Onderling laten oplossen Copy

Vaak hoor je dat honden het onderling wel oplossen. Daarmee neem je een groot risico op een conflict en dat wil je absoluut vermijden. 

Honden kunnen misschien wel heel veel samen oplossen, maar daar is één grote voorwaarde voor nodig en dat is dat zij bekend zijn met elkaar en zich veilig voelen bij elkaar. Als dat (nog) niet zo is, is het ook voor honden een hele uitdaging om elkaar te begrijpen. Ze ‘het zelf uit laten zoeken’ is geen goed idee aangezien aanvaringen stress opleveren en de honden dan constant op hun tenen lopen.

Bedenk dat het bij honden net als bij mensen is: honden vinden elkaar niet automatisch leuk. Het plotseling samen moeten leven is een behoorlijke opgave. Misschien zit jouw hond of je nieuwe hond helemaal niet op een ‘hondenbroer of -zus’ te wachten. Sommige honden zijn liever de enige hond in huis of hebben een uitgesproken voorkeur voor de één of andere hond.Asielhond kan niet automatisch ‘goed met andere honden’

Honden die in een buitenlands asiel hebben geleefd, met tientallen honden om hem heen, heeft geleerd daarmee te moeten dealen. Hij kan niet anders. Dat wil niet zeggen dat als hij de keuze had, hij ook graag bij andere honden zou zijn. Maar dat beeld kan in de shelter wel ontstaan.

Alle reden om je honden heel goed te begeleiden: 

  • Zorg voor duidelijke kaders en structuur in het dagelijks leven. 
  • Zorg dat je honden altijd eigen ruimte hebben en weg kunnen lopen uit situaties. 
  • Probeer conflicten te voorkomen door apart te voeren en bij beloningen op te letten dat er geen onderlinge spanningen ontstaan. 
  • Berg speelgoed de eerste periode op
  • Zorg dat er voldoende rustplekken zijn zodat er nergens een conflict hoeft te ontstaan
  • Gebruik eventueel hekjes in huis om de honden van elkaar af te kunnen schermen als er rust nodig is.

Vliegen de honden elkaar regelmatig in de haren? 

Dan is het belangrijk om te gaan ontdekken op welke momenten dit gebeurt en waarom. Haal ze tijdelijk uit elkaar door ze in aparte zones neer te zetten en probeer het rustig op te bouwen door bijvoorbeeld eerst samen met ze te wandelen. Doe dit samen met iemand anders zodat ze elkaar niet ook aan de lijn in de haren vliegen. 

TIP Een goed begin is het halve werk. Dus kijk of de hond die je uitkiest past bij jouw andere hond. Een kennismaking vooraf kan je helpen bij die beslissing. Lukt dit niet? Ga dan eerst wandelen op neutraal terrein met voor elke hond een begeleider. Geef de honden eerst de gelegenheid te snuffelen, hun behoeften te doen en loop dan samen op. Forceer niets. Honden kunnen prima op afstand kennis met elkaar maken.