Introductie kat(ten) Copy

Heb je al katten in huis? Weet je zeker dat deze katten goed samen kunnen wonen met honden? Dan heb je in ieder geval een belangrijke stap gezet tot een succesvolle match.

Als het goed is, weet je vooraf of de hond met katten overweg kan. Het is overigens geen garantie tot succes, want iedere kat is anders en elke situatie is weer anders. In een gastgezin of bij de vorige eigenaar zijn er misschien helemaal geen problemen geweest met de daar aanwezige katten. Maar dat zegt niets over zijn reactie op een andere kat. Zeker wanneer deze bang is en wegrent.

Waar kun je op letten tijdens de introductie met katten? 

  • Laat de hond aangelijnd kennismaken.
  • Zorg voor gescheiden zones wanneer je niet goed kunt opletten.
  • Geef je kat de mogelijkheid dat zij eventueel hoog kan zitten en veilige vluchtroutes heeft.
  • Misschien is het voor de kat(ten) fijn om voorlopig een eigen kamer te hebben waar ze zich kunnen terugtrekken om de stress van de nieuwkomer te verwerken. 

Het kan helpen om elkaars geur aan te bieden. Leg bijvoorbeeld een kleedje van de kat bij de hond en andersom. De belangrijkste sleutels tot succes zijn geduld, tijd en zorgen dat de hond geen kans krijgt om achter de kat aan te rennen. Iedere keer als dat lukt is een reden voor de hond om het vaker te doen en een reden voor de kat om te vluchten.

Introductie andere dieren

Zorg ervoor dat prooidieren als cavia’s en konijnen veilig zitten en geen stress ondervinden aan de nieuwe huisgenoot. Kijk goed wat het effect is op de dieren en zet ze even apart voor de eerste periode zodat ze rustig aan elkaar kunnen wennen. Wees er zeker van dat de hond niet bij de kooi kan.

Veiligheid staat voorop, dus kijk goed wat belangrijk is om alle dieren een veilige haven te bieden.