Mismatch Copy

En dan val je van je roze wolk. De hond die je hebt geadopteerd lijkt toch minder goed te passen in jouw situatie. Je maakt je zorgen over de toekomst en weet niet meer hoe het verder moet. 

Maar voor de goede orde: wennen aan elkaar heeft tijd nodig!

Jij moet wennen aan de nieuwe hond, maar hij moet wennen aan jou, jouw gezinsleden, het huis, jouw gewoontes, jouw regels, aan de straat, de omgeving, andere mensen, andere honden… Dat is nogal wat. De gemiddelde tijd die een herplaatste hond nodig heeft om te wennen is DRIE MAANDEN. Dus neem je tijd om aan elkaar te wennen. Laat je verwachtingen los en geniet van jullie fijne momenten.

Het kan best zijn dat de beschrijving van de hond waar jij op hebt gereageerd heel anders uitpakt. We hebben een aantal voorbeelden uitgelicht

Sociaal naar andere honden: Als de hond in een asiel leeft, met tientallen honden om hem heen, zal hij zich moeten aanpassen, hij kan niet anders. Dat wil niet zeggen dat als hij de keuze had, hij ook graag bij andere honden zou zijn. Maar dat beeld kan in het asiel wel ontstaan.

Omgaan met katten: In een gastgezin waar ook katten zijn of bij een kattentest in het asiel, kan de hond zich misschien prima voegen. De katten reageren niet op hem. Maar dat zegt niets over zijn gedrag als een kat bang is en wegrent. Dus kijk ook goed naar de eventueel reeds aanwezige katten in jouw gezin en of die het fijn vinden om met een hond te wonen. 

Goed met kinderen kunnen: Dat wil niet zeggen dat de hond automatisch goed kan samenleven met alle kinderen. Er is nogal een verschil tussen al die verschillende karakters. Het ene kind is druk, het andere rustig. Sommige kinderen zijn geboren hondenvrienden, andere hebben angst voor honden. “Goed zijn met kinderen” is dus een breed begrip en het hangt dus heel erg af van jouw verwachtingen. 

Honden zijn gewend om samen te leven als in bij elkaar en in elkaars ruimte. In tegenstelling tot mensen zijn de meeste honden helemaal niet van het directe contact en aanraken. Honden gaan pas echt fysiek contact maken, spelen en uitdagen op het moment dat zij zich veilig voelen. Je kunt je voorstellen dat alle veranderingen die je hond heeft meegemaakt eerst verwerkt moeten worden. Daar heeft hij tijd voor nodig, maar ook rust, heel veel rust.

 

Herplaatsen?

Maar wat als het dan nog niet gaat, de ingeschakelde professionele hulp niet heeft geholpen en het er op lijkt dat je op zoek moet naar een nieuw baasje? Benader in dat geval als eerste de organisatie of de particulier waar de hond vandaan komt om aan te geven dat het helaas niet zo goed gaat. Overleg wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot de nazorg. 

Stel, met of zonder hulp van degene waar je de hond hebt geadopteerd, een goed en eerlijk profiel op zodat potentiële nieuwe baasjes snel zien of de hond past in hun leven. 

Het kan dus zijn dat hij niet terug kan naar de vorige situatie en je zelf op zoek moet naar een oplossing. Dat kan voor problemen zorgen, probeer echter het welzijn van de hond voorop te stellen. Hij heeft geen keuze hoe zijn leven verloopt.