De meeste honden uit het buitenland zijn niet gewend aan het leven in een huis, zoals dat voor ons gewoon is. Dus alles is nieuw en vreemd. De kans dat je hond op onderzoek uitgaat is dan ook groot én heel logisch vanuit zijn belevingswereld. Daarbij zijn veel honden uit het buitenland heel zelfstandig; ze zijn gewend om voor zichzelf te moeten zorgen.
Voorkom sloopgedrag
Vooral de uit het buitenland afkomstige herplaatser zal vol nieuwgierigheid je huis onderzoeken. Het is dan ook heel erg belangrijk je huis veilig te maken en ervoor te zorgen dat jouw waardevolle spullen niet zomaar binnen poot- en bekbereik zijn en kapot gemaakt kunnen worden.
Bank als uitkijkpost
Meubels zijn door ons bedacht als functionele items. De hond ziet dit misschien ook zo, maar dan als een prima uitkijkpost. Veel honden uit het buitenland hebben trouwens een eigenaar gehad. Daar hebben ze niet altijd in huis geleefd, maar veel weten wel degelijk wat een bank of een televisie is. Leer begrijpen waarom de hond bijvoorbeeld op de tafel gaat staan, verdiep je in hoe zijn wereld er eerder uit heeft gezien. Een groot deel van de honden past zich razendsnel aan. Probeer te genieten van de ontdekkingsreis die je hond maakt door jullie huis. Help je hond zijn nieuwe wereld te begrijpen!
Als je begrijpt waarom je hond iets doet, namelijk uit gewoonte en niet uit ongehoorzaamheid, is het makkelijker om mee om te gaan. Probeer dus niet te mopperen, maar er om te lachen en te bedenken hoe je hem op een vriendelijke manier kan vertellen dat dit niet de bedoeling is. Vaak is vragen of hij ervan af wil gaan en dat vervolgens belonen met een vriendelijk woord of wat lekkers al genoeg om de verandering in gang te zetten.
Leer managen
Het sleutelwoord is management. Management schept kaders en daarmee voorspelbaarheid. Voorspelbaarheid geeft honden een prettig en veilig gevoel.
Jij krijgt de rol van manager van je hond. Je begeleidt hem door te laten zien wat er allemaal is en door hem de ruimte te geven op een veilige manier zijn nieuwe leefomgeving te ontdekken. Tegelijkertijd voorkom je dat hij in de fout gaat.
Dus: maak je je huis hond-proof!
- Controleer je huis en kijk eens met ‘honden-ogen’ naar je inrichting.
- Berg alles wat van waarde is op of zet het hoog weg.
- Check gevaarlijke zaken zoals snoeren en contactdozen en zorg dat het veilig is.
- Berg losse spullen op (ineens is je huis heel netjes opgeruimd ;-))
- Schoenen, tassen, papierpak, afvalemmer… geef alles een afgesloten plek.
- Zet hekjes voor zaken die je niet weg kan bergen; denk aan planten of kasten.
- Denk ook aan eten wat op het aanrecht ligt. Alles wat eetbaar is, kan een enorme aantrekkingskracht hebben en dat is logisch vanuit de hond gezien.
- Voorkom dat je hond iets doet wat je niet fijn vindt, dan hoef je ook niet boos te worden of teleurgesteld te raken.
Ruilen in plaats van eisen
Heeft je hond iets van waarde of gevaarlijks in zijn bek? Probeer het item dan te ruilen met iets dat leuker of lekkerder is. Boos worden of bestraffen is naar ons idee echt een no go. Daarmee ben je oneerlijk naar je hond – hij doet in zijn belevingswereld namelijk niets fout – en je schaadt de band die jullie aan het opbouwen zijn.
Verdeel je huis in vakjes
Een opeens grote onbekende wereld kan heel veel indruk maken op de hond. Door het huis in vakjes in te delen, kun je de ervaring behapbaar maken. Voor sommige honden is het geleidelijk aan ontdekken van het huis fijn zijn, voor andere honden is het geen enkel probleem, die vleien zich meteen op de bank en genieten van alles wat het nieuwe leven te bieden heeft!
Als het gaat om veiligheid is het ook fijn om in huis een aantal zones te hebben, je kunt deze bijvoorbeeld maken met traphekjes. Op deze manier kan de hond bijvoorbeeld niet meteen bij de voordeur. Kijk goed wat ervoor nodig is om in jouw huis te voorkomen dat de hond in een onbewaakt ogenblik toch de voordeur uit kan rennen.
Veilige tuin
Zorg ervoor de hond niet kan ontsnappen als hij in de tuin is. Is de tuin rondom dicht? Is de omheining hoog genoeg? Vergis je niet, een hond in paniek weet snel gaatjes te vinden of kan ineens heel hoog springen/klimmen. Laat hem dan ook de eerste periode aangelijnd en onder toezicht in de tuin.
Mocht een hond toch vermist raken, schakel dan direct een zoekteam in en meldt de vermissing aan bij Amivedi en je lokale dierenarts en -ambulance. Zorg ervoor dat de chip op jouw huisadres geregistreerd staat! Vaak staan honden op naam van de stichting geregistreerd, als de hond eigendom blijft van de stichting. Dat is op zich geen probleem, zolang de stichting maar een goede administratie bijhoudt en makkelijk te contacteren is. Check dit dus goed!