
Naast de nieuwe wereld in huis, is er buiten ook nog een hele wereld te ontdekken. Doe dat in een laag tempo.
Veel honden vinden het in het begin best moeilijk om naar buiten te gaan met al die indrukken. Aan de lijn honden en mensen ontmoeten, katten, auto’s, brommers… allemaal zaken waar de hond stress van kan krijgen. Hij zit namelijk aan de lijn en kan dan niet vluchten voor wat in zijn ogen gevaar oplevert.
Sommige honden zijn in hun vorige leven gewend om in vrijheid te lopen. Dat kunnen ze nu niet. Ze hebben een tuig om wat misschien strak zit, er zit een mens aan hun lijn en opeens moeten ze netjes wandelen zonder te trekken en ook nog eens hun behoeftes doen en zich gedragen. Een fikse opdracht voor een hond die niet weet waar hij aantoe is en ook niet zeker weet of de omgeving wel veilig genoeg is.
De tuin is even voldoende
Gebruik je tuin als je deze het. Laat je hond de eerste dagen aangelijnd door de tuin wandelen en er zijn behoefte doen. Pas wanneer je ziet dat hij wat meer ontspannen raakt, kun je de stap naar buiten maken.
Hou de wandelingen in het begin kort en maak steeds hetzelfde rondje. Zodra je ziet dat hij minder stress vertoont, kun je de rondjes ietsjes uitbreiden. Ga niet meteen een uur wandelen, maar liever een paar korte rondjes zodat de hond tussentijds de prikkels kan verwerken.
Rustig veldje opzoeken
Woon je in een drukke omgeving? Waarschijnlijk is het dan goed om met de hond naar een rustig gebied te gaan als je in bezit bent van een auto en je hond autorijden prima vindt.
Géén telefoon!
Eén van de belangrijkste tips die wij kunnen geven is dat wandelen een activiteit is die je samen doet. Steek je telefoon in je zak voor noodgevallen en laat hem daar zolang je wandelt. Uiteraard kun je een foto maken als je trots en verliefd bent op je hond en dat graag wil delen met de wereld. Hou de afleiding voor jezelf wel zo kort mogelijk.
Het is ontzettend belangrijk dat je goed oplet, zodat je eventuele situaties die je hond moeilijk vindt voor bent. Vermijd stressvolle situaties. Dat wennen komt later wel als de hond wat meer op zijn gemak is. Eerst maar eens rustig opbouwen en vertrouwen in elkaar krijgen. Als je hond leert dat jij hem altijd beschermt, zal zijn onzekerheid zeer waarschijnlijk afnemen.
Snuffelen
Naast het echt samen zijn tijdens de wandelen is het heel belangrijk om de hond de tijd te geven om te snuffelen. Hiermee leest hij de buurtkrant. Wie wonen er allemaal? Wie lopen er buiten? Voor hem is dat de beste manier om kennis te maken met zijn buurtgenoten.
Het kan zijn dat hij in het begin geen tijd neemt om te snuffelen. Hij heeft dan te veel aan zijn kopje om te ‘lezen’.
Misschien herken je dat zelf ook wel: als je het heel druk hebt en je hoofd kookt over, ga je ook niet zo makkelijk lekker met een boekje zitten. Je gedachten dwalen snel af en voor je het weet ben je een bladzijde verder zonder dat je weet wat er stond. Zo werkt dat ook voor een hond.
Op zo’n moment kun je als alternatief wat lekkers strooien in het gras, zodat hij gaat snuffelen en daar mee bezig is in plaats van het constant scannen van zijn omgeving. Zijn neus wordt dan weer een beetje meer geactiveerd. Neem liever tien minuten voor honderd meter dan dat je stevig doorstapt.
Aangelijnd
Hou de hond aangelijnd zolang hij nog niet goed luistert, jaagt of angstig gedrag vertoont. Je moet er niet aan denken dat hij vermist raakt of onder een auto terechtkomt. Bovendien is het loslopen echt niet heilig. Aangelijnd wandelen kan hartstikke leuk zijn als je het echt samen doet en leuke snuffelspellen onderneemt zodra hij daaraan toe is.
Belangrijk:
- Laat je hond nooit los in de buurt van verkeer.
- Laat je hond alleen los wanneer je alles rustig hebt opgebouwd en hij goed luistert naar een ‘terugkom-commando’.
- Laat je hond alleen los in gebieden waar dit is toegestaan.
- Denk aan de natuur en houd rekening met het broedseizoen.
- Wees behulpzaam naar andere hondeneigenaren met een aangelijnde hond. Kom je een andere aangelijnde hond tegen, lijn je eigen hond dan ook aan en houd afstand.
- Laat onbekende honden niet aangelijnd kennismaken!
- Heb je een hond met een groot jachtinstinct? Kies dan voor omheinde gebieden om hem los te laten.
- Voel je niet verplicht om je hond elke dag los te laten lopen. Goede snuffelwandelingen geven ook enorme voldoening, zowel mentaal als fysiek.