Kennismaken met het gezin Copy

Hebben jullie de hond samen opgehaald? Of is de hond aan huis gebracht? Alles heeft invloed.

Het is belangrijk dat er rust is in huis, ook al is er veel opwinding rond de komst van het nieuwe gezinslid. Laat de hond rustig kennismaken met iedereen. Daarbij is snuffelen al genoeg. Laat het daar in eerste instantie bij. 

Initiatief tot contact bij de hond laten

Laat het initiatief tot contact altijd bij de hond. Het storen tijdens rust of slaap is absoluut niet toegestaan. Leg dat alle gezinsleden goed uit. Wanneer de kinderen te klein zijn om het goed te begrijpen, zorg er dan voor dat de hond een plek heeft waar de kinderen niet bij kunnen komen. En laat ze nooit zonder toezicht met elkaar. Een incident zit in een klein hoekje en je wil zowel hond als kind niet in een onveilige situatie brengen. 

Aaien is daar een goed voorbeeld van. De mens wil graag aaien, maar wil de hond dat ook? Het kan bij de hond heel bedreigend overkomen. Wees daar dus terughoudend in en vooral in het begin. Leer elkaar eerst maar eens kennen door samen te zijn in rust. Lekker samen relaxen en aan elkaar wennen zonder verwachtingen. Dat is al dikke winst!

Goed met kinderen?

Waar hij in een vorige situatie goed met kinderen overweg kon, is dit een zeer context gebonden situatie. In een leefsituatie waarin kinderen bijvoorbeeld voer geven aan de hond, zal hij prettige ervaringen hebben en vriendelijk zijn. Dat is een heel ander verhaal dan gaan samenleven in een druk gezin. Daarbij geldt ook dat het ene kind het andere niet is en alles zal gaan om respectvolle omgang met elkaar.

Krijg je vriendjes van je kinderen op bezoek? Bereid hen dan goed voor. Voor hen gelden dezelfde regels als voor de volwassenen. Mogelijk moet je ze wel meer in de gaten houden, omdat kinderen nu eenmaal sneller vergeten wat de bedoeling ook alweer was. Probeer het met humor te managen. Wat enorm kan helpen, is dat je de kinderen uitlegt waarom je hond het allemaal nogal spannend vindt. Kinderen begrijpen vaak meer dan we denken!

Tip: zorg altijd voor een veilige plek die je kan afschermen met een hekje. Hiermee kun je bezoek, kinderen én volwassenen fysiek duidelijk maken dat je hond met rust gelaten moet worden.