarmee verwerkt de hond heel veel indrukken en stress. Ga uit van ongeveer 12 uur slaap en regelmatige rust per dag. Kijk of de hond daar ook echt aan komt. Met rust bedoelen we lekker liggen en relaxen. Zo niet, zorg voor een goede rustplaats waar hij niet gestoord kan worden tijdens de rustmomenten. 

Geef je hond rust totdat je merkt dat hij uit zichzelf meer interesse in de omgeving krijgt en ontspannen reageert op prikkels. Als dat gebeurt, kun je langzaam gaan opbouwen met het aanbieden van activiteiten. Door je hond goed te observeren vanaf het begin dat hij bij je is, ga je ontdekken welke signalen hij geeft als hij moe wordt. Dit kan zijn in gedrag, maar ook in mimiek. Als je ziet dat je hond moe wordt, zorg dan dat hij zo snel mogelijk kan gaan rusten om bij te komen van de indrukken. Als je hond ervaart dat dit prettig is, zal hij steeds vaker zelf ook zijn rust gaan pakken. Daarmee komt hij steeds meer in balans met een flexibel stressemmertje.

TIP: Voorspelbaarheid is ontzettend belangrijk in het leven van een hond. Dat klinkt saai, maar het geeft ze juist een gevoel van veiligheid. Ze weten wat er gaat gebeuren en daardoor op andere momenten beter hun rust nemen. Kijk hoe voorspelbaarheid verwerkt kan worden in jullie leven samen.