Introductie kat(ten) Copy

Heb je al katten in huis? Weet je zeker dat deze katten goed samen kunnen wonen met honden? Dan heb je in ieder geval een belangrijke stap gezet tot een succesvolle match. Als het goed is heb je vooraf informatie gekregen over de hond of hij met katten overweg kan. Het is overigens geen garantie tot succes, want iedere kat is anders en elke situatie is weer anders. In een gastgezin of bij de vorige eigenaar zijn er misschien helemaal geen problemen geweest met de daar aanwezige katten. Maar dat zegt niets over zijn reactie op een kat wanneer deze bang is en wegrent.

Waar kun je op letten tijdens de introductie met katten? 

  • Laat de hond aangelijnd kennismaken
  • Zorg voor gescheiden zones wanneer je niet goed kunt opletten
  • Zorg ervoor dat de kat eventueel hoog kan zitten en veilige vluchtroutes heeft
  • Misschien is het voor de kat(ten) fijn om voorlopig een eigen kamer te hebben waar ze zich terug kunnen trekken en de stress die het ontvangen van de nieuwkomer met zich meebrengt kunnen verwerken. 

Het kan helpen om elkaars geur aan te bieden. Leg bijvoorbeeld een kleedje van de kat bij de hond en andersom. De belangrijkste sleutel tot succes is geduld en tijd en zorgen dat de hond geen kans krijgt om achter de kat aan te rennen. Iedere keer als dat lukt is een reden voor de hond om het vaker te doen en een reden voor de kat om te vluchten.