Omgaan met stress Copy

Honden snuffelen aan matten op vakantieten

Ondanks al je voorbereidingen en de inzet om de hond zich zo comfortabel mogelijk te laten voelen, kan het toch gebeuren dat de stress oploopt. Het is aan jou om dat te gaan herkennen en te leren het te koppelen aan een gebeurtenis(sen). 

Zo lijkt de zogenaamde ‘gekke vijf minuten’ hartstikke leuk, maar vaak is het een explosie van energie waar de hond zich geen raad mee weet. Het is dus niet altijd fijn voor je hond. 

Je hond laten ontstressen: 

  • Als een hond goed in zijn fysieke vel zit, zal hij na een stressvolle situatie schudden. Beloon het schudden door te zeggen dat hij het goed doet. Schudt een hond helemaal niet? Laat dan eens kijken bij een fysiotherapeut of dierenarts of hij misschien wat pijn aan zijn rug heeft of stijf is in ledematen. 
  • Snuffelen, likken, slapen en kauwen. Dit zijn heel belangrijke manieren om de stress bij de hond te verminderen. 
  • Zorg voor een vaste routine in dagelijkse bezigheden van de hond. Die voorspelbaarheid maakt het voor de hond overzichtelijk en daardoor makkelijker om rust te pakken.
  • Kijk eens naar leuke manieren om samen te werken zoals Hersenwerk en de Snuffeltuin.
  • Om te kunnen slapen, eten, plassen, poepen en spelen moet de hond zich kwetsbaar durven opstellen. Dat kan pas als hij zich veilig voelt. Het kan zijn dat hij in de eerste periode bijvoorbeeld niet durft te poepen tijdens het wandelen, maar wel in de tuin. Dat komt doordat het potentieel gevaar in de tuin veel kleiner is dan op straat. 
  • Doe een stap terug in de activiteiten als je denkt dat bijvoorbeeld de wandelingen te veel zijn. 
  • Eén van de meest stressvolle situaties voor een hond is alleen-zijn, vooral als de opbouw onvoldoende is geweest. We hebben binnen De Huisdierenschool een speciale cursus voor dit probleem. Het is een veelvoorkomend probleem bij honden en het kan jou als eigenaar een groot gevoel van wanhoop geven. Bekijk de cursus en schakel indien nodig goede hulp in!

Tip: Geef je hond de tijd om echt te wennen. Leg de lat laag en zet er geen druk op. Hoe beter de basis, hoe makkelijker de hond zich kan ontwikkelen tot een vrije hond vol zelfvertrouwen. 

Help je hond!

We hebben het regelmatig over het ‘managen van de situatie’, maar wat betekent dat nu eigenlijk in de praktijk?

Als eigenaar begeleid je je hond in alle facetten van zijn leven. Hij is uiteraard een individu met een eigen karakter met vaak best een uitgesproken wil. Maar laten we eerlijk zijn: een hond kan vrijwel niets beslissen in de manier waarop hij met ons leeft. Dat legt een grote verantwoordelijkheid bij ons als mensen neer. Jij zult ervoor moeten zorgen dat je hond een fijn leven heeft, waarin hij zowel mentaal als fysiek veilig is. Dat houdt in dat je eigenlijk een soort manager van hem bent.

Je begeleidt hem zowel in huis als daarbuiten. Dus ook in situaties die hij spannend vindt. 

Manager van je hond

Door goed op hem te letten, kun jij inschatten wat jouw hond wel of niet aankan, prettig vindt, leuk vindt of ronduit beangstigend vindt. Hierop kun jij anticiperen: je managet daarbij de situatie. Door:

  • Om te lopen als er een andere hond aankomt waar jouw hond niet blij van wordt. 
  • Hem dichterbij jou te laten lopen als hij iets spannend vindt. 
  • Voor hem te gaan staan als iemand hem zomaar wil aaien, terwijl jouw hond dat niet wil.
  • Je hond de vrijheid te geven als hij lekker wil ravotten met zijn maatje.
  • Kinderen te vragen niet te dicht bij de slaapplek te spelen als je hond daar ligt te rusten.

Kortom: managen is zorgen dat je hond een fijn leven heeft waarvan hij zorgeloos kan genieten.