Wat we heel erg vaak zien bij honden die een minder goede start hebben gehad, zoals een buitenlandse hond, is dat ze wat in te halen hebben zodra ze weten dat ze op een nieuwe veilige plek zitten. We zien regelmatig oudere honden opeens puppygedrag vertonen. Waarschijnlijk hebben ze die fase in hun vorige bestaan overgeslagen en moesten ze direct zo volwassen mogelijk zijn. Nu hebben ze daar eindelijk de ruimte voor. Ook al kan het soms een uitdaging zijn, geniet er ook van, want het is fijn om te weten dat jouw hond zich vrij genoeg voelt.
Bijtgrens
We zien best vaak dat honden puppy-bijtgedrag vertonen. Ze moeten leren waar de grens ligt. Dat leren doe je niet door ze te straffen, maar op een vriendelijk toon aan te geven dat ze een grens overgaan. Als je met de hond aan het spelen bent en hij bijt een beetje zonder dat het zeer doet, is dat helemaal niet erg. Wanneer het bijten wat steviger wordt en het doet een beetje pijn, dan geef je een hoog gilletje. Stopt je hond dan beloon je hem met lieve woorden. Gaat hij door dan geef je weer een gilletje en loop je weg. Zo leert hij zijn grenzen kennen.
Kijk goed naar de behoeften van de hond. Samen de nieuwe wereld ontdekken en zorgen voor een liefdevol huis is goud waard.
Voor nu ronden we deze introductie af met wat korte opdrachten:
- Als je kijkt naar wat we hebben besproken, wat heb je dan al gedaan en wat mis je nog?
- Hondentaaloefening?!
- Houden jullie je aan de huisregels of moeten ze nog worden aangescherpt?
- Schrijf je nog wekelijks in het dagboekje?
- Hoe gaat het met de aanwezige dieren?
- Hoeveel rust neemt jouw hond?