Bezoek/visite Copy

Vaak willen nieuwe eigenaren met trots hun hond aan de wereld tonen, echter heeft die hond daar meestal helemaal geen behoefte aan. Wij adviseren dan ook om de eerste twee maanden geen bezoek te ontvangen. De reis, de verhuizing naar een onbekende plek en het wennen aan zijn nieuwe thuis heeft veel impact op een hond. Hij moet ervaren dat zijn nieuwe thuis echt 100% veilig is. Dat kan alleen als hij alle tijd krijgt om alles en iedereen in zijn nieuwe omgeving te leren kennen en te ervaren hoe hij daarmee om kan gaan. 

Zodra er bezoek komt, komen er onbekende vreemden op zijn terrein en dat kan enorm onveilig voelen. Of je hond na twee maanden al toe is aan bezoek, is geheel afhankelijk van de individuele hond. Het kan dus ook zijn dat jouw hond nog wat langer nodig heeft.

Is het echt onmogelijk om het bezoek zo lang buiten de deur te houden? Zorg dan dat het bezoek zich compleet aan jouw regels houdt! Dit houdt in dat zij geen contact met de hond maken, zich niet met de hond bemoeien en de ruimte van de hond respecteren. Aan jou de taak om heel goed voor je hond te zorgen en hem vrij te houden van negatieve ervaringen.

Het makkelijkste is als je je bezoek van tevoren al instrueert: 

  • Zorg dat je alleen bezoek uitnodigt waarvan je weet dat ze jouw instructies feilloos zullen opvolgen. 
  • Vraag je bezoek je hond met rust te laten, niet aan te kijken en niet naar je hond toe te lopen
  • Komt je hond bij het bezoek kijken, vraag hen dan even stil te staan zodat je hond kan snuffelen. Laat ze geen contact maken, maar alleen vriendelijk toe te laten dat hij snuffelt. Door te snuffelen vergaart je hond informatie. 
  • Vraag het bezoek rustig te gaan zitten en je hond ook dan met rust te laten. Ze mogen hun handen laten ruiken als je hond dat wil, maar verder niet. 

Merk jij dat je hond het toch spannend vindt, haal hem dan naar je toe en vraag hem op zijn eigen plek te gaan met wat lekkers om op te kauwen. Kauwen zorgt voor ontspanning en daarmee kan je hond bijkomen van de nieuwe indrukken.

Voor het gemak kun je een bordje bij de voordeur ophangen met je instructies, zo weet iedereen van jullie regels en het belang om zich daaraan te houden. 

TIP: Laat vreemden nooit iets lekkers geven aan je hond. Hierdoor kan de hond over zijn eigen grenzen gaan. Het is jouw hond en ook al begrijpen we dat iedereen graag contact wil maken met de nieuwe aanwinst, het belang van de hond hoort hierbij voorop te staan. Als je hond nog niet toe is aan contact, respecteer dat dan.