Introductie hond(en) Copy

De hond is net in jullie huis komen wonen. Waarschijnlijk is hij onder de indruk van alle veranderingen en wat daaraan vooraf is gegaan. Geef hem de tijd om te wennen aan alles wat nu in zijn nieuwe wereld een rol gaat spelen. 

Zeker een hond uit buitenland die direct vanuit het buitenland bij jullie is komen wonen heeft een pittige reis achter de rug. Hij is uit z’n vertrouwde omgeving gehaald, is vervoerd en van hand tot hand gegaan. Hij heeft geen idee waar hij aan toe is. Het is dan ook echt belangrijk je te realiseren dat zijn adoptie voor hem niet per se meteen een verbetering is; het is vooral allemaal heel erg anders. 

Zorg voor een routine zodat de dag voorspelbaar wordt. Op vaste tijden eten, een plasje, slapen etc. Eigenlijk moet je het zien als een pup die vertrouwd moet raken met het leven. Dat kost tijd en geduld!

Wanneer er al dieren aanwezig zijn in het gezin, is het verstandig de nieuwe hond op de juiste manier voor te stellen. 

 

Vaak is het verstandig op neutraal terrein een hond voor te stellen aan de reeds aanwezige hond(en). Bijvoorbeeld op een veldje vlakbij huis. Laat ze rustig op afstand kennismaken, niet meteen op elkaar af laten lopen maar kijk eerst hoe ze reageren op elkaar: 

  • Neemt de spanning toe, vergroot dan de afstand.
  • Zie je dat ze vooral snuffelen en elkaar negeren, maak de afstand dan stap voor stap wat kleiner door met een boog naar elkaar toe te lopen

Het kennismaken aan de lijn kan voor conflicten zorgen, wees daar dus voorzichtig mee. Neem ze liever gewoon lopend mee naar huis waar je vanaf daar verder kijkt wat wijsheid is. Kun je de honden veilig loslaten zodat ze op hun eigen tempo kennis kunnen maken? Of is er veel spanning onderling en kun je beter nog even apart houden? Je wil er altijd voor zorgen dat er geen ruzie ontstaat. Het zelf uit laten vechten is niet verstandig!